Print

Recept: Harira Marokkaanse soep

Het overgrote deel aan ingredienten voor deze harira kun je uit de voorraadkast of kruidenlade halen. De soep bestaat uit stukjes lamsvlees of kalfsvlees met een bouillon van tomaten en uien. Daarbij zorgen kikkererwten en linzen voor extra vulling, vezels en eiwitten. Het is dus niet voor niets dat harira een favoriet gerecht is om het vasten te verbreken in de Ramadan maand. Ik maakte hieronder een eigen kruidenmelange. Heb jij thuis geen uitgebreide kruidenlade, dan kun je de verschillende specerijen ook vervangen door gelijke delen Ras el Hanout kruidenmix die je tegenwoordig gewoon bij de supermarkt kunt kopen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 2 uur
  • Yield: 6-8 personen 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Halal

Ingredients

Scale
  • 200250 gr lamsvlees (of kalfsvlees)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 ½ liter kokend water (1500 ml)
  • 1 blokje voor rundvleesbouillon
  • 1 blik gepelde tomaten ‘pellati’ (400 gr)
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 blikje linzen (ca 130 gr -uitlekgewicht)
  • 4 el bloem
  • 1 blikje kikkererwten (130 gr -uitlekgewicht)
  • 3 el vermicelli
  • verse koriander
  • 1 citroen, in partjes gesneden
  • olijfolie

Harira kruiden & specerijen mix:

  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 2 el fijngesneden bladselderij
  • 2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 tl. gemberpoeder
  • ½ tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kardemom

Instructions

  1. Dep het vlees droog met een keukenpapiertje en snijd in blokjes van 1×1 cm. Verwarm een scheutje olijfolie in een soeppan en bak het vlees met de ui, knoflook en bleekselderij op middelhoog vuur gedurende 3 minuten. Voeg de Harira kruiden en specerijen mix toe en bak dit 3-5 minuten mee.
  2. Voeg het kokende water toe aan de soeppan, samen met rundvleesbouillon blokje. Pureer het blik gepelde tomaten met een staafmixer (of gebruik je handen) en voeg samen met de tomatenpuree ook toe aan de soeppan.
  3. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur, en laat met de deksel op de pan 60 minuten zachtjes stoven. 
  4. Spoel de linzen af en laat uitlekken. Voeg toe aan de soep en laat de harira nog een extra 30 minuten zachtjes stoven zodat de linzen een beetje kapot koken en de soep binden.
  5. Ondertussen roer je de bloem met een dubbele hoeveelheid koud water los in een kommetje tot een klontvrij papje. Dit wordt ook gebruikt om de soep te binden. Spoel de kikkererwten goed af en laat uitlekken. Voeg tot slot het bloempapje met de vermicelli, kikkererwten en koriander toe aan de soep en laat nog een extra 15 minuten zachtjes doorkoken zodat de vermicelli gaar is.
  6. Serveer de harira soep direct. Geef er aan tafel partjes citroen bij om uit te knijpen over de soep.

Besaha! (Eet smakelijk!)

Groetjes Betty

Notes

Je kunt in dit recept ook gedroogde kikkererwten, dan wel linzen gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je deze op tijd laat weken. 

Keywords: Ramadam, soep, harira, kalfvlees, tomaten, kikkererwten, bladselderij, uien