Door Nanda – Zoals jullie misschien wel eerder hebben gelezen heb ik vorig jaar een paar maanden in Ghana gewoond. Daar heb ik de heerlijkste gerechten gegeten en ook leren koken van mijn Ghanese gastmoeder, waaronder dus deze heerlijke pindasoep met rijst. Het is niet echt een soep, maar meer een soort pindasaus voor bij de rijst. Echt een gerecht voor de Meatless Monday dus!
Dit gerecht heet in Ghana officieel Groundnutsoup with riceballs. De rijst wordt er in grote ballen bij of in de soep geserveerd. Je pakt daar dan een stukje vanaf met je hand, drukt er met je duim een kuiltje in en zo schep je de soep, net als met een lepel, in je mond. Ik heb er naar eigen inzicht wat extra ingrediënten aan toegevoegd. En ondanks dat het gerecht heel lekker is, smaakt hij niet traditioneel Ghanees. Daarom heb ik het maar ‘pindasoep met rijst’ genoemd, dan beledig ik hopelijk niemand;).
In Ghana worden de pinda’s lokaal verbouwd, je komt ze dan ook overal tegen. Maar vaak als ik naar peanuts vroeg, bijvoorbeeld op de markt, werd ik een beetje raar aangekeken. Dan wees ik naar de pinda’s en kreeg ik volgens hen groundnuts. Voor een reportage sprak ik met een pindaboer, dus ik vroeg hem daar ook naar: wat is dan het verschil tussen peanuts en groundnuts? Hij reageerde er nuchter op: “Tja, het is nu eenmaal een noot die uit de grond komt!” Gewoon hetzelfde dus… Weer wat geleerd!
en ps. Kun je geen genoegen krijgen van pinda’s en rijst? Check dan deze kip met boontjes en rijst. Dat is Betty’s grote favoriet.
Recept: Pindasoep met rijst
- Cook Time: 45 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 2 personen 1x
- Category: Soepen
- Cuisine: Afrikaanse keuken
Ingredients
- 175 gram pindakaas (zo puur mogelijk, zonder suiker)
- 2 kleine tomaten
- 1 grote witte ui
- Een halve aubergine
- 3 grote stengels paksoi
- 2 teentjes knoflook
- Stuk verse gember, ongeveer 2 cm.
- 1 el. tomatenpuree
- 150 gram basmatirijst
- 1 groentebouillonblokje
- 1 kleine rode peper
- Peper en zout naar smaak
- 2 el. kokosolie
Instructions
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing
- Snij de gember, knoflook, ui, tomaat en rode peper heel fijn. Verwarm de kokosolie in een hapjespan en verwarm eerst de gember en knoflook op zacht vuur. Zet het vuur vervolgens iets hoger en voeg ook de tomaat, ui en rode peper toe. Bak het mengsel zo’n 5 minuten.
- Roer vervolgens de tomatenpuree er doorheen, bak weer een paar minuten en voeg dan de pindakaas toe. Bak ook dit weer een paar minuten mee, maar niet te lang want anders verbrandt het.
- Kook 250 ml. water en roer dit door het mengsel in de pan. Breng aan de kook en laat het zo’n 8 minuten zachtjes doorkoken. Snij ondertussen de paksoi (je kunt de stengels en het blad gebruiken) en de aubergine in grove stukken.
- Kook vervolgens 500 ml. water en voeg dit samen met het bouillonblokje, de paksoi en aubergine toe aan de saus. Breng weer aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes doorkoken.
- Proef de saus en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Als je wilt kun je de pindasoep als saus over de rijst serveren. Of serveer de pindasoep in een kom en doop daarbij de rijst in de soep als kleine balletjes, zoals hierboven omschreven.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Margrietha Migchels
Superlekker!