Ziet deze hartige tarte tatin met tomaat, sjalotjes en geitenkaas-avocado-crème er niet uit als een plaatje? Dit gerecht is makkelijker te bereiden dat het lijkt. Binnen no-time kun je dit op tafel toveren, leuk voor als je gasten hebt! Of gewoon om jezelf te verwennen natuurlijk 😉
Tarte tatin maken
Een tarte tatin kun je zowel zoet als hartig bereiden, bijvoorbeeld met fruit (zoals appels of abrikozen) of groenten zoals deze variant. Tarte tatin betekent eigenlijk ‘taart op z’n kop’. In de bakvorm begin je dan ook met de topping en eindig je met de bodem. Dit natuurlijk in tegenstelling tot een klassieke hartige taart waarbij je start met de bodem en vervolgens de vulling toevoegt in de vorm.
Nog meer hartige tarte tatin recepten
Ben je (net als ik) dol op hartige tarte tatin of andere hartige taarten? Eerder deelden we op Betty’s Kitchen ook deze Hartige taart met groene groenten en Tarte Tatin met rabarber en rode biet. Het uitproberen waard!
PrintHartige tarte tatin met tomaat en sjalotjes recept
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
- 500 gram cherrytomaten
- 6 sjalotten
- 1 ei
- 1 bladerdeegrol
- 1 el. balsamico-azijn
- 25 gram ongezouten roomboter
- 4 takjes verse tijm en rozemarijn
- Peper en zout
Voor de geitenkaas-avocado-crème:
- 150 gram smeerbare geitenkaas
- 100 ml. crème fraîche
- 1 rijpe avocado
- 0.5 tl. limoensap
- Peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet alvast een hartige taartvorm in en zet nog even apart.
- Verwijder de velletjes van de sjalotten en halveer ze. Rits de kruiden alvast van de takjes. Dit kun je makkelijk doen door het takje in tegengestelde richting tussen je duim en wijsvinger te trekken. Knip de rozemarijn nog iets fijner.
- Verwarm in een grote koekenpan de roomboter met 2 el water. Voeg de sjalotten en tomaten toe. Vermaal wat verse peper en zout boven de pan en voeg de verse kruiden toe. Giet 0.5 el. van de balsamico-azijn in de pan en schud de pan licht zodat alles goed met elkaar vermengt. Smoor de groenten ongeveer 5 minuten om middelhoog vuur.
- Giet de andere 0.5 el. balsamico-azijn in de taartvorm. Leg hierop de tomaten en sjalotten (met de snijkant naar beneden). Bekleed de vorm met het bladerdeeg en stop de groenten goed in. Kluts het eitje los en bestrijk de bovenkant van de bladerdeeg hiermee.
- Zet de tarte tatin voor 25 minuten in de oven. Hou de taart tijdens de oventijd goed in de gaten. Als de bovenkant te bruin wordt, zet je hem iets lager in de oven.
- Ondertussen kun je de geitenkaas-avocado-crème maken. Schil de avocado en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees in een kom en prak het fijn met een vork. Vervolgens schep je ook de crème fraîche, geitenkaas, limoensap en peper en zout naar smaak erdoorheen.
- Zodra de tarte tatin gaar is, leg je een bord op de taartvorm en keer je hem om. Laat even afkoelen voordat je hem aansnijdt. De geitenkaas-avocado-crème kun je met een spuitzak op de tarte tatin spuiten of gewoon met een lepel erop scheppen.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Geef een reactie