Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit recept voor pizza bodems.
Het beste pizzadeeg maak je zelf!
Je hoeft niet van Italiaanse afkomst te zijn, of Mario te heten, om zelf de beste pizza’s in elkaar te draaien. Met een beetje liefde en geduld kom je al een heel eind. En een goede keukenmixer met deeghaken of broodbakmachine scheelt ook heel veel kneedwerk bij het zelf pizzadeeg maken. Het principe van een pizza is natuurlijk geweldig: een krokant gebakken deeglap, met daarop kaas en elke soort topping die jij je maar kunt wensen. Ideaal om restjes groente of vlees op te maken en zo is er voor iedereen wel een favoriete pizza te bedenken.
Zelf experimenteren met pizzadeeg
De afgelopen jaren ben ik voor jullie aan het experimenteren geslagen, om zo dé ideale pizza bodem te vinden. Want je kunt namelijk zelf pizzadeeg maken met bijvoorbeeld: tarwebloem (ook wel type “0”) of het nog fijner gemalen patentbloem (ook wel type “00”) of een pak witte broodmix. Let er bij een kant-en-klare mix alleen goed op of hier niet reeds zout aan is toegevoegd! Maar onderstaand pizzadeeg recept is toch wel mijn favoriet en ook prima te volgen met een kant-en-klare pizza mix. Het geeft zo’n heerlijk soepel deeg dat uitermate ‘dun’ uitrekt. Verwacht dus ook een pizza met dunne, krokante bodem. Maar laat altijd de rand iets boller en onbedekt van saus, want dan wordt die echt lekker dik en is nog lekker zacht. Ga je liever voor pizzadeeg met extra groenten er in verwerkt? Dan kan ik je dit homemade pizzadeeg a la Magioni zeker aanbevelen. Maar ook tijdens een low carb of keto dieet kun je lekker blijven smullen van pizza’s! Maak in dat geval eens een bloemkoolpizza klaar!
Wat heb je nodig voor zelfgemaakt pizzadeeg?
De echte liefhebbers raad ik ook aan te investeren in pizzabakplaten (metalen ronde bakplaat, met gaten in de bodem) of een pizzasteen. Helemaal geweldig is een echte pizza oven natuurlijk of zelfs een porseleinen ‘Egg’ barbecue. Die kunnen echt tot 500 graden verwarmd worden waardoor je pizza supersnel gaar en nog krokanter en nóg lekkerder van smaak wordt. In onze conventionele heteluchtoven gebruik ik deze pizza bakplaten van Betsies Kookwinkel in Utrecht, maar ze zijn ook te krijgen bij o.a. de Bijenkorf, Cook&Co en Dille&Kamille. Zo wordt zelf pizzadeeg maken nog makkelijker! En als je dan eenmaal lekker bezig bent met zelf pizza’s maken, check dan deze pizza recepten voor nog meer inspiratie en toppings!
Heb je deze al in huis?
Recept: zelf pizzadeeg maken (de ‘snelle’ versie)
Wist je dat zelf pizzadeeg maken eigenlijk heel eenvoudig is? Daarnaast zijn zelfgemaakte pizza’s altijd zoveel lekkerder als kant-en-klare pizza’s. En zet je pizzadeeg eigenlijk in een mum van tijd in elkaar! Met slechts 6 ingrediënten kan iedereen zich wagen aan dit basisrecept voor homemade pizza bodems. Met onderstaande recept kun je 1 grote plaatpizza maken. Of verdeel het deeg in 2 -3 stukken en maak er kleinere ronde pizza’s van!
- Prep Time: 15 minutes + rijzen
- Cook Time: 10 minutes
- Total Time: 1.5 – 4 uur
- Yield: 2 – 3 pizza’s 1x
- Category: pizza
- Cuisine: Italiaanse keuken
Ingredients
- 1 zakje gedroogde gist (ca. 7 gram)
- 1 tl suiker
- 250 ml lauwwarm water
- 400 gram bloem * (zie notes) + 1 eetlepel
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
Extra:
- fijne maismeel (semolina) of bloem, voor het uitrollen
- mixer met deeghaken
- optioneel: deegroller
- huishoudfolie
- evt. pizza bakplaat of pizzasteen
Instructions
- Roer het zakje gist, suiker en losse eetlepel bloem los in 50 ml van het lauwwarme water en zet 20 minuutjes apart om op te lossen. Het mengsel gaat lekker ‘bubbelen’ en dat is goed!
- Meng het bloem en zout in een kom. Maak een kuil in de bloem en giet hier het gistmengsel en de rest van het water bij. Meng het geheel met een mixer met deeghaken gedurende 10 minuten.
- Je kunt het deeg ook met de hand kneden gedurende 15 minuten. Bestuif hiervoor het aanrecht lichtjes met wat extra bloem en kneed hierop het pizzadeeg goed door: hou het deeg met één hand op de plaats, terwijl je met de andere hand het deeg van voren naar achter duwt, en dus uitrekt en weer terugvouwt. Terwijl je het ‘loslaat’, draai je het deeg steeds een stukje met de ‘vaste’ hand. Heb geduld – en sterke armen – en je krijgt vanzelf een mooi soepel pizzadeeg. Tot slot voeg je de olijfolie toe en kneed het nog even kort door om op te laten nemen.
- Bestuif een werkblad met fijn maismeel en stort het deeg hierop uit. Sprenkel ook wat maismeel over de bovenkant en bol het pizza deeg op door met je vingers de zijkanten van het deeg naar onderen te vouwen. Draai het deeg een beetje en ga door tot je een mooi opgebold en glad deeg hebt. Vet een ruime kom in met een beetje extra olie en schep het met twee handen op en plaats in de kom. Dek de kom af met huisdoudfolie en laat 2 uren rijzen op een warme plek. Het liefst doe ik dit in de oven op deegrijsstand. Maar boven een radiator of zonnige vensterbank wil ook helpen.
- Bestuif een werkblad met wat fijngemalen maismeel of bloem en stort het deeg hierop uit. Verdeel het verse pizzadeeg in 3 of 4 gelijke stukken en vorm hier ballen van zonder het deeg extra te kneden (want dan kneed je de luchtbellen er weer uit). Bestuif een bakplaat met maismeel en leg de deegballen verspreid op de bakplaat. Besprenkel met een beetje extra olie en dek wederom af met huisdoudfolie en laat de deegballen rijzen op een warme plek. Doe dit minstens 1 uur maar het liefst 8 uren!
- De tussentijd kun je goed gebruiken om bijvoorbeeld alvast zelf tomatensaus te gaan maken en toppings voor op de pizza fijn te snijden.
- Bestuif opnieuw het aanrecht met semolina en druk elk bolletje pizzadeeg zachtjes uit met je vingers tot een pizzadeeg bodem. Optioneel kun je hier een deegroller gebruiken, maar nogmaals: zonde van die luchtbellen).. Vervolgens beleg je de pizza met een beetje tomatensaus, mozzarella en jouw favoriete toppings. Niet te vol hoor, want je wilt wel dat alles gaar wordt.
- Verplaats het deeg naar een bakplaat, pizzabakplaat of pizzasteen Vervolgens wordt de belegde pizza in zo’n 10-12 minuten afgebakken in een voorverwarmde oven op 220 graden (200 hete lucht). Afbakken in een ‘egg’ barbecue met pizzasteen of steenoven kan ook. Die kunnen gerust tot 400 graden verwarmd worden en dan is je pizza echt in 5 minuten al klaar.
Buon appetito!
Groetjes, Betty
Notes
* Je kunt pizzadeeg met zowel gewone tarwebloem (type “0′”)of met het fijner gemalen patentbloem (type “00”) maken. Maar persoonlijk vind ik een mix met fijne maismeel (semolina) het allerlekkerst voor homemade pizzadeeg. Vervang dan 400 gram bloem door een mix van bijvoorbeeld 350 gram bloem + 50 gram (fijne) maismeel. Dit geeft tevens een mooie gele kleur aan je pizzadeeg bodem!
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met dit basisrecept voo zelf pizzadeeg maken! Have fun!
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.