• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Dips, Dressing en Saus Recepten / Baba Ganoush (aubergine dip)

Baba Ganoush (aubergine dip)

7 september 2023 Door Betina Oostveen 14 Reacties

Jump to Recipe

Hummus is bij velen al bekend en geliefd! Maar probeer ook eens zijn minder bekende zusje: Baba ganoush! Een overheerlijke dip gemaakt van geroosterde aubergines uit de oven en op smaak gebracht met tahin en komijn.

Midden Oosterse dip met geroosterde aubergines

We love groenten dips voor bij de borrel! En hier staat ook regelmatig een Midden Oosterse aubergine dip op tafel genaamd Baba Ganoush! Rooster een paar aubergines zacht in de oven en je maakt er dit geweldige recept van! De basis lijkt een beetje op hummus (kikkererwten puree), alleen wordt Baba Ganoush gemaakt van gegrilde aubergines in plaats van kikkererwten. Het resultaat is een heerlijke romige en tikkeltje zoete dip, 100% vegetarisch en boordevol smaken die je meevoeren naar het Midden-Oosten. Serveer dit gerecht met wat (driehoekjes) pita brood of maak er zelf platbrood bij.

Tijdens een vakantie in Egypte staan veelal baba ganous en hummus op tafel als voorgerecht, of tijdens de lunch. Lees hier meer over klassieke gerechten uit de Egyptische keuken.

recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens
recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens

Lekker Baba Ganoush dippen

Soms heb je namelijk van die dagen dat je niet echt zin hebt in koken. (Ja, ook ik heb daar wel eens last van..) En dan is een borrelplankje, of brood met verschillende dips een uitkomst. En die dips die maak je dan natuurlijk zelf! Dit recept voor Baba Ganoush komt hier thuis dan ook regelmatig voorbij op de borrelplank. Voor nog meer lekkere dips kun je ook bijvoorbeeld deze tikkeltje zoete Muhammara dip op tafel zetten! Daarnaast is uitgehangen yoghurt, oftewel “labneh” ook een favoriet voor borrels met pita chips en groenten. En voor de echte liefhebber van Midden Oosterse dips: check hier de complete how -to voor het samenstellen van een Tel Aviv Style borrelplank! Eet smakelijk alvast!


Print

Recept: Baba Ganoush (Geroosterde aubergine dip)

recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

3.5 from 2 reviews

Baba Ganoush is een overheerlijke aubergine dip uit de Mediterrane keuken. Lekker romige borrel dip gemaakt van geroosterde aubergines, tahin en komijn. Ideaal om te serveren met brood of stukjes voorgesneden groente.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 hours
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 1 hours 20 minutes
  • Yield: 1 kommetje 1x
  • Category: Dips
  • Cuisine: Libaneses keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 2 aubergines
  • 50 gram tahin (sesampasta)
  • 2 knoflooktenen, uitgeperst
  • 1 – 2 el citroensap
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout & peper
  • olijfolie extra vierge
  • eventueel: paar blaadjes verse munt of peterselie

Toppings (naar wens):

  • verse koriander
  • granaatappelpitjes
  • fijngehakte amandelen
  • kruidenmelanges zoals: dukkah , sumac of za’atar

Extra:

  • oven
  • bakplaat met bakpapier

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden / 180 hete lucht. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Prik de aubergines rondom in met een vork (niet schillen dus!), en leg op de bakplaat. Bak de aubergine gedurende 1 uur in de oven. Keer alleen na 30 minuten een keertje om.
  3. Laat hierna de aubergines een beetje afkoelen. Snijd vervolgens overlangs door en lepel het vruchtvlees uit de schil. 
  4. Stop het vruchtvlees in een foodprocessor en voeg tevens de knoflook, tahini, 1 eetelepel citroensap en komijn aan toe. Breng alvast een beetje op smaak met peper en zout en pureer tot een romige dip. Proef daarna de dip en breng eventueel op smaak met een extra eetlepel citroensap, peper of zout. 
  5. Schep in een schaaltje en giet hier wat olijfolie overheen en strooi er wat verse munt of peterselie overheen. Serveer met bijvoorbeeld Libanese wraps of maak er pita chips bij!

Eet smakelijk!

Notes

Mocht je de Baba Ganoush later willen serveren, of enkele dagen bewaren: Schep dan in een steriele bewaarpot, en dek af met een dun laagje olijfolie. Bewaar vervolgens in de koelkast.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept voor baba ganoush aubergine dip mediterrane keukens

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf baba ganoush aubergine dip wilt maken!

Category: Dips, Dressing en Saus Recepten Tags: aubergines, budget koken, citroen, detox recepten, Egyptische keuken, Glutenvrij, hummus, knoflook, komijn, Levantijnse keuken, Low Carb, Mediterrane keuken, tahin

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Verschil tussen quiche en hartige taart
Volgend bericht: Werther’s Original Caramel Popcorn »

Lees Interacties

Reacties

  1. Carola

    29 januari 2014 om 9:38 am

    Beste Betty, ik heb de baba ganoush dit weekend gemaakt. makkelijk en heerlijk.
    Bedankt!

    groeten,
    Carola

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      29 januari 2014 om 9:45 am

      Hi Carola,
      wat leuk om te horen! Het is ook ideaal voor tijdens de lunch: lekker op een cracker of rijstewafel, met wat plakjes komkommer. Geniet ervan!
      groetjes, Betty

      Beantwoorden
  2. Yolande

    14 mei 2015 om 4:20 pm

    Hoi!

    Ik heb zin om dit te maken! Alleen…hoeveel is 50 gram tahini in eetlepels?
    Of kun je dat ook een beetje naar smaak doen, steeds iets meer erbij?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      14 mei 2015 om 9:46 pm

      Hi Yolande,

      in principe kun je het ook naar smaak doen hoor!
      Volgens mij is 50 gram iets van 2 volle eetlepels.

      Succes!

      Beantwoorden
      • Ingeborg

        30 juli 2017 om 8:07 am

        Officieel is een eetlepel 15 ml dus iets meer dan 2 zou ik doen. Mits je echte maat-eetlepels hebt natuurlijk.

  3. Ilona Spee

    7 maart 2017 om 12:41 pm

    Hoe lang kan het bewaard worden?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      8 maart 2017 om 4:30 pm

      Hi Ilona,

      dat staat reeds bij het recept vermeld, maar wellicht heb je hier overheen gelezen?
      Bewaar bereid eten en gerechten nooit langer als 2-3 dagen. Tenzij er echt bij een recept vermeld staat dat het langer kan.

      Beantwoorden
  4. Milly

    16 oktober 2017 om 10:46 am

    Is het mogelijk om in te vriezen? Ik vind het heerlijk!!!! 🙂

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      18 oktober 2017 om 10:25 am

      Hi Milly,
      ik heb dat eerlijk gezegd nog niet geprobeerd.
      Wij hebben eigenlijk ook nooit wat over namelijk 😀
      Dus doe het gerust en laat ons weten wat het resultaat is.

      Beantwoorden
  5. Henny Buis

    4 mei 2019 om 10:03 am

    Het is heerlijk, alleen mijn baba ganoush ziet er veel donkerder uit dan op jouw foto, desondanks smaakt het heerlijk.

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      7 mei 2019 om 9:56 am

      Hi Henny, kan ook door het licht komen. Maar ben blij dat het heerlijk gesmaakt heeft!

      Beantwoorden
  6. Suzanne

    3 augustus 2019 om 5:48 pm

    Smaken zijn lekker maar rauwe knoflook overheerst helaas… Teentjes zijn natuurlijk ook geen eenduidige hoeveelheid. De enecteen is de ander niet. Misschien het handigst om theelepels of grammen te gebruiken 🙂

    Beantwoorden
  7. Cindy

    22 juni 2020 om 11:43 am

    Heerlijk! Ik heb er nog een lepel turkse yoghurt doorgeen gedaan.. wordt het extra romig van😊👍

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      22 juni 2020 om 12:03 pm

      Bedankt voor deze lekkere tip Cindy!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee