Afgelopen weekend ging ik experimenteren met zelf mango chutney maken. Ik wist dus niet zelf chutney maken zo makkelijk was, maar het is zoveel lekkerder dan een kant en klare chutney uit de supermarkt! Daarnaast is chutney onmisbaar bij je Indiase gerechten, dus hoog tijd om een potje te vullen en op voorraad te houden.
Wat is een mango chutney?
Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. Het is een zoetzure goedje dat uitstekend combineert met de pittige en kruidige smaken in Indiase gerechten. Het biedt een mooi contrast en maakt je gerecht net even wat spannender! Deze mango chutney is een klassieker uit de Indiase keuken en maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen. Maar het is die typische zoetzuur smaak wat heel typerend is voor een chutney.
Waar eet je mango chutney bij?
En als je dan eenmaal zelf mango chutney hebt gemaakt, dan wil je natuurlijk weten waar je ze bij kunt serveren. Ze smaken heerlijk als dip bij deze vegetarische Indiase samosa. Maar zijn ook een fantastisch zoetje en aanvulling op bijvoorbeeld deze groene palak paneer curry met spinazie en paneer kaas. En wat dacht je van te serveren bij de bekende bloemkool curry genaamd Aloo Goobi? Liefhebbers van Chutney nemen ook even een kijkje bij deze frisse groene chutney met munt en koriander, die is heerlijk bij papadums. Maar probeer ook eens de pittige tomatenchutney, die bijvoorbeeld heel goed gaat bij de milde Butter Chicken. Check hier nog veel meer lekkere Indiase recepten op een rijtje.
Recept: Zelf Mango Chutney maken
Een chutney is een typische smaakmaker uit de Indiase keuken. En dit zoetzure goedje combineert uitstekend met de pittige en kruidige smaken in indiase gerechten. Een mango chutney of tomaten chutney maak je onder andere door een combi van suiker en azijn te gebruiken. Deze ingrediënten ‘conserveren’ als het ware je chutney, waardoor je het goed kunt bewaren. Eigenlijk net zoals je met bijvoorbeeld jam zou doen.
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 1 uur
- Yield: 1 medium weckpot (ca 1 liter) 1x
- Category: Dips, dressings, sauzen
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
- 3 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- ½ rode peper
- 2 rijpe mango’s
- 1 el. gemalen komijn
- 1 tl. gemalen kurkuma
- 1 tl. zwarte mosterzaadjes
- 1 tl. paprikapoeder
- ½ tl. zout
- flinke snuf vers gemalen zwart peper
- 4 el. bruine suiker (ca 60 gram)
- 4 el. witte wijnazijn (60 ml)
- 3 el. gembersiroop
- neutrale plantaardige olie, om te bakken
Instructions
- Pel de sjalotten en snijd in halve ringen. Pel de knoflook en hak fijn. Was de rode peper en snijd heel fijn. Schil de mango en snijd het vruchtvlees rondom de pit af. Snijd eerst in plakken of repen en vervolgens in stukken van 2-3 cm.
- Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en bak daarin de sjalotten totdat ze glazig worden. Voeg vervolgens de knoflook, mango en rode peper toe en verwarm deze nog een paar minuten mee. Tot slot voeg je de komijn, kurkuma, mosterdzaadjes, paprikapoeder, zout en zwarte peper toe. Bak de specerijen 1 minuut mee.
- Voeg daarna de bruine suiker, witte wijnazijn, en gembersiroop toe en roer goed door. Voeg nog extra 2 el. kraanwater toe en meng alles nog eens goed door elkaar. Breng aan de kook, zet daarna het vuur zacht en laat de chutney voor 45 minuten zachtjes doorkoken.
- Roer tussentijds regelmatig door, vooral over de bodem van de pan. Als de chutney te dik wordt voeg je nog wat extra water toe. Mango chutney hoort wat stroperig te worden, net zoals bij het maken van jam. Tot slot proef je de chutney en breng eventueel nog verder op smaak met zout en peper. Schep de hete chutney in een weckpot en sluit direct de deksel.
Notes
Bewaar je mango chutney in een goed afsluitbare weckpot. Laat hem vacuüm trekken tijdens het afkoelen en dan kun je deze gerust 2 maanden in de voorraadkast bewaren. Eenmaal geopend bewaar je de mango chutney 2-3 weken in de koelkast.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van Indiase zoete mango chutney
Linda
Ik dacht ook altijd dat het maken van chutneys veel meer werk was…. dank voor deze recepten, deze zijn natuurlijk veel lekkerder bij nacho’s, een stukje oude kaas en een wijntje dan die supermarktsoortjes die ik meestal meeneem! Wat zullen we smullen dit weekend! 😉 Mooie foto’s ook, trouwens!!
Betina Oostveen
Hi Linda,
dank je wel voor je reactie! Ik ben blij dat we je hebben kunnen verrassen hiermee.
Heel veel kookplezier in ieder geval 🙂
Roelien
Dit recept wil ik vandaag gaan maken, aar ik heb wel een belangrijke vraag. Ik gebruik mango’s van wigen boom, die nogal in gewicht variëren. Met de maat 2 mango’s kan ik dus niet zoveel.
Hoeveel gram mangovruchtvlees hebben jullie voor dit recept gebruikt?
Dankjewel voor je reactie.
Betina Oostveen
Hi Roelien,
zo nauw komt het maken van de chutneys ook weer niet hoor.
En mijn mango’s komen van de boer, dus zijn ook niet altijd consistent in groote of rijpheid (waardoor ik ook minder gewicht overhou.
Dus hou over het algemeen 2 stuks aan, maar je kan altijd wat minder gebruiken als je het teveel vind. Zolang de smaak maar goed is, toch?
Heel veel kookplezier!
Nicole
De gember (4 cm) komt als ingrediënt niet meer voor n de tomatenchutney, ik ga hem vandaag dan maar zonder maken. Is dit een copy/paste foutje met de ingrediënten?
Maggan
@Nicole: in de tekst staat ” Schil de verse gember en rasp hem met een fijne rasp boven de pan.”, dus wordt de gember wel degelijk gebruikt.