• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Deeg recepten / Bruine bolletjes (van volkorenmeel)

Bruine bolletjes (van volkorenmeel)

13 juli 2021 Door Betina Oostveen 8 Reacties

Jump to Recipe

Deze bruine bolletjes zijn heerlijk als ontbijt, lunch of bij de soep. Gemaakt met volkorenmeel dus beter voor je dan een wit zacht bolletje uit de winkel! Deze bolletjes of volkoren broodjes kunnen eigenlijk altijd wel. De zondagsbrunch is voor ons dan ook een vast ritueel met versgebakken broodjes!

Verse volkoren broodjes uit de oven

Op zondagmorgen sloop ik alvast mijn bed uit om te beginnen aan het deeg. Dylan lag nog lekker op één oor en had niet eens door dat ik 3x weg ben geweest. Toen hij twee uur later ook écht wakker werd, rook het hele huis naar zelfgebakken broodjes en stonden deze bruine bolletjes van volkoren meel op tafel. Zijn glimlach sprak boekdelen…

recept bruine bolletjes maken © bettyskitchen.nl

Bruine bolletjes gemaakt van volkorenmeel

Hoewel je prima broodjes kunt maken van gewone tarwebloem, geef ik toch liever de voorkeur aan volkorenmeel. Volkoren is nou eenmaal gezonder en vezelrijker dan gewone bloem. Daarnaast vult een volkorenbroodje ook beter dan wit brood of zachte witte bolletjes. Mocht je deze bruine bolletjes met volkorenmeel geslaagd vinden, dan vind je op deze website nog veel meer lekkere brood recepten terug! Maak je overigens liever een glutenvrije en low carb variant van een vezelrijk ‘bruin’ broodtje? Probeer dan eens dit recept voor gezonde broodjes.

recept bruine bolletjes maken © bettyskitchen.nl

Lekker broodbeleg voor op je zachte volkoren broodjes

Qua beleg voor op je zachte volkoren broodjes is er natuurlijk voor ieder wat wils. Dit zijn in ieder geval mijn favoriete recepten voor op deze bruine bolletjes!

  • Lekkere gezouten roomboter
  • Eiersalade met spekreepjes
  • Hummus met rauwkost
  • Plakjes brie of blauwe kaas
  • Plakjes vleeswaren zoals ham of kipfilet
  • Gepocheerd ei met geprakte avocado
  • Gerookte zalm met scrambled eggs

Print

Recept: Bruine bolletjes maken met volkorenmeel

recept bruine bolletjes maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze bruine bolletjes zijn heerlijk als ontbijt, lunch of bij de soep. Gemaakt met volkorenmeel dus beter voor je dan een wit zacht bolletje uit de winkel! Bruine bolletjes of volkoren broodjes kunnen eigenlijk altijd wel. De zondagsbrunch is voor ons dan ook een vast ritueel met versgebakken broodjes!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 min. + rijzen
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 12 stuks 1x
  • Category: Brood
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gr volkorenmeel
  • 10 gr zout
  • 10 gr suiker
  • 10 gr gedroogde gist korrels
  • 30 gr zachte roomboter, in kleine stukjes
  • 200 ml handwarm water
  • 150 ml lauwwarme melk
  • 1 ei, losgeklopt
  • optioneel: zaadjes (sesam/maan) of pitten (pompoen/zonnebloem).

Extra: Keukenmixer met deeghaken.

Instructions

  1. Stop het volkorenmeel in de mengkom van de mixer. Maak 2 kuiltjes hierin. Stop het zout in 1 kuiltje. En de suiker en gist in een ander kuiltje. Leg de boter er bovenop en plaats de kom in de mixer en plaats de deeghaken. 
  2. Meng de melk met het water en giet dit rustig bij de bloem, terwijl je mixt in de laagste stand. Zodra alles na een paar minuten een beetje aan elkaar begint te kleven (en dus goed vermengd is), verhoog je de mixer snelheid naar middelmatig en laat vervolgens 10 minuten kneden tot je een soepel en elastisch volkoren deeg hebt.
  3. Heb je geen mixer? Bestuif het aanrecht met wat gewone bloem en kneed hierop het deeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Zo kneed je als het ware het gehele deeg, en na 15 minuten kneden (hallo spierballen!) af en doe dubbelvouwen, en opnieuw kneden, krijg je zo een mooi soepel volkorendeeg.
  4. Vorm van het deeg een bal en leg deze afgedekt met huishoudfolie of een theedoek in een kom. Laat 45-60 minuten rijzen op een warme plek. Bestuif opnieuw het aanrecht met wat gewone bloem en druk hier het gerezen deeg op uit, in de vorm van een rechthoek. Snijd het deeg in 12 gelijke stukken, en vorm hier met de hand bolletjes van.
  5. Verdeel de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met huishoudfolie of een theedoek, en laat nogmaals 45-60 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 225 graden/200 hete lucht. Bestrijk de gerezen bolletjes met een losgeklopt ei, en versier eventueel met wat zaadjes of pitten
  6. Bak de bolletjes in 15-20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 220 graden (200 hete lucht).
  7. Zodra de bolletjes uit de oven komen bestrijk je deze direct met wat water (voor een ‘krokante’ bovenkant) en laat ze afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Dit recept voor bruine bolletjes is ook nog steeds erg lekker als je de helft van het volkoren meel vervangt door gewone tarwebloem. Het resultaat wordt dan ook iets luchtiger!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept bruine bolletjes maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar de foto van deze volkoren broodjes op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze zachte bruine bolletjes van volkorenmeel.

Category: Deeg recepten Tags: brood, brunch, granen, Hartog Bakkerij, kneden, oven, volkoren, witbrood, zaden

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Aardappelsalade met ei en kaas
Volgend bericht: Pisco Sour Cocktail »

Lees Interacties

Reacties

  1. De Wilde Alex

    21 april 2018 om 3:20 pm

    Mooi en zeer lekker crocant.

    Beantwoorden
  2. Sonja

    2 augustus 2018 om 5:16 pm

    Hai, top dit recept. Ik ga het snel proberen. Tot welke stap kan ik het al voorbereiden zodat ik ze ‘s ochtends alleen nog hoef af te bakken?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 augustus 2018 om 12:31 pm

      Hi Sonja,

      Tot en met stap 3 kun je van tevoren bereiden. Goed strak afdekken met folie, zodat het niet snachts ‘de pan uit rijsd’. En dan de volgende ochtend bolletjes van draaien en rest van recept volgen. Laat je me even weten of het zo lukt.

      Beantwoorden
  3. Jeanine

    1 maart 2019 om 4:25 pm

    Vanmorgen bij de molen volkoren meel gehaald, de bolletjes staan nu te bakken inde oven.bhet ruikt heerlijk, ik hoop dat ze nog twee uur overleven tot het avond eten(+_+)

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 maart 2019 om 9:51 pm

      Hahaha heel goed om te horen! Ik hoop dat de bolletjes inmiddels een succes waren en dat je er lekker van gesmuld hebt!
      Groeten Betty

      Beantwoorden
  4. Marie-José

    16 oktober 2019 om 4:49 pm

    Ai, bestrijken met ei blijkt niet zo’n goed idee. De bolletjes storten dan in… Wat gaat hier fout? Ei kwam niet uit de koelkast en had kamertemperatuur.

    Beantwoorden
  5. Sandy

    4 mei 2025 om 2:34 pm

    Kan ik de suiker ook vervangen door honing

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      5 mei 2025 om 8:41 am

      Hi Sandy,
      ja dat kan zeker! De suiker/honing dient namelijk puur als voeding voor de gist.
      SUcces!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee