• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Gebakken rijst met ei (fried rice)

Gebakken rijst met ei (fried rice)

23 januari 2023 Door Nanda Appelman Reageer

Jump to Recipe

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze gebakken rijst met ei, tuinerwten en wortel, ook wel een ‘fried rice’ recept. Een simpel, maar super smaakvol gerecht dat een normale doordeweekse avond toch net wat specialer maakt.

Fried rice maken met leftover rijst en ei

Als je wel eens in Azië hebt gereisd, dan komt fried rice je vast heel bekend voor. Bij de meeste restaurants zul je dit namelijk terugvinden op de menukaart. Soms als bijgerecht maar vaak juist ook als hoofdgerecht. De rijst wordt in plaats van met ei ook wel geserveerd met bijvoorbeeld tofu, kip, rund of garnalen. Er bestaat overigens niet één standaard recept voor. Mocht je bijvoorbeeld in Japan verknocht zijn geraakt aan de fried rice, hou je hier dan niet aan vast in Thailand, want daar zul je waarschijnlijk een hele andere variant voorgeschoteld krijgen.

recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl

Nog meer heerlijke recepten met rijst

Rijst is zo’n heerlijk veelzijdig product! Want naast gekookte of gestoomde rijst is het ook dus heerlijk om (opnieuw) op te bakken als ‘fried rice’, te verwerken in soepen of salades. En kun je er zelfs een taart van maken. Check hier dan ook nog meer heerlijke Wereldse recepten met rijst! Wat dacht je van een Spaanse paella met garnalen? De rijst is uiteraard onmisbaar in dit recept, maar ook in de Italiaanse risotto natuurlijk! Voor een dagje vegetarisch zijn deze rijstmuffins met groenten ook een aanrader! Maak je deze zomer liever een virtueel uitstapje naar Sri Lanka? Dan zet je gauw deze knoflook curry met rijst op het menu! Maar deze Griekse rijsttaart is ook een geweldig recept om van te smullen! En ook hierbij geldt weer: de gekookte rijst die je over hebt, kun je verwerken in dit recept voor gebakken rijst met ei! Geniet er heerlijk van dus!


Print

Recept: Gebakken rijst met ei (fried rice)

recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Voor de Meatless Monday van vandaag maakte ik deze gebakken rijst (fried rice) met ei, tuinerwten en wortel. Een simpel, maar super smaakvol gerecht dat een normale doordeweekse avond toch net wat specialer maakt.

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Aziatische keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram basmatirijst
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm. verse gember
  • 1 witte ui
  • 100 gram wortel (bospeen)
  • 75 gram tuinerwten
  • 2 bosuitjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 el. sojasaus
  • 2 el. sesamolie
  • 3 el. zonnebloemolie
  • 50 gram cashewnoten
  • 1 el. sesamzaadjes
  • 2 biologische eieren
  • Peper

Instructions

  1. Breng een ruime pan met water aan de kook en los hierin het groentebouillonblokje op. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra je de rijst hebt afgegoten laat je het wat afkoelen. 
  2. Ondertussen pers je de knoflook alvast uit. Schil de gember en snij deze heel fijn. Meng de knoflook en gember in een kom met 1 el. sesamolie, 1 el. zonnebloemolie en de sojasaus. Zet nog even apart.  
  3. Vervolgens schil en versnipper je de ui. De wortel schrap je en snij je in plakjes, de bosui in dunne ringen.
  4. Verwarm 1 el. sesamolie samen met 1 el. zonnebloemolie in een wok- of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze totdat hij glazig wordt. Vervolgens voeg je ook de wortel, tuinerwten, de marinade van sojasaus, sesamzaadjes en de voorgekookte rijst toe. Roer alles goed door elkaar en bak het geheel zo’n 8-10 minuten. Tussendoor roer je regelmatig zodat de rijst niet aanbakt. Proef en voeg naar eigen smaak nog wat vers gemalen peper toe.
  5. In een aparte koekenpan verwarm je ondertussen de laatste el. zonnebloemolie. Bak de eieren in enkele minuten. 
  6. Zodra de rijst en eieren gaar zijn kun je de borden opmaken. Verdeel de gebakken rijst over de borden en de eieren daaroverheen. Strooi de cashewnoten en bosui-ringen eroverheen en het gerecht is klaar om te serveren!

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

Notes

Heb je nog een ‘kliekjes’ of ‘leftover’ rijst en groenten in huis?

Dit is een ideaal gerecht om gebruik te maken van leftover rijst dat je over hebt van de dagen ervoor. Je kunt dan stap 1 van het recept overslaan en de leftover rijst bij stap 4 toevoegen. Circa 350 gram gekookte rijst staat gelijk aan 150 gr ongekookte rijst. 

Daarnaast kun je er ook allerlei restjes groenten in verwerken die je nog in de koelkast hebt liggen. Vind je het passen, bak deze dan vooral mee!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept gebakken rijst met ei fried rice maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze ‘fried rice’ met ei wilt gaan maken!

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: Aziatische keuken, Chinese keuken, eieren, fried rice, gebakken rijst, hoofdgerechten, Japanse keuken, Nanda Appelman, rijstgerecht, Surinaamse keuken, Thaise Keuken, vegetarisch

Over Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Vorig bericht: « Zelf Zuurdesem starter maken
Volgend bericht: Bao Buns met gefrituurde kip »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee