• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Nagerechten / Kersen Clafoutis

Kersen Clafoutis

6 december 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

De winter is totaal geen seizoen voor verse kersen, maar toch kon ik het niet laten om een Kersen Clafoutis te gaan maken. Gelukkig kun je ook ontpitte kersen in pot kopen dus dat bleek een goede uitkomst voor dit Franse gebakje.

Glutenvrije kersencake maken

De Franse clafoutis wordt traditioneel als nagerecht geserveerd. Maar ook voor bij de koffie volstaat een puntje hier heerlijk bij. Het dunne beslag bestaat uit bloem, melk, suiker en ei en wordt gewoon op een dichte bakvorm met ontpitte kersen gegoten. Tijdens het bakken wordt het een soort souffle in de oven, en het eindresultaat is een soort kruising tussen cake en pudding. Ik moet eigenlijk ook regelmatig denken aan de Dutch Baby pancakes als ik dit maak, want het recept is veelal hetzelfde. Alleen nog even bestrooien met poedersuiker en dan kun je clafoutis het beste lauwwarm opeten.

recept franse clafoutis met kersen nagerecht met poedersuiker, creme fraiche of bolletje ijs
recept franse clafoutis met kersen nagerecht met poedersuiker, creme fraiche of bolletje ijs
recept franse clafoutis met kersen nagerecht met poedersuiker, creme fraiche of bolletje ijs

Nog meer bakrecepten met kersen

Hoewel de zomermaanden (juli & augustus) het seizoen is van steenfruit, zoals kersen, kunnen we dankzij de voorraadkast eigenlijk heel het jaar rond wel gebakjes met kersen eten. Naast deze Franse Clafoutis met kersen kun je ook deze Tulbandcake met kersen gaan maken. Rond Pasen en Kerst kun je aan de slag met een feeststol-broodpudding met kersen en amandel! Zo lekker! En wat dacht je van een prachtige meringue kerstkrans met chocolade en kersen. Daarnaast mogen we natuurlijk het klassieke Monchou Taartje met kersen niet vergeten! Geniet dus heerlijk van nog meer bakrecepten met kersen!

Print

Recept: Clafoutis met kersen maken

recept clafoutis met kersen © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor Clafoutis met kersen,  een bekend Frans nagerecht van kersen in zacht romig beslag. Je bakt hem als een taartje in de oven en serveer lauwwarm met extra poedersuiker er overheen. Hij kan ook prima als kerstdessert geserveerd worden met bijv. wat creme fraiche of een bolletje ijs erbij! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 6–8 personen 1x
  • Category: nagerechten
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 25 gram roomboter
  • 1 vanillepeul
  • 200 ml volle melk
  • 1 pot pitloze kersen, op siroop (700 gram)
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 75 + 10 gram bloem
  • snufje zout
  • poedersuiker, om te bestrooien

Extra:

  • dichte, lage taartvorm, 24 cm doorsnede
  • bolzeef
  • keukenpapier
  • garde
  • extra roomboter, voor invetten

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hete lucht). Vet de vorm in met wat extra roomboter en zet apart. (Ja, ik gebruik een vuurvaste koekenpan op de foto, gaat prima!)
  2. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Schenk de melk erbij en voeg het merg en uitgeschraapte vanillestokje toe. Laat 5 minuten staan en zet daarna het vuur uit. Laat een beetje  afkoelen.
  3. Giet de pot met kersen af in de bolzeef. Spoel na onder koud water en laat goed uitlekken. Dep de kersen goed droog met keukenpapier en stop in een kom of diep bord. Bestrooi met 10 gram bloem en schud heen en weer om alles goed te bedekken. Kiep het bord om boven de bakvorm en verdeel de kersen over de bodem.
  4. Klop vervolgens de eieren met suiker los in een ruime mengkom. Voeg 75 gram bloem en snufje zout toe en klop goed door elkaar tot een beslag. Giet nu de vanillemelk erbij en roer het even beslag goed los. Giet het dunne beslag in de bakvorm. Bak de clafoutis gedurende 45 minuten gaar. Serveer lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Wil je dit recept in de zomer met verse kersen maken? Haal dan ongeveer 550 gram verse kersen in huis en meet na het ontpitten hier 300 gram voor het recept af. De verse kersen zullen minder vochtig zijn dan uit pot, dus het omschudden met de bloem is dan niet benodigd.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept franse clafoutis met kersen nagerecht met poedersuiker, creme fraiche of bolletje ijs

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Franse Clafoutis met kersen.

Category: Bakrecepten, Nagerechten Tags: bloem, boter, Crème fraîche, eieren, Franse keuken, kersen, melk, suiker, vanille, vanillestokje

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hartige taart met spinazie en feta
Volgend bericht: Geroosterde Miso Aubergines (Nasu Dengaku) »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in