Het is nog volop rabarber seizoen! Dus we gaan lekker genieten van deze vrolijke roze stengel! Ontbijt bijvoorbeeld eens met havermoutpap met rabarber en aardbeien.
S’ochtends ontbijt ik heel dikwijls met havermout en vers fruit. Havermoutpap is een voedzaam ontbijt en zorgt er voor dat ik aardig wat uren ‘vol’ zit. Maar omdat op dit moment de rabarber natuurlijk helemaal van het seizoen is, bedacht ik dit zoete ontbijtrecept voor havermoutpap met rabarber en aardbeien.
De compote van rabarber-aardbeien is meteen een flinke portie, die je gerust een week in de koelkast kunt bewaren. Deze lepel je s’ochtends dan lekker door de havermout pap. Maar is ook lekker op brood (als jam), of over ijs of een ander toetje.
Recept: Havermoutpap met rabarber en aardbeien
Yield 1 persoon
Ingredients
Ingrediënten havermoutpap:
- 4 eetlepels havermout,
- 250 ml (amandel) melk,
- eetlepel pompoenpitten.
Ingrediënten rabarber - aardbeien compote:
- 250 gram rabarber (circa 2 stengels),
- 50 gram (kokosbloesem) suiker,
- handje aardbeien,
- 1/2 vanile stokje,
- scheutje water.
Extra:
- kleine kookpan, voor de havermout,
- grotere kookpan, voor de compote,
- staafmixer, of blender met pulse stand,
- 1-2 schoongemaakte en gesteriliseerde jampot(ten) met deksel(s).
Instructions
- Maak als eerste de rabarber-aardbeien compote: Schil de rabarber (om de draden te verwijderen), snijd de uiteinde eraf, en de rest in stukjes van 2 cm. Was de aarbeien en verwijder het kroontje. Snijd het vanile stokje door en schraap het merg er uit. Doe alle ingrediënten voor de compote bij elkaar in een pan, en breng aan de kook. Laat dit minstens 10 minuten doorkoken, en roer regelmatig over de bodem om aanbranden te voorkomen. Als je kokosbloesem suiker gebruikt, dan wordt de compote vrij donker van kleur.
- Gebruik een staafmixer of blender, en pulseer de compote. Je wilt de stukken er uit hebben, maar je mag nog wel duidelijk de 'draden' van de rabarber zien. Giet hierna in een gesteriliseerde jampot, draai de deksel er op en laat afkoelen.
- Voor het ontbijt maak je de pap: doe de melk en de havermout in een kleine pan en breng aan de kook. Draai het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 10-15 minuten koken, tot je een pap hebt. Let op dat deze niet aanbrand, en roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.
- Giet de havermoutpap in een kommetje, schep hier 1-2 eetlepels rabarber-aardbeien compote overheen, en garneer met de pompoenpitten. Deze havermoutpap met rabarber dient wel direct opgegeten te worden.
Courses Ontbijt
Cuisine Hollandse keuken
Ga jij dit recept ook maken?
Tag @bettyskitchennl op Instagram en plaats hashtag #BettyskitchenNL.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Geef een reactie