De vrolijke gele citroen is een echte alleskunner in de keuken en hij krijgt nu eindelijk zijn eigen spotlight in het nieuwe THE LEMON KITCHEN KOOKBOEK! Het is een echte ode aan de citroen, maar tevens een boek dat niet mag ontbreken op je koffietafel Lees hieronder de review en je maakt zelfs kans op een gesigneerd exemplaar van dit boek! (WINACTIE REEDS AFGELOPEN)
Citroen als frisse smaakmaker
Mijn foodie friend en office collega Jadis Schreuder heeft mij reeds lange tijd aangestoken met het citroen virus! Op haar website TheLemonKitchen.nl vind je talloze recepten met citroen als frisse smaakmaker (ook reeds een paar vind je terug op onze eigen site!) en dankzij haar gebruik ik nu ook elke dag citroenen. Wel de biologische citroen want voor de ultieme smaakbeleving moet je niet settelen voor minder. In haar boek THE LEMON KITCHEN kookboek weet Jadis duidelijk waar ze het over heeft, want naast een studie Food Innovation aan de HAS Hogeschool heeft ze ook meegedraaid in Michelinster restaurants en redactie van bekende foodmagazines. Dus je begrijp waarom smaak zo ontzettend belangrijk voor haar is. En daar kunnen wij alleen maar van leren!
Over The Lemon Kitchen Kookboek
Ik ken Jadis al langere tijd als (food)fotograaf, maar kan je eerlijk zeggen dat de foto’s in dit kookboek nog mooier zijn dan ik dan de hoge verwachtingen die ik had! Maar de dame is zelfs de tekenpen in gekropen om het boek zelf te voorzien van prachtige illustraties, wat het geheel mooi samen brengt tot het frisse uiterlijk dat de The Lemon Kitchen altijd uitstraalt. Dit is dan ook een prachtig boek om ‘gewoon’ op je koffietafel te hebben liggen. Zoals haar trouwe volgers reeds gewend zijn vind je ook tal van vegetarische recepten in het boek terug, maar wordt er ook fantastisch met het seizoen meegekookt en daar hou ik van. Ook erg leuk is de #LimoncelloChallenge die van start is gegaan!
Hieronder mag ik dan ook alvast het recept voor de citroen tartelettes uit het THE LEMON KITCHEN kookboek met jullie delen. Maar naast deze overheerlijke recepten is het dus ook een bijzonder informatief boek geworden. Na het lezen wordt iedereen echt wel een beetje verliefd op die gele rakker en wil het liefst een reisje naar Sicilië boeken! Tja en als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan kun jij ook niet meer zonder het toevoegen van een beetje citroen aan jouw dag. Ps. Check ook dit recept voor een Mosselpannetje met pepertjes en citroen uit het The Lemon Kitchen Kookboek! En naast deze tartelette’s kan ik je dit recept voor Tarte au Citron ook zeer aanraden!
WIN: Een gesigneerd exemplaar van The Lemon Kitchen kookboek (REEDS AFGELOPEN)
Naast onderstaand recept voor citroen tartelettes maak je nog veel meer lekkers klaar met het The Lemon Kitchen Kookboek! Maar hoe doe je mee met de winactie?
Laat een reactie achter onder deze pagina en vertel ons jouw ultieme tip met citroen of deel je meest lekkere gerecht met citroen. Vul svp een geldig emailadres in anders kan ik geen contact met je opnemen!
- INSTAGRAM: Volg @Bettyskitchennl EN @thelemonkitchennl en like het bericht over deze winactie. Tag in de comments alle citroenlovers die jij kent en die ook wel een gokje zouden willen wagen!
- FACEBOOK: Volg @Bettyskitchen EN @thelemonkitchen.nl en like het bericht over deze winactie. Tag in de comments alle citroenlovers die jij kent en die ook wel een gokje zouden willen wagen!
- Meedoen kan tot en met Zondag 17 mei 2020 en de winnaar ontvangt persoonlijk bericht.
- Let op! Het boek wordt enkel verstuurd naar een afleveradres in Nederland.
Groetjes, Betty
Recept: Citroen Tartelettes
Citroen tartelettes zijn perfecte, decadente taartjes met een romige citroencreme! Ze zien er heerlijk zomers uit en zijn heel lekker om bij thee te serveren. De bodem bestaat uit een zanddeeg korst en de vulling heeft wat weg van lemon curd maken. Ga jij ze uit proberen?
- Prep Time: 15 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 35 minuten + rusttijd
- Yield: 6–8 stuks 1x
- Category: taart
- Cuisine: Franse keuken
Ingredients
Voor de zanddeeg bodem:
- 120 gram bloem
- 50 gram kristalsuiker
- 20 gram amandelmeel
- zeste van 1 biologische citroen
- ½ theelepel zout
- 1 biologische citroen
- 75 g koude roomboter
- 1 biologisch ei (medium)
Voor de citroencrème:
- 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)
- 120 g kristalsuiker
- 3 eieren
- 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
Extra benodigdheden:
- handrasp
- handpers
- garde
- zeef
- plasticfolie
- bakpapier
- keramische bakbonen om blind mee te bakken
- 6–8 tartelettevormpjes of 1 taartvorm van ca. 20-22 cm
- keukenmixer.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 °C (165 hete lucht). Vet de tartelette vormpjes of taartvorm in met een beetje extra boter en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Keer de vorm(pjes) om en tik het overtollige bloem er uit.
- Voor de deegbodem: meng in een kom de bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroen zeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand snel door elkaar. Je kunt ook eventueel een keukenmixer met deeghaak hiervoor gebruiken.
- Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het deeg te nat
zijn geworden, voeg dan wat extra bloem toe. Vorm vervolgens van het deeg een bal. Pak deze in plasticfolie in en leg een uur in de koelkast om te rusten en te koelen. - Bestrooi een werkblad met wat bloem en druk hierop de deegbal een beetje plat. Rol vervolgens uit tot een deeglap van ongeveer 3 mm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm(en). Leg een stuk bakpapier in de vorm(en) en leg bakbonen op het bakpapier. Zet de citroen tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en daarna nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.
- Ondertussen maak je de citroencrème. Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd tevens dit sap apart.
- Voeg de suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen in een steelpannetje en breng dit rustig aan
de kook tot het dikker wordt. Stop de roomboter in een mixerkom en schenk het warme mengsel hier overheen. Mix dit 2 minuten lang met een garde zodat je een lichte crème krijgt. Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.
Eet smakelijk!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze citroen tartelettes thuis wilt gaan maken!
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Hester Schoonderbeek
Ja, zou toch geweldig zijn!! Ik zie zoveel lekkers voorbij komen! Dit kookboek is een echte ‘must have’! Ik waag dus graag een kansje!!
Marijke Michels
Dit is het ultimatum om compleet gelukkig te worden!
Ik maak graag iets met citroen ! Als ik de vrucht aan het raspen ben waan ik me op vakantie!
Mariska
Oeh! Alles met citroen is lekker…maar homemade lemoncurd is toch wel favoriet 🙂
Monica Verschoor
Ben dol op de frisse smaak van citroen en dit gaat dan ook in de cakes die ik bak. Bijkomend voordeel is dat de hele citroen gebruikt wordt. De schil gaat geraspt in het cakemeel en het sap gebruik ik voor citroen limonade. Allebei lekker 😋
Els
Ik kan gewoonweg simpel genieten van citroen in mijn water, al of niet gecombineerd met bijv citroenmelisse of munt.
Echt gerechten met citroen in de hoofdrol heb ik nog niet, dus kan ik wel wat inspiratie gebruiken en wordt ik net zo enthousiast als jullie allemaal.
Linda Teunissen
When life gives you lemons… dan maak je niet alleen limonade maar kan je deze vrucht echt óveral in en voor gebruiken, daar ben ik wel achter. Ik heb onlangs voor het eerst ingelegde citroen gegeten bij een visgerecht. Wat was dát lekker zeg en je kan ‘m met schil en al opeten! Ben erg benieuwd (en enthousiast) naar dit kookboek!!
Geertje
Wat een mooi boek, doe graag mee! Mijn tip om altijd citroensap op voorraad te hebben voor een recept: een aantal citroenen uitpersen en het sap in een ijsblokjesvorm invriezen. De blokjes dan in een afgesloten bakje bewaren. Ook handig als je maar sap een halve citroen nodig hebt. Rest invriezen voor de volgende keer.
Marjolein
Eerlijk is eerlijk, ik heb hem al drie keer opgezocht bij bol.com en hij staat op mn lijstje hoor! Maar ik ben pas in december jarig dus dat duurt veeeeeeeeel te lang! Én dit is het seizoen van de citroen dus stiekem wil ik hem gewoon nu al!
Mijn favo recept is niet zoet, maar een heerlijke pasta met gesmoorde venkel en een citroen roomsaus, om je vingers bij af te likken of op te eten, at laat ik aan jullie over!
Fingers crossed! 🍀🍀
Liset
Oeh, dat lijkt me een heel fijn boek! Ik hou van citroen, gewoon een mooie kan water aangevuld met wat schijfjes kan ik al blij van worden… maar mijn ultieme citroengelukje is een vers gebakken zalmmoot in citroenolie…jum!
Suzanne Wieringh
Citroenen.. Niet alleen super lekkere maar ook super mooie vruchten .. Hier in huis doen we regelmatig de citroen challenge: Plakjes citroen eten zonder te laten merken dat het zuur is, te leuk om te doen! Maar ze worden hier ook gebruikt in de limonade, om een cocktail op te leuken, om mee te koken of om gewoon zo leeg te sabbelen (mijn tweeling dametjes zijn er dol op) Maar mijn beste tip met citroen is er eentje waar ik als mama van 4 toch wel heel blij van word!! Ik gebruik Citroen tegen vlekken in witte kleding.. Even inwrijven met citroensap, in de zon hangen, gewoon wassen zoals je gewend bent en weg vlek! Hoera!!!
Rineke
Oh ik waag ook een kansje, zo lekker citroen maar kom meestal niet verder dan wat geraspte citroenschil door de pasta. Lemoncurd is ook verrukkelijk natuurlijk. Maar wil nog wel meer ideeen opdoen.
Lianne
Het allerlekkerst wat ik eens gegeten heb met citroen is de citroen maanzaad cake. 🍋 Dat is echt een topper! Het boek zit er prachtig uit, dus ik doe graag mee. 😀
Yvonne
Wat een fleurig kookboek. En wat een bijzonder thema. Leuk! Citroenen gebruik ik in overvloed. Een schijfje samen met gember voor een heerlijke thee. Maar ook om mee schoon te maken. Heerlijk en mooi product.
José Pistone
Hoi Betty, dit kookboek lijkt ons een feestje!
Wij Queens zijn dol op alles wat met citroen te maken heeft.
We zullen binnenkort onze citroen granita posten en het heerlijke citroen ijs van Sicilië , De zomer staat immers voor de deur!🍋 😍
Liefs Mariëlla en José
Rian
Lemoncurd 😍🍋💛 maar dit vind ik er ook erg lekker uitzien
Tessa
Leuke actie! Mijn favoriete recept is het citroen merengue taartje!!! In Parijs heb ik er de lekkerste ever gegeten. Dat is ook het eerste wat in mn gedachten komt als ik aan die vakantie denk, hihi. Ben nog op zoek naar een geweldig recept hiervan zodat ik ze thuis kan maken.
Annemiek
Gave winactie, en ik zou dit boek graag mee willen verhuizen naar Zuid Frankrijk. Daar een citroen boompje te planten en altijd verse 🍋 te hebben. Mijn verrassing kwam laatst uit de keuken, citroenmarmelade, echt zo lekker. En ja, ook homemade limoncello is hier favoriet.
Melissa de Vos
Ik doe zeker mee! zie alleen maar lekkers uit dit boek!!
Groetjes!
Sanne
Ik ben gek op citroen en heb altijd wel een paar biologische citroenen in huis. Ik gebruik ze graag voor mijn zelfgemaakte waterkefir. De combinatie van vijf met citroen is echt een aanrader! 😋🍋🤩
Rain
Hi Betty,
Graag doe ik mee, want we zijn dol op citroenen en deze hebben wij ook altijd in huis.
Hier maak ik vaak de lemonade voor mijn gezinnetje. Lekker verfrissend op een warme lentedag. Mijn oudste zoon van 8 is er verzot op.
Je maakt het zo:
Pers 5 citroenen uit (houd paar schijfjes over), halve cup suiker met 1 cup water opwarmen en laten afkoelen. Doe ze in een kan met 15-20 ijsklontjes, 4 cups kraanwater, paar muntblaadjes en de citroenschijfjes. Voila, succes gegarandeerd.
Met de halve uitgeperste citroenstukjes smeer ik mijn wasbak, afvoerputje en kraan in. Laat ze even intrekken en afspoelen. Hebben ze gelijk ook een verfrissend schoonmaakbeurtje gehad.
Bedankt voor deze winactie! Fingers crossed.
Groetjes,
Rain
Angela
Wat lekker en wat een leuke winactie! Ik doe mee! Die tartelettes wil ik ook maken, ik weet dat het in een gewone vorm kan, maar ik vind deze vormpjes erg leuk, die gaan op mijn ‘nog kopen-‘lijstje!
Mijn favo recept met citroenen is lemoncurd, ik heb een keer een hele lading gemaakt en ingevroren, het kan overal op!
Agnes van Son
Leuke actie dus ik doe graag mee! Ik gebruik best vaak citroen bij een stukje vis maar heb laatst speklapjes in een marinade gezet en die samen met stukjes citroen in de oven laten garen…echt zooo lekker!
Fiona
Ohhh wat leuk. Mijn ultieme tip met citroen is geen recept, maar juist voor het schoonmaken van snijplanken. Die snijplanken waar in die kleine groeven vanalles zit wat met wassen niet altijd helemaal goed schoon wordt.
Je wast je snijplank gewoon af. En daarna ga je met een halve citroen en flink wat zout goed boenen. Dit zorgt voor een goeie schoonmaak ook in die kleine snijgroeven.
Even goed naspoelen en je snijplank is weer fris voor gebruik.
Kim Stolk
Oh my! 🍋 heaven!
Klein tipje:
Heb je pulled pork ingevroren? Niet moeilijk doen met opwarmen in de oven, maar flinke scheut citroensap en hop zo die magnetron in. Beetje BBQ saus erdoorheen en je hebt weer heerlijk malse pulled pork
Stien Matthyssen
Wat ziet dat er een top boek uit! Ik hou eigenlijk van alle dessertjes met Citroen! Onlangs bij een vriendin Citroen tiramisu gegeten en dat was echt heerlijk! Graag waag ik een kans om dit super boek te winnen! 🍋
Lotus
Wat een leuke tip! Citroen is altijd lekker, zo fris! Zelf ben ik gek op citroen in taarten. Of het nou een lemon meringue pie, of een Citroen maanzaad taart is, of een Lemon Swiss Roll met daarop een citroen-botercreme met citroen schil en gesuikerde ingemaakte citroen. Heerlijk! En als je wat hartigs wilt: stoom een keer je zalm met gin en citroen. Goddelijk!
Steef
Hier worden veel citroenen gebruikt. Veel in zoete gerechten. En in kipsate. Heerlijk in de marinade met een citroentje daarboven uitgeknepen
Arja
Ik ben haar gaan volgen door jouw site, zo las ik van jullie gezamelijke kantoor en meer. Toch maar eens op haar site geklikt: zo heerlijk fris ogend als een citroentje.
Dat een citroen (die van ekoplaza want die zijn het volgens haar helemaal) zo het verschil kan maken, en haar kruidenzout van Herbamare vind ik al heel wat.
Zeer benieuwd naar wat er geschreven is over de citroen, de recepten en dat alles allemaal door haarzelf gedaan inclusief foto’s! super knap toch.
Een ultieme tip kan ik dan ook nooit geven, die zullen in het boek staan, wel kan ik een heel oud recept van mijn Oma delen, en dat doe ik met liefde:
Een blik gerookte zalm en 100 gerookte zalm plakjes (ik zei al dat het echt heel oud is hihihi) wat tomatenketchup, 4 blaadjes gelatine, 1/4 slagroom, zout-peper-dille ennn citroensap (hoe anders zou je dit nu kunnen maken naar een moderne zalmmousse?) Week de gelatine in water, klop de slagroom stijf, en breng stevig op smaak. Los de gelatine op in wat heet water en roer door de slagroommengsel. Pureer beide zalmsoorten, met de tomatenketchup en het citroensap. Doe alles bij elkaar en schep de mousse in vormpjes of in een cakeblik, en zet in de koelkast. Garneren met wat veldsla en zie een heerlijk voorgerechtje, waar je hede ten dage in een nieuw jasje kan steken.
Angeline
Ik ben dol op citrusfruit en dacht dus ook liefhebber te zijn van Limoncello.Alleen ik had geen erg in het hoge alcoholpercentage . Toen heb ik er maar een limoncellotaart van gemaakt en die was superlekker.
Linda Boonstoppel
Citroen en ik zijn dikke vriendinnen, ze gaan bij mij bijna overal doorheen of bij. Lekker in de chilli, in en over de krokante kip, door de yochurt, kwark, koekjes- en taartbeslag. Door de thee en tonic. Iedereen die mij kent weet dat ik absoluut niet van zoet houd maar des te meer van zuur. Zelfs onze groentenboer zal mij nooit zoete nandarijnen verkopen
Marjolein
Wauw! Wat een geweldige winactie! Citroen is bij zoveel gerechten lekker. Waar je me echt voor wakker kan maken is limoncello Taart. Met als finish in touch citroenrasp. Geweldige smaaksensatie. Je proeft gewoon Italië en dat is in deze tijd helemaal top! Toch nog een beetje op vakantie.
Oma Will
Ik neem iedere ochtend een heet glas water met uitgeperste citroenen en wat suiker, omdat dat een vitamine bom is.
Heel graag zou ik de citroenen ook in recepten gaan gebruiken, daarom doe ik graag mee voor dit kookboek : The lemon kitchen kookboek.
elly van dongen
Graag die ik mee, kip met citroen is heerlijk! Ook de engelse lemon curd is niet weg te denken!
Barbara
In iedere pot confituur die ik maak, gaat citroensapdat breekt de zoetigheid en is superlekker
marijksels
Ohw jummie, dat iet er heeeerlijk uit! I love lemons!
Hier geldt: ‘If life gives you lemons, make lemonade’ 😉 Ik ben gek op dat zurige en doe regelmatig een citroentje dor m’n yoghurt. Door het snijden houd ik vaak wat sap over op de plank en dat bewaar ik weer voor door een dressing of sausje. Gedroogde cotroenschilletjes staan hier ook in de kast en voeg ik regelmatig toe aan een baksel. Maar m’n lievelings… lemon bars!!!
Nieuwe kook-en bakinspiratie met dit gele wonder is hier heel erg welkom, dus fingers crossed!
Suzanne van Duivenvoorde
Dat is een heerlijk fris en zonnig recept voor deze ´niet zo zonnige´ Corona tijd, hartelijk dank daarvoor! Ben reuze benieuwd naar de andere recepten in het boek dus doe graag mee met de winactie!
Mijke
Leuk! Dit boek wil ik graag winnen. Ik houd van citroen in allerlei gerechten. Maar mijn ultieme tip heeft niets met koken te maken. In de zomer, als de zon flink schijnt, je haar met sap uit een verse citroen besprenkelen zorgt ervoor dat je haar leuk oplicht. Ik heb dat heel veel gedaan en doe het nog wel eens!
Annemiek
🍋😍🍋Wat fijn een heel kookboek over mijn lievelingsvrucht! Sowieso drink ik hele dagen door bronwater met een schijfje citroen en sprenkel ik het op veler gerechten. Heerlijk! Mijn favoriete recept is echt wel een luchtige citroen-maanzaad cake met een goede laag witte glazuur o.b.v. citroensap. Ik zou erg graag dit boek willen winnen als groot fan van deze gele veelzijdige rakker om hem op nog meer creatieve manieren leren te gebruiken in mijn keuken. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar het boek! Alleen al van de vormgeving wordt je al vrolijk! 🍋😍🍋
Sandra
Citroen… die heb ik altijd op voorraad! Veel gebruikt in een kop thee en water, maar ook in een echte Long Island Iced Tea. Een dan de weinige cocktails die ik écht lekker vind, voornamelijk doordat ie op een lekkere manier zuur door de Citroen is!
En verder heerlijk in bijvoorbeeld eierkoeken, even raspen en je eierkoeken hebben net dat beetje extra smaak!
Citroenkip, ook lekker. Zo’n veelzijdig product!
Zou graag willen lezen wat er nog meer mogelijk is!
Sabine
Ha Betty, ik zou deze taart grag maken, maar ben niet zo’n ster om zelf deeg te maken. Zou ik in de plaats daarvan ook kant-en-klaar taartdeeg van bv Tante Fanny kunnen gebruiken? Deze dan blind bakken en dan de citroenvulling erop?