• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Harira Marokkaanse soep

Harira Marokkaanse soep

25 februari 2025 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Binnenkort begint de Ramadan en er is een gerecht dat steevast zijn op tafel staat in heel veel huishoudens, als de zon onder gaat. Harira is een bekende Marokkaanse soep met tomaten, linzen, kikkererwten en een beetje pit. Ik maakte een makkelijke versie met lamsvlees die lekker twee uur heeft staan sudderen op het vuur.

Marokkaanse harira soep met kikkererwten

Harira is voor velen een hartverwarmend gerecht. Hoewel de soep heel het jaar door gegeten wordt, staat hij met name tijdens de Ramadan s’avonds op tafel. Allereerst wordt het vasten gebroken met – veelal een dadel – en daarna wordt de Harira soep opgeschept en met heel de familie gedeeld. Deze Marokkaanse soep is ontzettend smaakvol en heeft een beetje pit. Daarnaast is hij ook lekker voedzaam en vezelrijk door de kikkererwten en linzen. Uiteraard mag een beetje kalfs- of lamsvlees niet ontbreken om bouillon van te trekken. Maar het vlees kun je ook prima achterwege laten en extra peulvruchten toevoegen voor een vegetarische versie. Harira is een verrukkelijk Marokkaanse soep om van te genieten en samen te eten.

recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl
recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl

Nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen.

Ik maakte hieronder een soort eigen Harira kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Restjes soep kun je uiteraard in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Maar voor de liefhebben vindt je nog meer Marokkaanse gerechten om van te smullen op de site hoor! Check hier onze recepten uit de veelal Arabische Keuken.

Alvast Ramadan Mubarak!


Print

Recept: Harira Marokkaanse soep

recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Het overgrote deel aan ingredienten voor deze harira kun je uit de voorraadkast of kruidenlade halen. De soep bestaat uit stukjes lamsvlees of kalfsvlees met een bouillon van tomaten en uien. Daarbij zorgen kikkererwten en linzen voor extra vulling, vezels en eiwitten. Het is dus niet voor niets dat harira een favoriet gerecht is om het vasten te verbreken in de Ramadan maand. Ik maakte hieronder een eigen kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 6–8 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Halal

Ingredients

Scale
  • 200 – 250 gr lamsvlees (of kalfsvlees)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 ½ liter kokend water (1500 ml)
  • 1 blokje voor rundvleesbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten ‘pellati’ (400 gr)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blikje linzen (ca 130 gr -uitlekgewicht)
  • 4 el bloem
  • 1 blikje kikkererwten (130 gr -uitlekgewicht)
  • 3 el vermicelli
  • verse koriander
  • 1 citroen, in partjes gesneden
  • olijfolie

Harira kruiden & specerijen mix:

  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 2 el fijngesneden bladselderij
  • 2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom

Instructions

  1. Dep het vlees droog met een keukenpapiertje en snijd in blokjes van 1×1 cm. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en bak het vlees met de ui, knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur gedurende 3 minuten. Voeg de Harira kruiden en specerijen mix toe en bak dit 3-5 minuten mee.
  2. Voeg het kokende water toe aan de soeppan, samen met rundvleesbouillon blokje. Pureer het blik gepelde tomaten met een staafmixer (of gebruik je handen) en voeg samen met de tomatenpuree ook toe aan de soeppan.
  3. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur, en laat met de deksel op de pan 60 minuten zachtjes stoven. 
  4. Spoel de linzen af en laat uitlekken. Voeg toe aan de soep en laat de harira nog een extra 30 minuten zachtjes stoven zodat de linzen een beetje kapot koken en de soep binden.
  5. Ondertussen roer je de bloem met een dubbele hoeveelheid koud water los in een kommetje tot een klontvrij papje. Dit wordt ook gebruikt om de soep te binden. Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken. Voeg tot slot het bloempapje met de vermicelli, kikkererwten en koriander toe aan de soep en laat nog een extra 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de vermicelli gaar is.
  6. Serveer de harira soep direct. Geef er aan tafel partjes citroen bij om uit te knijpen over de soep.

Besaha! (Eet smakelijk!)

Groetjes Betty

Notes

Je kunt in dit recept ook gedroogde kikkererwten, dan wel linzen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je deze op tijd laat weken. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept harira Marokkaanse soep Ramadan © Bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze typisch Marokkaanse Ramadan soep genaamd harira wilt gaan maken!

Category: Soep Recepten Tags: bleekselderij, bouillon, gember, hoofdgerechten, kalfsvlees, kaneel, kardemom, kikkererwten, koriander, kurkuma, lamsschenkel, lamsvlees, linzen, maaltijdsoep, Marokkaanse keuken, paprikapoeder, peterselie, Ramadan, tomaten, tomatenpuree, vermicelli

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 10x Recepten voor nacho’s en tortilla chips
Volgend bericht: Lamsvlees met pruimensaus en amandelen »

Lees Interacties

Reacties

  1. Kubasik

    4 april 2024 om 4:54 pm

    De soep is heerlijk !!!Blijft in mij verzameling
    Heerlijk 👌

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 april 2024 om 9:50 am

      Heel leuk om te horen! Geniet er van!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee