Print

Recept: Havermout crumble met tropisch zomerfruit

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze vegan havermout crumble met tropisch zomerfruit is een op en top zomers ontbijt. Bovendien heb ik er lekker veel tropisch zomerfruit ingestopt: denk aan papaja, mango en ananas, maar ook kokos schaafsels en afgetopt met een frisse basilicum room! Dit is een lekkere en gezondere havercrumble om van te genieten!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2-3 personen 1x
  • Category: Nagerechten
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 175 gr tropisch zomerfruit, zoals mango, papaya en ananas
  • 1 takje verse basilicum
  • vegan boter om in te vetten

Ingrediënten voor de havermout ‘crumble’:

  • 50 gr vegan roomboter (bijv. Flora)
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 50 gr havermout vlokken
  • 30 gr (glutenvrije) bloem
  • 23 el grove kokos schaafsel

Ingrediënten voor de basilicum-room:

  • 60 gr haver fraiche room (plantbased)
  • 1 takje verse basilicum
  • ½ tl vanillesuiker

Extra:

  • foodprocessor of staafmixer
  • kleine ovenschaal, ingevet

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hetelucht). Haal de vegan boter uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
  2. Schil het fruit en snij het in kleine blokjes. Verknip de blaadjes van 1 takje verse basilicum in de kom met het fruit en schep alles goed door. Schep het fruit in de ingevette ovenschaal.
  3. Smeer de zachte roomboter met een hand een beetje uit over het aanrecht. Voeg de havermout vlokken, glutenvrije bloem en kokosbloesemsuiker toe. Kneed het met je hand  door elkaar, maar verkruimel daarbij het deeg steeds. Verdeel deze ‘crumble’ over het fruit in de schaaltjes. 
  4. Zet de ovenschaaltjes voor 15 minuten in de oven. Hou de crumble in de gaten tijdens de oventijd, het moet wel lichtbruin kleuren maar niet aanbranden.
  5. Haal kort uit de oven en bestrooi met de grove kokosschaafsel. Zet daarna terug in de oven voor een etra 5 minuten. (Totale baktijd wordt dus 20 minuten). Laat de havermout crumble met tropisch zomerfruit daarna een paar minuten in de vorm afkoelen. 
  6. Tijdens het bakken schep je de vegan creme fraiche met 1 el. koud water los in een kom. Het tweede takje verse basilicum verknip je in de kom en voeg de vanillesuiker toe.
  7. Serveer deze tropische havercrumble met een schep basilicumroom erop of ernaast.

Geniet ervan! Liefs, Nanda