Print

Recept: aardappelschotel met kaas (uit de oven)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De dagen worden weer wat koeler, dus wordt het hoog tijd voor wat meer comfort food recepten! Zo ga ik vandaag koken met Zwitserse kaas uit KALTBACH, en maak ik een aardappelschotel met kaas uit de oven.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 50 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Zwitserse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 uien,
  • 150 gram magere spekreepjes,
  • 4 ronde tomaten,
  • 1 grote courgette,
  • 900 gram aardappelschijfjes (voorverpakt) *,
  • 1 eetlepel verse tijm blaadjes ,
  • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt,
  • 2 eieren,
  • 150 ml slagroom,
  • 100150 gram KALTBACH Creamy & Tasty kaas, geraspt,
  • peper & zout,
  • olijfolie (voor invetten ovenschaal).

(TIP: voorverpakte aardappelschijfjes zijn reeds voorgekookt. Maak je deze zelf? Schil de aardappels en kook eerst 15 minuten voor, laat afkoelen en snijd daarna in plakken.)

Het hele jaar door is het in de Kaltbach grot zo'n 12-13°C en is de luchtvochtigheid 94% luchtvochtigheid. De ideale atmosfeer om er de beste kaassoorten te laten rusten.

Extra:

  • koekenpan,
  • Oven,
  • grote ovenschaal (ik gebruik 24 x 33 cm),
  • garde.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en plaats het rooster net onder het midden. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie. En pel en snipper vervolgens de uien.
  2. Verhit een klein beetje olijfolie in de koekenpan en bak hierin de spekjes rondom aan. Voeg de ui toe en bak glazig. Ris de tijmblaadjes van de takjes en voeg toe. Ris de rozemarijn 1 takje tijm en een snuf peper en zet het vuur uit.
  3. Was de tomaten, verwijder het groen en het liefst ook een deel van de zaadjes (die maken de ovenschotel nogal nat). Snijd de tomaten vervolgens in plakken van 0.5 cm breed. Was de courgette, verwijder de steelaanzet en snijd de courgette in plakken van 0.5 cm breed.
  4. Verdeel de aardappelschijfjes, tomaten en courgette, dakpansgewijs in de ovenschaal. Verdeel hier vervolgens de gebakken spekjes en uien overheen.
  5. Kluts in een kommetje de eieren met de slagroom los en roer hier de geraspte kaas doorheen. Breng op smaak met een klein beetje zout en flink wat peper. Giet het mengsel over de aardappelschotel en plaats in de voorverwarmde oven, gedurende 25-30 minuten.
  6. Serveer deze Zwitserse aardappelschotel met kaas rechtstreeks uit de oven. Geef er hooguit nog een groene salade van krulsla en komkommer bij, voor een extra portie groente.

 

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Bewaar tip: Als je de schaal volledig laat afkoelen, kun je de ovenschotel nog max. 2 dagen, afgedekt bewaren in de koelkast. Haal 30 minuten van te voren uit de koeling en warm de schaal in zijn geheel weer op in een voorverwarmde oven.