Print

Recept: Clafoutis met kersen maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een recept voor Clafoutis met kersen,  een bekend Frans nagerecht van kersen in zacht romig beslag. Je bakt hem als een taartje in de oven en serveer lauwwarm met extra poedersuiker er overheen. Hij kan ook prima als kerstdessert geserveerd worden met bijv. wat creme fraiche of een bolletje ijs erbij! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 uur
  • Yield: 6-8 personen 1x
  • Category: nagerechten
  • Method: bakken
  • Cuisine: Franse Keuken

Ingredients

Scale
  • 25 gram roomboter
  • 1 vanillepeul
  • 200 ml volle melk
  • 1 pot pitloze kersen, op siroop (700 gram)
  • 3 eieren
  • 75 gram suiker
  • 75 + 10 gram bloem
  • snufje zout
  • poedersuiker, om te bestrooien

Extra:

  • dichte, lage taartvorm, 24 cm doorsnede
  • bolzeef
  • keukenpapier
  • garde
  • extra roomboter, voor invetten

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (165 hete lucht). Vet de vorm in met wat extra roomboter en zet apart. (Ja, ik gebruik een vuurvaste koekenpan op de foto, gaat prima!)
  2. Smelt de roomboter in een pannetje op laag vuur. Schenk de melk erbij en voeg het merg en uitgeschraapte vanillestokje toe. Laat 5 minuten staan en zet daarna het vuur uit. Laat een beetje  afkoelen.
  3. Giet de pot met kersen af in de bolzeef. Spoel na onder koud water en laat goed uitlekken. Dep de kersen goed droog met keukenpapier en stop in een kom of diep bord. Bestrooi met 10 gram bloem en schud heen en weer om alles goed te bedekken. Kiep het bord om boven de bakvorm en verdeel de kersen over de bodem.
  4. Klop vervolgens de eieren met suiker los in een ruime mengkom. Voeg 75 gram bloem en snufje zout toe en klop goed door elkaar tot een beslag. Giet nu de vanillemelk erbij en roer het even beslag goed los. Giet het dunne beslag in de bakvorm. Bak de clafoutis gedurende 45 minuten gaar. Serveer lauwwarm.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Wil je dit recept in de zomer met verse kersen maken? Haal dan ongeveer 550 gram verse kersen in huis en meet na het ontpitten hier 300 gram voor het recept af. De verse kersen zullen minder vochtig zijn dan uit pot, dus het omschudden met de bloem is dan niet benodigd.