• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Basisrecept voor tomatensaus (voor op de pizza)

Basisrecept voor tomatensaus (voor op de pizza)

2 november 2021 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Een goed basisrecept voor tomatensaus is nooit weg! Dus laat ik je zien hoe eenvoudig je deze kunt klaarmaken. De Italiaanse keuken kán namelijk niet zonder tomaten en je komt ze dan ook werkelijk overal tegen: in stukjes door de salade, in een tomatensoep, door de pasta en pastasauzen, maar nog belangrijker: in de saus voor op de pizza.

Verse tomatensaus voor pizza maken

Bij een zelfgemaakte pizza (Check mijn ultieme pizzadeeg recept!!), maak je deze tomatensaus natuurlijk ook gewoon zelf! Ik gebruik hiervoor gepelde tomaten uit blik, want die heb ik standaard in de voorraadkast staan. Maar je kunt natuurlijk ook een halve kilo verse tomaten gebruiken om saus van te maken. Ik zou de tomaten dan wel even inkruisen en 1 minuut laten wellen in water, dat net van de kook af is. Zo kun je heel eenvoud het velletje er af trekken en de verdere bereiding volgens van dit recept voor tomatensaus. Deze tomatensaus is intens van smaak en is de ideale basis saus voor op de pizza. Alleen nog even beleggen met kaas en je favoriete toppings en je bent klaar.

  • recept tomatensaus voor op de pizza © bettyskitchen.nl
  • recept tomatensaus voor op de pizza © bettyskitchen.nl
  • recept tomatensaus voor op de pizza © bettyskitchen.nl

Verse of gedroogde kruiden in de tomatensaus

Zelf maak ik gebruik van verse kruiden van mijn balkon om dit basisrecept voor tomatensaus te maken.. Mocht je hier zelf niet over beschikken, kun je elk van deze verse kruiden vervangen door het volgende: 1 eetlepel verse kruiden staat gelijk aan een 1 theelepel gedroogde variant. Mocht je deze ook niet in huis hebben, dan volstaat het ook om totaal 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruidenmix te gebruiken in onderstaand recept. Dit basisrecept voor tomatensaus maken is niet alleen heel goed geschikt voor op de pizza. Maar je kunt hem ook serveren met je favoriete pasta soorten. Leuk om te weten: hoeveel verschillende soorten pasta’s denk jij dat er zijn? En welke saus serveer je bij welke pasta?


Print

Basisrecept voor tomatensaus (voor op de pizza)

recept tomatensaus voor op de pizza © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een goed basisrecept voor tomatensaus is nooit weg! Dus laat ik je zien hoe eenvoudig je deze kunt klaarmaken. De Italiaanse keuken kán namelijk niet zonder tomaten en je komt ze dan ook werkelijk overal tegen: in stukjes door de salade, in een tomatensoep, door de pasta en pastasauzen, maar nog belangrijker: in de tomatensaus op de pizza.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2–3 pizza’s 1x
  • Category: Pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje of kleine ui
  • 2 el takjes verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 eetlepel olijfolie
  • peper & zout.

 

Extra:

  • staafmixer of blender,
  • hapjespan.

 

Instructions

  1. Pel de knoflook en hak fijn (of pers deze uit). Pel en snipper het sjalotje. Ris de oregano en tijm van de takjes. Als het goed is heb je nu 2 eetlepels oregano en 1 eetlepel tijm. 
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook aan gedurende 2-3 minuten. Giet hier vervolgens de gepelde tomaten en tomatenpuree bij, samen met de kruiden. Roer goed door en breng de saus aan de kook. Draai het vuur naar middelmatige temperatuur en laat de tomatensaus gedurende 15 minuten doorkoken. Het kan eventueel ook langer als je een wat dikkere tomatensaus wilt.
  3. Gebruik nu een staafmixer in de pan om de saus fijn te maken. Je kunt het ook in een blender gieten en mixen tot je een puree hebt. Let op bij blender dat je de deksel nooit helemaal dicht doet – wel vasthouden – bij het pureren van een hete substantie, ivm druk en ontploffingsgevaar.
  4. Laat hierna de saus een beetje afkoelen en verdeel 1-3 sauslepels direct over het pizzadeeg. Je kunt de tomatensaus  uitstrijken met de bolle kant van de lepel.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Tip! De (overgebleven)tomatensaus kan ook afgedekt, maximaal 2 dagen,  in de koelkast bewaren. Wel even goed laten afkoelen. Je kunt de saus ook prima invriezen in een afgesloten bakje of luchtdicht ziplock zakje. Max 3 maanden in de vriezer en je kunt het prima ontdooien door een nachtje van tevoren in de koelkast te leggen. Wel svp in een diep bord of kom.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept tomatensaus voor op de pizza © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit basisrecept voor tomatensaus voor op de pizza wilt maken!

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten, Pizza Recepten Tags: basilicum, basis recept, knoflook, olijfolie, oregano, saus, tomaten

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Halloween Millionaire Shortbread
Volgend bericht: Limburgs Zuurvlees (Zoervleisj) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sanna

    6 januari 2021 om 7:58 pm

    Smaakt goed. De saus. Pizza zit nu in de oven.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Homemade pizza – Recepten van Miranda & Yannick schreef:
    25 maart 2019 om 9:41 am

    […] Bron recept: Uit Pauline’s Keuken en Betty’s Kitchen […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee