Ik had weer eens zin in een Aziatisch getinte maaltijd, maar besloot om het eens anders als anders te doen. Varieer door bijvoorbeeld eens Freekeh met Oosterse kip te maken.
Freekeh is een jonge tarwe die veel overeenkomt met rijst of bulgur. De nootachtige smaak combineerd goed met paddestoelen en tomaten. En daarnaast is dit gerecht ook nog eens heel makkelijk om te maken!
Wat is Freekeh?
Freekeh is een graansoort en kun in principe bereiden en gebruiken zoals rijst of quinoa. Freekeh is in Amerika al vrij bekend en in Nederland hoor ik er ook steeds meer en meer mensen over. Freekeh is jonge en groene tarwe (Greenwheat) en heeft dankzij zijn jeugdige leeftijd een hogere voedingswaarde als gewone tarwegranen. Freekeh heeft een nootachtige smaak waardoor het heel goed combineerd met een pittige salade (met bijvoorbeeld rucola) of juist gekruid zoals in dit recept voor Freekeh met Oosterse kip. Door de lage glycemische index, zul je ook langer een verzadigd gevoel hebben. Daarnast bevat Freekeh vier keer meer vezels dan zilvervliesrijst en bijna twee keer zoveel eiwit als witte rijst.! Je vind Freekeh bij de natuurwinkels of bij de betere supermarkten (vaak in de buurt van quinoa), maar let op, Freekeh is dus niet glutenvrij!.
Recept Freekeh met Oosterse kip:
(hoofdgerecht voor 4 personen)
Ingredienten:
- 300 gram kipfilet,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 cm verse gember,
- 2 eetlepels sojasaus + extra,
- 200 gram freekeh,
- 600 gram gesneden roerbakgroente, (bijv. uien, kastanje champignons, prei, wortel etc)
- 10 cherry tomaten,
- 1 eetlepel sambal,
- verse koriander of peterselie,
- olie om in te wokken.
Extra:
- wok,
- medium kookpan met deksel.
Bereidingstijd: 30 minuten marineren + 20 minuten bereiden.
Bereidingswijze:
- Dep de kipfilet droog en snijd in blokken. Verwijder eventuele zenen en draden. Pel de knoflook en pers deze uit. Schil de gember en hak deze fijn. Meng de kipfilet in een kom met de knoflook, gember en 2 eetlepels sojasaus. Dek af en laat 30 minuten marineren.
- Ondertussen breng je de Freekeh alvast aan de kook, in een pan met ruim water en een snufje zout. Check de verpakking voor de juiste bereidingstijd. Giet na afloop en en zet apart.
- De tussentijd kun je ook gebruiken om eventuele groente alvast fijn te snijden. Of maak het jezelf helemaal gemakkelijk en koop een zak voorgesneden Thaise of Chinese roerbakgroente bij de supermarkt. Halveer tot slot nog de cherrytomaten.
- Verhit een scheutje olie in de wok, op hoog vuur, en bak hierin de kip, inclusief de marinade, rondom aan gedurende 3-4 minuten. Voeg de gesneden groente toe en wok mee gedurende 1-2 minuten. Voeg de cherry tomaten toe en sambal toe en wok mee gedurende nog 1-2 minuten. Proef en voeg desnoods nog 1-2 eetlepels sojasaus toe naar smaak.
- Tot slot voeg je de gekookte Freekeh toe en wok deze mee om weer kort mee te verwarmen.
- Serveer de freekeh met Oosterse kip in een kom of diep bord en garneer met verse koriander of peterselie. Je kunt er eventueel ook nog een gekookt of gebakken eitje aan toevoegen.
Eet smakelijk in ieder geval!
Groetjes, Betty
–> Ben jij nu ook fan van Freekeh? Maak dan bijvoorbeeld ook eens deze pompoensalade met freekeh !
Geef een reactie