Print

Basisrecept voor tomatensaus (voor op de pizza)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een goed basisrecept voor tomatensaus is nooit weg! Dus laat ik je zien hoe eenvoudig je deze kunt klaarmaken. De Italiaanse keuken kán namelijk niet zonder tomaten en je komt ze dan ook werkelijk overal tegen: in stukjes door de salade, in een tomatensoep, door de pasta en pastasauzen, maar nog belangrijker: in de tomatensaus op de pizza.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2-3 pizza's 1x
  • Category: Pizza
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje of kleine ui
  • 2 el takjes verse oregano
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 eetlepel olijfolie
  • peper & zout.

 

Extra:

  • staafmixer of blender,
  • hapjespan.

 

Instructions

  1. Pel de knoflook en hak fijn (of pers deze uit). Pel en snipper het sjalotje. Ris de oregano en tijm van de takjes. Als het goed is heb je nu 2 eetlepels oregano en 1 eetlepel tijm. 
  2. Verhit de olijfolie in een hapjespan en bak hierin de ui en knoflook aan gedurende 2-3 minuten. Giet hier vervolgens de gepelde tomaten en tomatenpuree bij, samen met de kruiden. Roer goed door en breng de saus aan de kook. Draai het vuur naar middelmatige temperatuur en laat de tomatensaus gedurende 15 minuten doorkoken. Het kan eventueel ook langer als je een wat dikkere tomatensaus wilt.
  3. Gebruik nu een staafmixer in de pan om de saus fijn te maken. Je kunt het ook in een blender gieten en mixen tot je een puree hebt. Let op bij blender dat je de deksel nooit helemaal dicht doet – wel vasthouden – bij het pureren van een hete substantie, ivm druk en ontploffingsgevaar.
  4. Laat hierna de saus een beetje afkoelen en verdeel 1-3 sauslepels direct over het pizzadeeg. Je kunt de tomatensaus  uitstrijken met de bolle kant van de lepel.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Tip! De (overgebleven)tomatensaus kan ook afgedekt, maximaal 2 dagen,  in de koelkast bewaren. Wel even goed laten afkoelen. Je kunt de saus ook prima invriezen in een afgesloten bakje of luchtdicht ziplock zakje. Max 3 maanden in de vriezer en je kunt het prima ontdooien door een nachtje van tevoren in de koelkast te leggen. Wel svp in een diep bord of kom.