• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Inspiratie / Kookboeken / Citroen Tartelettes – uit The Lemon Kitchen Kookboek

Citroen Tartelettes – uit The Lemon Kitchen Kookboek

13 mei 2020 Door Betina Oostveen 40 Reacties

Jump to Recipe

De vrolijke gele citroen is een echte alleskunner in de keuken en hij krijgt nu eindelijk zijn eigen spotlight in het nieuwe THE LEMON KITCHEN KOOKBOEK! Het is een echte ode aan de citroen, maar tevens een boek dat niet mag ontbreken op je koffietafel Lees hieronder de review.

Citroen als frisse smaakmaker

Mijn foodie friend en office collega Jadis Schreuder heeft mij reeds lange tijd aangestoken met het citroen virus! Op haar website TheLemonKitchen.nl vind je talloze recepten met citroen als frisse smaakmaker (ook reeds een paar vind je terug op onze eigen site!) en dankzij haar gebruik ik nu ook elke dag citroenen. Wel de biologische citroen want voor de ultieme smaakbeleving moet je niet settelen voor minder. In haar boek THE LEMON KITCHEN kookboek weet Jadis duidelijk waar ze het over heeft, want naast een studie Food Innovation aan de HAS Hogeschool heeft ze ook meegedraaid in Michelinster restaurants en redactie van bekende foodmagazines. Dus je begrijp waarom smaak zo ontzettend belangrijk voor haar is. En daar kunnen wij alleen maar van leren!

citroen tartelettes van The Lemon Kitchen Kookboek

Over The Lemon Kitchen Kookboek

Ik ken Jadis al langere tijd als (food)fotograaf, maar kan je eerlijk zeggen dat de foto’s in dit kookboek nog mooier zijn dan ik dan de hoge verwachtingen die ik had! Maar de dame is zelfs de tekenpen in gekropen om het boek zelf te voorzien van prachtige illustraties, wat het geheel mooi samen brengt tot het frisse uiterlijk dat de The Lemon Kitchen altijd uitstraalt. Dit is dan ook een prachtig boek om ‘gewoon’ op je koffietafel te hebben liggen. Zoals haar trouwe volgers reeds gewend zijn vind je ook tal van vegetarische recepten in het boek terug, maar wordt er ook fantastisch met het seizoen meegekookt en daar hou ik van. Ook erg leuk is de #LimoncelloChallenge die van start is gegaan!

mosselpannetje met pepertjes en citroen van The Lemon Kitchen Kookboek
mosselpannetje met pepertjes en citroen van The Lemon Kitchen Kookboek

Hieronder mag ik dan ook alvast het recept voor de citroen tartelettes uit het THE LEMON KITCHEN kookboek met jullie delen. Maar naast deze overheerlijke recepten is het dus ook een bijzonder informatief boek geworden. Na het lezen wordt iedereen echt wel een beetje verliefd op die gele rakker en wil het liefst een reisje naar Sicilië boeken! Tja en als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan kun jij ook niet meer zonder het toevoegen van een beetje citroen aan jouw dag. Ps. Check ook dit recept voor een Mosselpannetje met pepertjes en citroen uit het The Lemon Kitchen Kookboek! En naast deze tartelette’s kan ik je dit recept voor Tarte au Citron ook zeer aanraden!



Print

Recept: Citroen Tartelettes

citroen tartelettes van The Lemon Kitchen Kookboek
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.9 from 8 reviews

Citroen tartelettes zijn perfecte, decadente taartjes met een romige citroencreme! Ze zien er heerlijk zomers uit en zijn heel lekker om bij thee te serveren. De bodem bestaat uit een zanddeeg korst en de vulling heeft wat weg van lemon curd maken. Ga jij ze uit proberen?

  • Author: The Lemon Kitchen kookboek
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten + rusttijd
  • Yield: 6–8 stuks 1x
  • Category: taart
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor de zanddeeg bodem:

  • 120 gram bloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • zeste van 1 biologische citroen
  • ½ theelepel zout
  • 1 biologische citroen
  • 75 g koude roomboter
  • 1 biologisch ei (medium)

Voor de citroencrème:

  • 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)
  • 120 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Extra benodigdheden:

  • handrasp
  • handpers
  • garde
  • zeef
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • keramische bakbonen om blind mee te bakken
  • 6–8 tartelettevormpjes of 1 taartvorm van ca. 20-22 cm
  • keukenmixer.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (165 hete lucht). Vet de tartelette vormpjes of taartvorm in met een beetje extra boter en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Keer de vorm(pjes) om en tik het overtollige bloem er uit.
  2. Voor de deegbodem: meng in een kom de bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroen zeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand snel door elkaar. Je kunt ook eventueel een keukenmixer met deeghaak hiervoor gebruiken.
  3. Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het deeg te nat
    zijn geworden, voeg dan wat extra bloem toe. Vorm vervolgens van het deeg een bal. Pak deze in plasticfolie in en leg een uur in de koelkast om te rusten en te koelen.
  4. Bestrooi een werkblad met wat bloem en druk hierop de deegbal een beetje plat. Rol vervolgens uit tot een deeglap van ongeveer 3 mm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm(en). Leg een stuk bakpapier in de vorm(en) en  leg bakbonen op het bakpapier. Zet de citroen tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en daarna nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.
  5. Ondertussen maak je de citroencrème. Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd tevens dit sap apart.
  6. Voeg de suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen in een steelpannetje en breng dit rustig aan
    de kook tot het dikker wordt. Stop de roomboter in een mixerkom en schenk het warme mengsel hier overheen. Mix dit 2 minuten lang met een garde zodat je een lichte crème krijgt. Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.

Eet smakelijk!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

citroen tartelettes van The Lemon Kitchen Kookboek

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze citroen tartelettes thuis wilt gaan maken!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Category: Kookboeken, Taart Recepten Tags: amandelmeel, bloem, citroen, eieren, Ekoplaza, kookboek, lemoncurd, Paas Recepten, pasen, roomboter, suiker, taart, The Lemon Kitchen

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Spaghetti Carbonara (pasta met spek en ei)
Volgend bericht: Asperge muffins met ham en kaas (video) »
Loading comments...

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee