• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
  • Internationale Keukens
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Over Betty
    • Shop – Bestel onze keukenfavorieten bij bol.com
  • Contact
    • Samenwerken
    • Disclaimer gebruik website
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Taart Recepten / Glutenvrije Tarte Tatin met appel

Glutenvrije Tarte Tatin met appel

28 maart 2016 Door Betina Oostveen Reageer

Speciaal voor de gevoelige buikjes, staat met Pasen een glutenvrije Tarte Tatin met appel op tafel. Hoewel ik de traditionele omgekeerde appeltaart met appels in karamel echt verrukkelijk vind, loont het ook om een glutenvrij en semi-suikervrij recept uit te proberen.

Glutenvrije Tarte Tatin met appel

Mijn heupen zullen mij ervoor dankbaar zijn. Het recept is overigens afgeleid van de website: FocusOnFoodies.nl, waar je nog veel meer glutenvrije en suikervrije inspiratie op kunt doen. En Lianne maakt er ook een kunst van om traditionele recepten in een gezonder jasje te steken.

De deegbodem van deze glutenvrije tarte tatin is erg compact. Het lijkt dan ook wat meer op een zand- of korstdeeg. Je kunt er uiteraard voor kiezen om ook speltmeel te gebruiken, wat weer een soepeler deeg maakt, maar helaas niet glutenvrij is. Maar overigens wel erg lekker! Een kleine tip: je zult merken dat zanddeeg niet zo goed uit te rollen is, maar je kunt gewoon beetje bij beetje platgedrukte stukjes deeg over de appelstukjes leggen. Dat doe ik met een gewone appeltaart ook wel eens.

Recept voor Glutenvrije Tarte Tatin met appel:

(ontbijt voor 1 persoon)

Ingrediënten glutenvrije bodem:

  • 150 gram amandelmeel,*
  • 100 gram boekweitmeel,*
  • 50 gram kokosbloesemsuiker,
  • 1 theelepel bakpoeder,
  • 1/2 theelepel baking soda,
  • snuf zout.
  • 150 gram kokosolie, gesmolten,
  • 75 ml amandelmelk.

(*Tip:  Je kunt het meel ook vervangen door 250 gram speltmeel. Let op! is niet glutenvrij!)

Ingrediënten appel laag:

  • 2 grote Jonagold appels,
  • sap van 1/2 citroen,
  • 25 gram kokosbloesemsuiker,
  • 4 eetlepels gedroogde moerbeien, geweld in heet water,
  • 1 eetlepel kaneel,
  • beetje kokosolie, om in te bakken.

Extra:

  • keukenmachine,
  • koekenpan,
  • extra gesmolten kokosolie, voor het invetten,
  • kleine, lage vlaaivorm, doorsnede 20 cm,
  • eventueel zilverfolie (als de vlaaivorm een uitneembare bodem heeft),
  • oven.

Bereidingstijd:  15 minuten + 35 minuten baktijd.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hete lucht). Doe vervolgens het meel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder, baking soda en zout in de keukenmachine en meng door elkaar. Giet hier de gesmolten kokosolie en amandelmelk bij en laat de machine zo’n 5 minuten draaien/kneden. Indien het deeg te droog is voeg je een klein beetje extra amandelmelk toe. Maak van het deeg vervolgens een bal en zet apart.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in plakken van ongeveer 1 cm dik. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak hierin de appelschijfjes op laag vuur, gedurende 10 minuten. Blus af met het citroensap en draai het vuur uit. Roer vervolgens het kaneel en de gewelde moerbeien door de gebakken appels.Glutenvrije Tarte Tatin met appel
  3. Vet de vlaaivorm in met een beetje kokosolie. Mocht je een uitneembare bodem hebben dan wil ik je adviseren een dubbele laag zilverfolie om de bodem te vouwen. Dit voorkomt druppen en aanbranden van olie in je oven.
  4. Verdeeel de appelschijfjes en moerbeien over de bodem: leg te partjes tegen elkaar aan, met de klok mee. Snijd eventueel wat stukjes appel op maat om het midden te bedekken. Schep ook het vocht uit de pan over de appelstukjes heen.
  5. Dek de appels af met een laag glutenvrij deeg van 2-3 cm dik. Zorg ervoor dat je deze ook goed in de randen duwt, zodat het deeg een mooie egale bodem maakt.  Bak de glutenvrije Tarte tatin met appel vervolgens 30-35 minuten af in de voorverwarmde oven.
  6. Laat de tarte tatin iets afkoelen in de vorm. Dek vervolgens af met een bord of taartschaal en draai de taart om. (De bodem wordt zo de bovenkant). Deze glutenvrije tarte tatin is lauwwarm het allerlekkerst. En eventueel prima op een later tijdstip weer geschikt om een beetje op te warmen in de oven.

Eet Smakelijk!

Groetjes, Betty

Glutenvrije Tarte Tatin met appel

(Bron Recept: is afgeleid van Focusonfoodies.nl)

Category: Taart Recepten Tags: amandelmeel, Appels, baking soda, bakpoeder, boekweit, citroen, Focus On Foodies, Glutenvrij, kaneel, kokosbloesemsuiker, kokosolie, moerbeien, Pasen, speltmeel, suikervrij, Tarte Tatin, Voedselzandloper

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Bites & Stories – Food Tours in Den Haag
Volgend bericht: Deliveroo Bezorgservice Utrecht + KORTING »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#BARBECUE

barbecue recepten

Ook in de winter staat de BBQ aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#BUDGETKOKEN

budget koken recepten

Lekker eten moet binnen elke portomonnee passen. Check hier onze recepten voor budget koken

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Meest Gelezen

  • 20x recepten voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes taart soep en meer 20x Paasbrunch recepten
  • Hartige taart met groene voorjaarsgroenten 10x vegetarische hartige taart
  • recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl Blondies met paaseieren
  • 10x hartige paasrecepten met eieren voor de paasdagen paasbrunch ontbijt lunch eieren broodjes en meer gepocheerd, gekookt, gebakken 10x Hartige Paasrecepten met eieren
  • 15x Gerechten uit de Egyptische keuken

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept paas blondies met paaseieren chocolade © bettyskitchen.nl

Blondies met paaseieren

recept ghorayeba ghee cookies Middle East © bettyskitchen.nl

Ghee Cookies (Ghorayeba)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

Vegetarische samosa's met homemade chutney

Vegetarische Indiase samosa’s

recept mont d'or uit de oven © bettyskitchen.nl

Vacherin Mont d’Or uit de oven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

Italiaanse tortellinisoep

Tortellinisoep met tomaten

recept vegetarische mac n cheese van Zoete Zusjes © bettyskitchen.nl

Vegetarische Mac ‘n Cheese – uit De Zoete Zusjes kookboek

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2023 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in