Het Sinterklaasfeest is niet per definiet een dag vol zondigen. Je kun namelijk heerlijk genieten van Sinterklaas recepten met een gezonde twist. Neem bijvoorbeeld dit gezonde speculaas brownie ontbijt. Je likt er je vingers bij af, maar het is ontzettend gezond, vezelrijk en bevat veel eiwitten. Ga jij ook een gezonde speculaas brownie ontbijt maken op 5 december?
Proteïnerijke speculaas brownie ontbijt
Het recept voor een gezonde speculaas brownie kwam ik tegen op de site van EatLiveTravel.nl en besloot deze als basis voor het recept te gebruiken. Het meest opvallende vond ik het gebruik van bonen als vulling. Deze maken de speculaas brownie niet alleen heel smeuïg maar ook zeer vezelrijk! Daarnaast voeg je extra chocolade proteïnepoeder toe, die je tegenwoordig ook in vegan uitvoering kunt kopen (gemaakt van erwten bijvoorbeeld). En slechts gezoet met van nature aanwezige suikers in banaan en dadels, maakt dit een proteïnerijke speculaas brownie ontbijt die glutenvrij, suikervrij en lactosevrij is!
Nog meer gezonde Sinterklaas recepten
Elke dag is het feest en je mag deze feestdag gerust beginnen met nog meer gezonde Sinterklaas recepten. Naast een proteïnerijke start met deze gezonde speculaas brownie ontbijt kun je ook genieten van een Sinterklaas Havermoutpap. Of wat dacht je van een gezonde Sinterklaas Smoothie die smaakt naar kruidnoten, maar waar werkelijk geen kruidnoot in verwerkt is. Maar uiteraard heb ik nog veel meer lekkere (zoete) Sinterklaas recepten voor je in petto. Fijne feestdag in ieder geval!
PrintGezonde Speculaas Brownie Ontbijt voor Sinterklaas
- Prep Time: 10 minutes
- Cook Time: 35 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 4 personen 1x
- Category: Sinterklaas
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Voor de gezonde speculaas brownies:
- 400 gram zwarte bonen,
- 3 bananen,
- 6 medjool dadels, ontpit,
- 60 gram (plantaardige) chocolade proteïne poeder, bijv. OrangeFit.
- 4 eetlepels (amandel)melk,
- 2 eetlepels cacaopoeder,
- 2 theelepels speculaaskruiden,
- 1 theelepel amandel extract,
- 50 ml kokosolie, gesmolten,
- 2 eetlepels amandelschaafsel.
Voor erbij:
- 400 gram plantaardige yoghurt (of kwark),
- optioneel: 2 eetlepels maple syrup of agave siroop,
- snufje speculaaskruiden.
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik (25×25 cm) met bakpapier.
- Spoel de zwarte bonen af onder kouder water en laat goed uitlekken.
- Doe de zwarte bonen samen met de dadels, de bananen en het proteïnepoeder in de keukenmachine en pureer dit tot een smeuïge massa.
- Voeg de amandelmelk, cacaopoeder, speculaaskruiden en vanille extract toe en laat de machine nogmaals draaien. Schenk door het gootje vervolgens de gesmolten kokosolie in een dun straaltje erbij en zet daarna de machine uit.
- Schep het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak de gezonde speculaas brownie gedurende 35 minuten gaar in de oven. Laat eerst 15 minuten afkoelen in de vorm alvorens in stukken snijden.
- Voor het ontbijt breek je wat stukken van de brownie over 4 glazen of kommetjes. Lepel hier de helft van de plantaardige yoghurt overheen. Verdeel vervolgens nogmaals wat stukken speculaas brownie over de glazen en maak af met de rest van de yoghurt. Tot slot lepel je de maple syrup over de glazen heen. Serveer direct.
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
Notes
Tip 1: Stappen 1 t/m 5 kun je eventueel een avond van tevoren al bereiden. Laat de speculaas brownie goed afkoelen en bewaar in de koelkast voor de volgende ochtend.
Tip2: Voor 4 personen gebruik je ongeveer de helft (of minder) van de gezonde speculaas brownie. De rest kun je lekker opeten als gezond tussendoortje, serveren bij de koffie, of bewaar voor een tweede keer ontbijten deze week.
Geef een reactie