Op deze Meatless Monday zette ik wraps met zelfgemaakte rode bieten falafel op tafel. Zelf falafel maken klinkt ingewikkelder dan het is. Wel heb je even geduld nodig, het voorbereiden kost namelijk wat tijd. Maar uiteindelijk zet je hiermee een heerlijke, gezonde vegetarische maaltijd op tafel.
Variatierecept rode bieten falafel balletjes maken
Falafel komt van origine uit het Midden-Oosten. De laatste jaren zie ik gelukkig steeds meer kant-en-klare varianten voorbijkomen in de supermarkt. Maar nog lekkerder om eens zelf vers te maken natuurlijk, want dat is helemaal niet zo ingewikkeld! Betty deelde al eerder dit recept voor homemade Falafel balletjes maken. Ik ga vandaag aan de slag met een variatierecept voor rode bieten falafel! Ik vind falafel altijd een heerlijke, gezonde vleesvervanger waar je goed mee kunt variëren. Bijvoorbeeld in een pita, bij couscous of een salade.
Nog meer recepten met rode biet
Ik serveerde de rode bieten falafel in verse, zachte Libanese wraps. Daarbij veldsla, komkommer en tahin, dat is een pasta gemaakt van sesamzaad. Je kunt natuurlijk zelf variëren met toppings die je lekker vindt of nog hebt liggen. Daarnaast kun je de kikkererwten balletjes zelf ook naar eigen smaak aanpassen. Bijvoorbeeld door wat extra of andere kruiden toe te voegen, zoals peterselie, chili of paprikapoeder. En pas de hoeveelheid peper en zout vooral naar eigen smaak aan. De kikkererwten in de falafel zorgen niet echt voor een sterke smaak, dus die zul je zelf moeten toevoegen! Tevens heb ik nog meer recepten met rode biet voor jullie! Probeer ook eens deze hummus met kikkererwten en bietjes! Ook lekker en compleet anders: maak eens een rode bieten burger voor een dagje zonder vlees!
Recept: Wraps met rode bieten falafel
Zelf falafel maken klinkt ingewikkelder dan het is. Wel heb je even geduld nodig, het voorbereiden kost namelijk wat tijd. Maar uiteindelijk zet je hiermee een heerlijke, gezonde vegetarische maaltijd op tafel. Dit recept is voor paarse falafel balletjes met rode biet en kikkerwerten.
- Prep Time: 30 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Midden-Oosten
Ingredients
- 100 gram gekookte, geraspte rode bietjes
- 1 groot blik kikkererwten (uitlekgewicht 265 gram)
- ½ komkommer
- 2 handen veldsla
- ½ witte ui
- 1 teen knoflook
- 2 Libanese wraps
- 2 el. tahin (sesampasta)
- 1 ½ tl. gemalen komijnzaad
- 1 ½ tl. gedroogde koriander
- Peper en zout
- Paneermeel
- Kokosolie om te bakken
Benodigdheden:
- Staafmixer of keukenmachine
Instructions
- Versnipper de ui heel fijn en pers de knoflook alvast uit. Spoel de kikkererwten om. Snij de komkommer in dunne reepjes.
- Pak een ruime kom en schep hierin de geraspte rode biet, kikkererwten, ui, knoflook, komijnzaad, koriander en flink wat peper en zout (hoeveelheid naar eigen smaak). Vermaal dit met de staafmixer of in de keukenmachine tot een egaal geheel.
- Strooi wat paneermeel op een bord. Pak een eetlepel van het falafel-‘deeg’, rol dit door de paneermeel en vervolgens draai je er in je handpalmen een bal van. Zodra de bal klaar is druk je hem in tot een platte bal. Leg apart op een schoon bord. Dit herhaal je totdat alle falafel-deeg op is. In totaal heb je dan zo’n 16 stuks falafel.
- Verwarm wat kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de falafel in enkele minuten om en om lichtbruin.
- Leg de wraps klaar en verdeel de veldsla, komkommer en falafel erover. Sprenkel de tahin eroverheen en rol de wraps op. Klaar om te serveren!
Eet smakelijk.
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit recept voor Libanese wraps met rode bieten falafel!
Geef een reactie