Print

Kip met parmaham en brie

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Kip recepten
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 kipfilets,
  • 4 plakken parmaham,
  • 100 gram brie,
  • 4 vijgen,
  • 5 sjalotjes,
  • 2 handen rucola,
  • 400 gram krieltjes in de schil,
  • 25 gram pistachenoten (ongebrand en ongezouten),
  • Peper en zout,
  • 1 eetlepel (gedroogde) tijm,
  • 1.25 eetlepel (gedroogde) rozemarijn,
  • 1 eetlepel balsamicoazijn,
  • Olijfolie om in te vetten,

Instructions

  1. Eerst verwarm je de oven voor op 200 graden Celsius. Zet alvast 3 ovenschalen neer en vet ze in met olijfolie: 1 grote voor de kip, 1 middelgrote voor de krieltjes en een kleinere voor de vijgen. 
  2. Was de krieltjes in de schil en halveer ze. Leg ze in de ovenschaal, giet er wat olijfolie op, vermaal wat peper en zout erboven en 0.5 el. van de tijm en rozemarijn. Schep door elkaar en leg de krieltjes met de schil naar beneden in de oven. Zet de schaal nog even apart.
  3. Schil vervolgens de sjalotten en snij ze in dunne ringen. Leg deze op de bodem van de ovenschaal waar je de kipfilet in gaat bereiden. 
  4. Halveer de kipfilets in de lengte. Wrijf de binnen- en buitenzijde in met een flinke snuf zout, peper en de andere 0.5 eetlepel van de tijm en rozemarijn. Van de rozemarijn hou je nog een kwart eetlepel over. 
  5. Snij de brie in plakken en hou 1 plak achter voor de vulling van de vijgen. Leg de brie in de binnenkant van de kipfilets en klap de filets dicht. Rol per kipfilet 2 plakken parmaham strak eromheen en zet eventueel vast met prikkers. Leg de kipfilets dan op de sjalotjes. 
  6. Plaats de ovenschalen met de kipfilet en krieltjes in het midden van de oven voor 20 minuten. 
  7. Vervolgens was je de vijgen en snij het steeltje er vanaf. Snij de vijgen in vieren in en duw ze met je vingers een beetje open. Snij de achtergehouden plak brie in dunne reepjes en druk deze in de ingekerfde vijgen. Plaats de vijgen in de ovenschaal en leg daarin ook de pistachenoten om te roosteren. Strooi het laatste beetje rozemarijn eroverheen.
  8. Na de 20 minuten oventijd plaats je ook de vijgen in de oven en verleng je de oventijd met nog 10 minuten.
  9. Verdeel de rucola over de borden en druppel de balsamicoazijn op de plek waar je de vijgen plaatst. Serveer de kipfilets met de sjalotten op de rucola, de vijgen op de balsamico, strooi de pistachenootjes eroverheen en verdeel de krieltjes.

Eet smakelijk en… heerlijke kerstdagen en een fantastisch 2018 gewenst!!!

Liefs, Nanda

PS. Neem hier een kijkje voor meer Kerst recepten inspiratie!