Happy Easter! Voor de Paasbrunch bedacht ik deze filodeegtaartjes. Een zoete variant met honing en geitenkaas en een hartige variant met ricotta en groenten. Dit zijn echt heerlijke hapjes voor de Paasbrunch (of elk ander weekend).
Paas taartjes met filodeeg maken
Het magische ingrediënt voor deze lieve taartjes is filodeeg en natuurlijk eieren, want die horen bij Pasen. Maar als je wilt kun je ze natuurlijk ook maken met bladerdeeg. Filodeeg is wat minder vet dan bladerdeeg en wordt veel knapperiger in de oven.. Daarom zien deze filodeegtaartjes er ook letterlijk uit als een bakje.
Paastaartjes met bladerdeeg
Bladerdeeg is natuurlijk lekker luchtig maar zet uit zodra je het bakt in de oven. Hou hier rekening mee met het vullen van de bakjes, prik het deeg ook in met een vork anders lopen ze over tijdens het bakken. Maar goed, speciaal voor de bakliefhebbers dus 2 variatie recepten met Filodeegtaartjes en die gaan de show stelen tijdens Pasen!
Meer inspiratie recepten gezocht voor dit Paasweekend? Zie hier 15x Paasrecepten met eieren!
Recept: Filodeegtaartjes voor de Paasbrunch (zoete en hartige variant)
Tijdens de paasdagen zullen deze kleine paas taartjes fantastisch op tafel staan. Je maakt de filodeegtaartjes met zoete of hartige vulling
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 35 minutes
- Yield: 12 taartjes 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 100 gram filodeeg
- Boter of olie om in te vetten
Voor de zoete variant (6 filodeegtaartjes):
- 2 eieren
- 150 gram smeerbare geitenkaas
- 1 el. honing
- Een handje ongebrande en ongezouten pistachenoten
- Kaneel
Voor de hartige variant (6 filodeegtaartjes):
- 2 eieren
- 150 gram cottage cheese
- Groenten naar keuze, ik gebruikte: een kleine ui, een kwart rode paprika, 5 champignons, 8 cherrytomaten
- Een handje geraspte kaas
- Verse bieslook
- Peper en zout
- Olijfolie om te bakken
Benodigdheden:
- Muffinvorm (met 12 vormpjes)
Instructions
- Als je filodeeg uit de vriezer gebruikt, laat deze dan eerst ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht).
- Snij voor de hartige variant de groenten in kleine stukjes. Hou 3 cherrytomaten apart en halveer deze in plaats van ze in kleine stukjes te snijden. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak de fijngesneden groenten zo’n 5 minuten op middelhoog vuur. Laat afkoelen.
- Kluts ondertussen in een kom de 2 eieren met een vork en roer de cottage cheese erdoorheen. Knip of snij de bieslook fijn en voeg dit toe, samen met een snuf zout en peper. Zet even apart.
- Voor de zoete variant kluts je in een andere kom de andere 2 eieren met een vork. Klop de geitenkaas erdoorheen tot een egaal mengsel. Vervolgens roer je de honing en pistachenoten erdoorheen. Hou een paar pistachenoten apart voor de garnering.
- Vet de muffinvorm in met wat boter of olie. Knip of snij de filodeeg in rechthoeken. Bekleed iedere vorm met 2 blaadjes filodeeg op elkaar, zo dat het een soort bakjes worden.
- Meng de afgekoelde groenten in de kom met de ei en cottage cheese. Vul 6 van de bakjes voor driekwart met het eimengsel. Druk als laatste de gehalveerde cherrytomaten erin en verdeel de geraspte kaas eroverheen.
- De overige 6 bakjes vul je voor driekwart met het zoete ei-geitenkaasmengsel. Maak deze filodeegtaartjes af met de achtergehouden pistachenootjes.
- Zet de muffinvorm voor 20 minuten in de oven. Zet hem iets onder het midden zodat dat randjes filodeeg niet aanbranden.
- Zodra de filodeegtaartjes klaar zijn strooi je de kaneel en wat honing over de zoete variant. En dan: direct serveren op die brunchtafel!
Liefs, Nanda
Geef een reactie