Print

Recept: Citroen Tartelettes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.9 from 8 reviews

Citroen tartelettes zijn perfecte, decadente taartjes met een romige citroencreme! Ze zien er heerlijk zomers uit en zijn heel lekker om bij thee te serveren. De bodem bestaat uit een zanddeeg korst en de vulling heeft wat weg van lemon curd maken. Ga jij ze uit proberen?

  • Author: The Lemon Kitchen kookboek
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten + rusttijd
  • Yield: 6-8 stuks 1x
  • Category: taart
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale

Voor de zanddeeg bodem:

  • 120 gram bloem
  • 50 gram kristalsuiker
  • 20 gram amandelmeel
  • zeste van 1 biologische citroen
  • ½ theelepel zout
  • 1 biologische citroen
  • 75 g koude roomboter
  • 1 biologisch ei (medium)

Voor de citroencrème:

  • 3 biologische citroenen (2 voor zeste en 3 voor sap á 120 ml)
  • 120 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 175 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

Extra benodigdheden:

  • handrasp
  • handpers
  • garde
  • zeef
  • plasticfolie
  • bakpapier
  • keramische bakbonen om blind mee te bakken
  • 68 tartelettevormpjes of 1 taartvorm van ca. 20-22 cm
  • keukenmixer.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C (165 hete lucht). Vet de tartelette vormpjes of taartvorm in met een beetje extra boter en strooi er een beetje gezeefde bloem over. Keer de vorm(pjes) om en tik het overtollige bloem er uit.
  2. Voor de deegbodem: meng in een kom de bloem, kristalsuiker, amandelmeel, citroen zeste en het zout in een kom. Snijd de koude roomboter in kleine blokjes en voeg deze toe. Kneed nu alle ingrediënten met de hand snel door elkaar. Je kunt ook eventueel een keukenmixer met deeghaak hiervoor gebruiken.
  3. Kluts het ei even los met een vork en voeg het toe aan het deeg. Blijf kneden. Mocht het deeg te nat
    zijn geworden, voeg dan wat extra bloem toe. Vorm vervolgens van het deeg een bal. Pak deze in plasticfolie in en leg een uur in de koelkast om te rusten en te koelen.
  4. Bestrooi een werkblad met wat bloem en druk hierop de deegbal een beetje plat. Rol vervolgens uit tot een deeglap van ongeveer 3 mm. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bakvorm(en). Leg een stuk bakpapier in de vorm(en) en  leg bakbonen op het bakpapier. Zet de citroen tartelettes 15 minuten in de oven (blind bakken) en daarna nog 5 minuten zonder de bonen zodat ook de binnenkant iets bruiner wordt.
  5. Ondertussen maak je de citroencrème. Schil twee citroenen met een zesteur en houdt de zeste apart. Pers drie citroenen uit en houd tevens dit sap apart.
  6. Voeg de suiker, citroensap, citroenzeste en de eieren samen in een steelpannetje en breng dit rustig aan
    de kook tot het dikker wordt. Stop de roomboter in een mixerkom en schenk het warme mengsel hier overheen. Mix dit 2 minuten lang met een garde zodat je een lichte crème krijgt. Schenk de citroencrème tot aan de rand van de tartelettevormpjes en zet minimaal een halfuur in de koelkast om te laten opstijven. Versier met schijfjes heel dun gesneden citroen.

Eet smakelijk!