In de winter kunnen we niet om de aardappel heen! Van aardappelpuree maken tot en met heerlijke winterse stamppotten en ovenschotels. Het is zo’n veelzijdige groente dat je er ook eindeloos mee kunt variëren. Dus ik geef je er zelfs 5 variatie recepten met aardappelpuree bij.
Zelf aardappelpuree maken
Wij Nederlands zijn eigenlijk ook een lekker simpel volk he. Stukje vlees, groente en een portie aardappels. Meer is er niet nodig om ons gelukkig te maken. Vincent van Gogh schilderde niet voor niets ruim 130 jaar geleden de Aardappeleters’, omdat het toen al onderdeel was van de dagelijkse maaltijd. Maar vandaag de dag kun je gekookte aardappels heerlijk op smaak brengen en lekker zelf aardappelpuree maken.
Variatie recepten aardappelpuree
Nu is de winter ook de aangelegen tijd om de zogehete ‘vergeten’ groenten weer op tafel te zetten. Dus is het nu ook heerlijk om variatie aan te brengen in je aardappelpuree. Door bijvoorbeeld pastinaak of aardpeer te gebruiken in je aardappelpuree. Ik hoor graag welke combinatie jouw favoriet is.
PrintAardappelpuree maken + Variatie recepten
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 30 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Bijgerechten
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Basisrecept aardappelpuree:
- 1 kilo kruimige aardappels,
- 2 flinke eetlepels roomboter,
- kopje warme melk,
- peper & zout,
- evt. nootmuskaat.
Extra:
- Kookpan met deksel,
- Dunschiller of aardappelschilmesje,
- vergiet,
- pureestamper.
Instructions
- Schil de aardappels en snijd in stukken. Stop in de kookpan, vul met ruim water + snufje zout en breng 20 minuten aan de kook. Giet vervolgens af en laat een beetje uitdampen.
- Voeg de roomboter toe aan de pan en stamp de aardappelen fijn. Voeg vervolgens beetje bij beetje de hete melk toe en blijf tussentijds roeren met je stamper. Breng op smaak met zout &peper en evt. een beetje nootmuskaat.
- De een houd nou eenmaal van grove puree, maar voor een fijne puree stamp je bij puntje 2 de aardappels gewoon weer even goed door, na elke scheut melk.
Variatierecepten aardappelpuree maken
Met knolselderij: Vervang de helft van de aardappels door 500 gram knolselderij in blokjes. Kook de knolselderij mee met de aardappels en volg de rest van het basisrecept.
Met rode bietjes: Bereid de aardappelpuree volgens het basisrecept. Snijd ondertussen 2 voorgekookte bietjes in dobbelsteentjes en voeg deze in de 2 laatste minuten toe aan de kookpan. Giet af met de aardappels en bereid de puree volgens de rest van het basisrecept.
Met aardpeer: Schil 250 gram aardperen, spoel ze af en snijd in blokjes. Voeg de aardpeer en een blaadje laurier toe aan de aardappels en kook tezamen gaar. Giet af, verwijder de laurier en stamp tot puree. Breng op smaak met zout & peper. Ook lekker met een klein scheutje truffelolie.
Met pastinaak: Vervang 400 gram aardappels door 400 gram geschilde pastinaak in stukjes. Je kookt deze gewoon mee in dezelfde pan. Volg hierna de rest van het basisrecept.
Met zoete aardappel: vervang de helft van de aardappels door zoete aardappels. Snijd in even grote stukken en breng samen aan de kook en bereid volgens het normale recept. Heerlijk met wat fijngehakte verse bieslook er overheen.
Geef een reactie