Hoe vrolijk kleurig ziet deze gepofte aardappel met avocado en cottage cheese eruit! Zet deze op tafel en je bent klaar. Mocht je willen kunnen je er nog een stukje vlees naast serveren, hoewel dit gerecht zo al voldoende voedingsstoffen bevat.
Gepofte aardappel uit de oven
Ik ben gek op de unieke smaak van gepofte aardappel en je kunt de vezelrijke schil ook goed eten zo. Let er wel op dat je enkel aardappels gaat poffen, waarvan de schil geen uitlopers, groene of rotte plekken heeft. Dit bevat namelijk een hoge concentratie solanine en dat kan in het ergste geval giftig zijn. Gepofte aardappels kun je lekker vullen met gekruide boter, crème fraîche of een yoghurt-knoflooksausje. Maar dus ook op deze manier met nootjes, kaas en groenten. Dan ben je meteen klaar.
Aardappels poffen op 3 manieren
Je kunt de aardappels op 3 manieren poffen: in de magnetron, in de oven en zelfs op de barbecue. In alle gevallen borstel je de schil eerst schoon met water en prik met een vork rondom gaatjes in de aardappel. Bij bereiding in de magnetron verwarm je ze ongeveer 10 minuten op vol vermogen, halverwege de bereidingstijd draai je ze om. Laat de aardappels nog een paar minuten nagaren buiten de magnetron voordat je ze gaat vullen.
Als je de aardappels wilt poffen in de oven of op de barbecue, dan heb je iets langer de tijd nodig. Bestrijk de aardappels dan met wat olijfolie, pak ze in in een stuk aluminiumfolie en pof ze in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in zo’n 60 minuten gaar. Op de BBQ kun je dit ook aanhouden, maar als je daar hogere temperaturen gebruikt, kun je de baktijd ook wat inkorten. Zet de gepofte aardappel dan wel op índirect vuur op de barbecue.
Recept: Gepofte aardappel met avocado en cottage cheese
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 25 minutes
- Yield: 2 porties 1x
- Category: Hoofdgerecht met vlees
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 2 middelgrote tot grote aardappels
- 1 avocado
- 1 teentje knoflook
- 1 bosui
- Een handje rucola
- 1 bol mozzarella
- 150 gram cottage cheese
- 200 gram (biologische) spekreepjes
- 1 tl. gedroogde rozemarijn
- 100 gram pompoenpitten
- Evt. snuf zout en peper
- 1 el. olijfolie
Instructions
- Pof de aardappel naar je eigen voorkeur of mogelijkheden in de oven of magnetron zoals hierboven beschreven. Prik in beide gevallen na de bereiding met een satéprikker in de aardappel om te kijken of de aardappel goed zacht is van binnen.
- Verwarm de olijfolie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekreepjes uit en voeg in de laatste minuut de rozemarijn en uitgeperste teentje knoflook toe.
- Schil ondertussen de avocado en schep het vruchtvlees eruit. Prak de avocado met een vork en meng in een kom met de cottage cheese. Voeg naar smaak een snuf zout en peper toe.
- Snij de mozzarella alvast in blokjes en de bosui in dunne ringen.
- Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schud regelmatig zodat de nootjes niet aanbranden.
- Zodra de gepofte aardappels klaar zijn snij je ze zo in dat je ze kunt vullen. Verdeel de rucola over de borden en leg de aardappel hierop. Schep vervolgens het avocado-cottage cheese mengsel erin. Verdeel de mozzarella, spekreepjes, bosui en pompoenpitten eroverheen. Eindig met wat verse peper.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Merel
Hmmm yum yum yum! Gepofte aardappelen is echt één van mijn favoriete gerechten voor een makkelijke maaltijd, lekker ook met cottage cheese. Thanks voor de tip! Liefs, Merel