Vandaag deel ik dit lekkere recept van hartige granola met je. Ongetwijfeld ben je wel bekend met zoete granola. Die lekkere, knapperige granen die je yoghurt in de ochtend een stuk smaakvoller en gezelliger maken.
Hartige granola als snack
Ontbijten met granola is inmiddels een van de normaalste zaken ter wereld. Maar heb je ook wel eens gehoord van hartige granola? Dit kun je bijvoorbeeld serveren in de soep, op een belegd broodje, over de salade of gewoon zo uit het vuistje eten. Hartige granola is namelijk heerlijk als snack! Je kunt de granola zo’n 2-3 weken bewaren in een goed afgesloten pot. Betty heeft eerder ook bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor tropische granola met mango en kokos gedeeld.
Variatietips hartige granola
Je kunt eindeloos variëren met deze hartige granola. Dus vervang ingrediënten vooral naar eigen wens of voeg toe wat je lekker vindt. Denk aan specifieke noten, pijnboompitten, sesamzaad of bepaalde kruiden. Zorg er wel voor dat de verhouding havervlokken, noten, pitten en zaden vergelijkbaar blijven. Zodat ook voldoende kokosolie en eiwit is toegevoegd om de granola te laten brokkelen. Maar probeer het gerust eens, en wellicht wordt je hier net zo’n fan van als van ‘zoete’ granola.
Recept: Hartige granola
Heb je wel eens gehoord van hartige granola? Dit kun je bijvoorbeeld serveren in de soep, op een belegd broodje, over de salade of gewoon zo uit het vuistje eten. Een heerlijke hartige crumble gemaakt van havervlokken, noten en pitten. Deze variant maak ik met zongedroogde tomaten en boerenkool.
- Cook Time: 30 min.
- Total Time: 30 minutes
- Yield: Zo’n 300 gram granola
- Category: Bijgerecht
Ingredients
- 150 gram grove havervlokken
- 100 gram ongebrande, ongezouten notenmix
- 25 gram zonnebloempitten
- 25 gram pompoenpitten
- 10 gram gedroogde champignons
- 5 zongedroogde tomaten (niet op olie)
- 2 handen verse boerenkool
- 4 el. kokosolie
- 1 eiwit (ca 30 gr)
- 1 el. (geroosterde) paprikapoeder
- 1 tl. knoflookpoeder
- Peper en zout
Instructions
- Verwarm de oven voor 175 graden Celsius. Leg het ovenrooster alvast op het aanrecht met een vel bakpapier erop.
- Voeg de havervlokken samen met de notenmix, boerenkool, zonnebloem- en pompoenpitten in een ruime kom. Vervolgens voeg je de paprikapoeder, knoflookpoeder en een flinke snuf zout en peper toe.
- Verwarm de kokosolie iets zodat deze vloeibaar wordt. Scheid het eiwit van de eidooier en bewaar het eiwit. Kluts dit licht schuimig en roer vervolgens door de vloeibare kokosolie. Giet dit mengsel in de kom en schep of kneed alles goed door elkaar.
- Verdeel de inhoud van de kom over het bakpapier en verspreid zoveel mogelijk. Plaats voor 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Schep tussendoor nog een keer om zodat alles goed geroosterd wordt. Let vooral op dat er niks verbrand, dit kan nogal eens verschillen per oven.
- Ondertussen snij je de gedroogde champignons en tomaten alvast heel fijn. Zodra de hartige granola gaar is laat je het goed afkoelen. De champignons en zongedroogde tomaten schep je erdoorheen. En dan: klaar om aan te vallen, want deze eerste nog lauwwarme en knapperige portie smaakt wel het allerlekkerst.
Geniet ervan!
Liefs, Nanda
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf hartige granola wilt gaan maken!
Geef een reactie