• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vlees Recepten / Zwitserse Aardappelschotel met kaas uit de oven

Zwitserse Aardappelschotel met kaas uit de oven

7 oktober 2016 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.

Met het warme weer van de afgelopen tijd zou je het bijna vergeten, maar de herfst heeft inmiddels zijn intrede gemaakt. Dit is de tijd van het jaar dat mijn oven roodgloeiend staat van de baksels en vooral makkelijke gerechten, zoals een aardappelschotel met kaas uit de oven. Zwitserse kaas, wel te verstaan.

Aardappelschotel met kaas + Emmi Kaltbach Blogevent

Emmi KALTBACH event

In Jamie’s Fifteen Restaurant in Amsterdam verzamelde ik, en mijn medebloggers, voor een kennismaking met de Zwitserse Emmi KALTBACH kazen en kregen wij een workshop van TV kok Robert Verweij.  Zwitserland staat natuurlijk niet voor niets bekend om zijn kazen en onze kennismaking met het nieuwe KALTBACH assortiment zette de foodbloggers in een jubelstemming. De pittige smaken combineren namelijk voortreffelijk met fruit en wijn, dus er ontstonden al meteen nieuwe ideeën voor de kaasplank thuis.

Aardappelschotel met kaas + Emmi Kaltbach Blogevent

Robert Verweij liet ons tevens zien dat je een kaasplankje ook op een hele andere manier kunt serveren: als een soort ‘haute fromage’ daarmee geef je iedereen zijn/haar eigen kaasplateau, in plaat van één robuust kaasplateau in het midden van de tafel! Het was in ieder geval superleuk om al die extra tips van de meester te mogen ontvangen.

De KALTBACH Grot

Maar terug naar die fijne Zwitserse kaassoorten: Kaltbach is een dorpje in de regio Luzern in Zwitserland. Niet alleen een prachtige en idyllische omgeving, maar ook huis van de KALTBACH grot, dat tot diep in de Santenberg doorloopt. Je vindt hier twee kilometer aan gangenstelsels, waar zo’n 70.000 wielen kaas liggen te rijpen.

Aardappelschotel met kaas + Emmi Kaltbach Blogevent

Maar niet zomaar elke kaas! De kaasmeesters selecteren alleen de beste Emmi kazen uit de omgeving, waaronder de KALTBACH Creamy en de KALTBACH Le Gruyère AOP. Het hele jaar door is het in de KALTBACH grot zo’n 12-13°C en is de luchtvochtigheid 94% . De ideale atmosfeer om er de beste kaassoorten te laten rijpen.

Aardappelschotel met kaas + Emmi Kaltbach Blogevent

Gedurende vier tot twaalf maanden (afhankelijk van de soort kaas), krijgen de kazen hun karakteristieke bruin tot zwartbruine korst. Het resultaat zijn kazen met een intense en pittige smaak, zoals je ze nergens anders kunt maken. Het kaasmeesterschap is in Zwitserland tot een ware kunst verheven en dat proef je!

Koken met kaas

Niet alleen zijn de KALTBACH kazen ideaal voor op het kaasplankje. Maar je kunt er ook heerlijk mee koken! Ik ging aan de slag met de KALTBACH Creamy & Tasty en maakte hier een Zwitserse aardappelschotel met kaas uit de oven van. De KALTBACH Creamy & Tasty doet qua structuur en romigheid het meeste denken aan een hele jonge kaas, maar qua smaak en pittigheid springt deze er zeker boven uit!  Deze heeft namelijk maar liefst 4 extra maanden gerijpt in de KALTBACH grot. En op het moment dat je de oven open doet, na 30 minuten bakken, weet je het zeker:  dit wordt smullen!

Aardappelschotel met kaas + Emmi Kaltbach Blogevent

Print

Recept: aardappelschotel met kaas (uit de oven)

Aardappelschotel met kaas + Emmi Kaltbach Blogevent
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Zwitserse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 150 gram magere spekreepjes,
  • 4 ronde tomaten,
  • 1 grote courgette,
  • 900 gram aardappelschijfjes (voorverpakt) *,
  • 1 eetlepel verse tijm blaadjes ,
  • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt,
  • 2 eieren,
  • 150 ml slagroom,
  • 100–150 gram KALTBACH Creamy & Tasty kaas, geraspt,
  • peper & zout,
  • olijfolie (voor invetten ovenschaal).

(TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil de aardappels en kook eerst 15 minuten voor, laat afkoelen en snijd daarna in plakken.)

Het hele jaar door is het in de Kaltbach grot zo'n 12-13°C en is de luchtvochtigheid 94% luchtvochtigheid. De ideale atmosfeer om er de beste kaassoorten te laten rusten.

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (ik gebruik 24 x 33 cm),
  • garde.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. En pel en snipper vervolgens de uien.
  2. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de spekjes rondom aan. Voeg de ui toe en bak glazig. Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg toe. Ris de rozemarijn 1 takje tijm en een snuf peper en zet het vuur uit.
  3. Was de tomaten, verwijder het groen en het liefst ook een deel van de zaadjes (die maken de ovenschotel nogal nat). Snijd de tomaten vervolgens in plakken van 0.5 cm breed. Was de courgette, verwijder de steelaanzet en snijd de courgette in plakken van 0.5 cm breed.
  4. Verdeel de aardappelschijfjes, tomaten en courgette, dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel hier vervolgens de gebakken spekjes en uien overheen.
  5. Kluts in een kommetje de eieren met de slagroom los en roer hier de geraspte kaas doorheen. Breng op smaak met een klein beetje zout en flink wat peper. Giet het mengsel over de aardappelschotel en plaats in de voorverwarmde oven, gedurende 25-30 minuten.
  6. Serveer deze Zwitserse aardappelschotel met kaas rechtstreeks uit de oven. Geef er hooguit nog een groene salade van krulsla en komkommer bij, voor een extra portie groente.

 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaar tip: Als je de schaal volledig laat afkoelen, kun je de ovenschotel nog max. 2 dagen, afgedekt bewaren in de koelkast. Haal 30 minuten van te voren uit de koeling en warm de schaal in zijn geheel weer op in een voorverwarmde oven.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

 

Aardappelschotel met kaas uit de oven + Emmi Kaltbach Blogevent

Dit artikel betreft een samenwerking met Emmi KALTBACH . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Advertisement

Category: Vlees Recepten Tags: aardappels, courgette, eieren, Emmi, Fifteen, foodbloggers, Kaas, Kaltbach, magere spekreepjes, Robert Verweij, rozemarijn, samenwerkingen, slagroom, tijm, tomaten, uien, varkensvlees, Zwitserse keuken

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « GIN Tours in Schiedam
Volgend bericht: Kruimelvlaai met banketbakkersroom »

Lees Interacties

Reacties

  1. Julie

    16 september 2017 om 11:54 am

    Recept klinkt heerlijk! Ik heb een vraag: is dit dus met rauwe aardappel?

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      19 september 2017 om 9:27 am

      Hi Julie,

      in mijn recept gebruik ik kant en klare aardappelschijfjes uit het koelvak. Deze zijn reeds voorgekookt.
      Je kunt dit uiteraard ook zelf thuis doen, maar dan is je bereidingstijd dus langer. Ik zal het er meteen ook even bij vermelden in het recept.
      Dank je wel en eet smakelijk!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee