Door Suzanne Beekenkamp – Terwijl Betty geniet van haar honeymoon deel ik met jullie het recept voor een heerlijke gezondere monchou taart. Deze variatie op de klassieke monchou taart is met een paar kleine aanpassingen namelijk gezonder en beter voor je.
Monchou taart maar dan gezonder!
Volgens mij is monchou taart de meest geserveerde taart op verjaardagen. Helaas maken veel mensen het kant-en-klaar uit een pakje. Betty maakte al eerder dit recept voor de klassieke monchou taart, maar die bevat roomboter en geraffineerde suiker. Maar met mijn recept voor gezondere monchou taart maak je deze klassier gewoonweg gezonder! Het is niet heel moeilijk maar zo kun je hopelijk net iets vaker genieten van een lekker taartje!
Hoe maak je monchou taart gezonder?
Ten eerste: in plaats van de Bastogne koeken als bodem maak je een gezondere bodem van havermout, spelt en vezelrijke dadels! Ymmmmm Daarnaast gebruik ik in plaats van suiker slechts een klein beetje honing. Ten derde kun je de kersenvlaai vulling gerust vervangen door een (suikervrije) kersen jam. Klinkt best verantwoord toch? Wist je dat je met passievruchten ook een verrukkelijke topping voor een tropische monchou taart kunt maken?
Lees meer over Suzanne en heerlijke gezonde recepten op de blog: PuurSuzanne.nl.
Recept: Gezondere monchou taart
- Cook Time: 30 minutes
- Total Time: 3 hours 30 minutes
- Yield: 10–12 personen 1x
- Category: taart
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
Ingrediënten bodem:
- 125 gram pitloze dadels,
- 75 gram havermout,
- 50 gram volkoren speltmeel,
- 125 gram roomboter,
- 1 eetlepel koekkruiden (of pumpkin spice),
- halve theelepel vanille poeder,
- 1 theelepel baking soda,
- twee theelepels citroensap.
Ingrediënten vulling:
- 200 gram Monchou,
- 250 ml ongeklopte slagroom,
- 2 eetlepels honing,
- een pot biologische kersenjam (350 gram).
Extra:
- springvorm 24 cm,
- bakpapier,
- oven,
- koelkast.
Instructions
- Bekleed de springvorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 170 graden.
- Je begint eerst met het maken van de bodem. Smelt de roomboter in een pannetje.
- Doe de dadels in de keukenmachine en hak deze fijn. Voeg de havermout, het speltmeel, de koekkruiden, de vanillepoeder, citroensap en de baking soda toe en zet de keukenmachine nog even aan zodat alles goed gemengd wordt. Schenk nu gesmolten roomboter erbij en kneed het tot een mooi egaal deeg. Doe het deeg in de springvorm en druk het deeg aan met de achterkant van een lepel.
- Zet de taartbodem voor 20 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hierna de bodem goed afkoelen.
- Pak een grote mengkom en klop hierin de Monchou voor een halve minuut. Voeg de slagroom en de honing eraan toe. Klop dit stijf.
- Verdeel de vulling over de bodem heen. Streek het glad met de achterkant van een lepel glad. Zet in de koelkast voor minimaal twee uur.
- Haal de gezondere monchou taart uit de koelkast en schep de jam erop. Verdeel dit ook gelijkmatig eroverheen. En zet nog even een uurtje terug in de koelkast. Na totaal 3 uur wachten is het tijd om de gezondere monchou taart aan te snijden.
ENJOY!
Liefs, Suzanne
Sam Habraken
Godnondeju goeie taart witte de!
Manon
Echt een heerlijk taartje. Die bodem…..jammie.
Aaatje
Zo lekker! Bodem was verrassend heerlijk. Heb de topping gedaan met vers diepviesfruit. Even koken met wat maizena en chiazaad om het dikker te krijgen en daarna erop smeren en in de koelkast laten afkoelen. Dank voor het recept.
Betina Oostveen
Wat een geweldige (en gezonde) variatietip! bedankt voor het delen!