• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Geroosterde witlof met spek

Geroosterde witlof met spek

14 april 2022 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Witlof is een echte typische wintergroente! maar rijk aan vezels, vitamine C en kalium. Ideaal voor het op peil houden van je weerstand! Ik ging aan de slag met geroosterde witlof met spek. Makkelijk te bereiden in de oven, maar ook zelfs prima voor op de (winter) BBQ!

Witlof roosteren in de oven of barbecue

Nu vinden veel mensen witlof van nature wat bitter van smaak, maar het is gelukkig ook een groente die je heel gemakkelijk op smaak kunt brengen. Een goede combinatie is vrijwel altijd met spek want dan krijg je een beetje zoute bit. Maar witlof is ook lekker met een zoetje zoals suiker, honing of zelfs balsamico. Door de fragiele blaadjes kun je hem perfect wokken of zelfs grillen en roosteren in de oven of barbecue. Onderstaand recept is een soort gekarameliseerde en geroosterde witlof met spek uit de oven. Dit is de perfecte combinatie van zoet-zout en bitter en is er eentje die hopelijk ook bij velen in de smaak zal vallen!

recept geroosterde witlof met spek uit de oven © bettyskitchen.nl
recept geroosterde witlof met spek uit de oven © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met witlof

Witlof is echt een groente die ik met de jaren meer en meer ben gaan waarderen. Gewoon omdat je er dus alle kanten mee op kunt. Naast onderstaand recept voor geroosterde witlof met spek heb ik nog een paar lekkere recepten met deze winterse loof. Wat dacht je van een eenvoudig pasta gerecht met gewokte witlof? Of een decadente witlof salade met peer en blauwe kaas? Daarnaast is witlof ook heerlijk als stamppot met bijvoorbeeld piccalilly. En laten we natuurlijk de grote favoriet: witlof uit de oven met ham, kaas en ei uit de oven niet vergeten! Geniet er heerlijk van!


Print

Recept: Geroosterde witlof met spek uit de oven

recept geroosterde witlof met spek uit de oven © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Witlof is een echte winter en voorjaarsgroente! Vind je hem te bitter van smaak? Maak hem dan op deze manier klaar. Deze geroosterde witlof met spek uit de oven is een beetje lichtzoet van smaak door de bruine suiker en balsamico. Een heerlijk bijgerecht die een perfecte combinatie tussen zout, zoet en bitter is.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 2 –3 personen 1x
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram witlof
  • 50 gram roomboter, gesmolten
  • 2 tl balsamico azijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 125 gram spek, in dobbelsteentjes
  • 1 takje verse tijm
  • zout & peper
  • olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht). Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  2. Snijd de witlof in de lengte doormidden. Verwijder het harde uiteinde en leg in de ovenschaal met snijvlak naar boven. 
  3. Lepel hier de gesmolten boter overheen en vervolgens ook de balsamico azijn. Bestrooi het geheel met de bruine suiker en breng op smaak met een beetje zout en flinke snuf peper. 
  4. Tot slot verdeel je de spek over de witlof. Ris de tijm van de takjes en strooi over de witlof. Schuif de schaal in het midden van de oven. Rooster de witlof gedurende 15 – 20 minuten, tot de randen wat beginnen te kleuren. Serveer direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept geroosterde witlof met spek uit de oven © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze geroosterde witlof met spek uit de oven

Category: Bijgerechten Tags: balsamico azijn, barbecue, BBQ Recepten, bijgerecht, geroosterde groenten, Glutenvrij, magere spekreepjes, ontbijtspek, suiker, tijm, varkensvlees, witlof

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Hele Citroen – Knoflook Kip van de Barbecue
Volgend bericht: Indiase bloemkoolsoep met kerriekruiden »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee