Het is nog volop rabarber seizoen! Dus we gaan lekker genieten van deze vrolijke roze stengel! Ontbijt bijvoorbeeld eens met havermoutpap met rabarber en aardbeien.
S’ochtends ontbijt ik heel dikwijls met havermout en vers fruit. Havermoutpap is een voedzaam ontbijt en zorgt er voor dat ik aardig wat uren ‘vol’ zit. Maar omdat op dit moment de rabarber natuurlijk helemaal van het seizoen is, bedacht ik dit zoete ontbijtrecept voor havermoutpap met rabarber en aardbeien. Dat past nu namelijk helemaal in het seizoen en die fris-zoet-zure combinatie is verrukkelijk om mee wakker te worden. Zowieso maak ik aan het begin van de seizoen graag een pot rabarber jam met steranijs, zodat ik hier een aantal weken lekker van kan genieten. In het recept hieronder vind je dan een snelle en aangepaste versie.
De compote van rabarber-aardbeien is meteen een flinke portie, die je gerust een week in de koelkast kunt bewaren. Deze lepel je s’ochtends dan lekker door de havermout pap. Maar is ook lekker op brood (als jam), of over ijs of een ander toetje. Check hier in ieder geval nog veel meer lekkere recepten met rabarber. Je had het misschien niet gedacht, maar de zure groente blijkt verrukkelijk in taart recepten of in andere zoetigheden.
Recept: Havermoutpap met rabarber en aardbeien
Havermout is een uitstekende start van de dag. Nu de rabarber in het seizoen is maak je hier heel eenvoudig een havermoutpap met rabarber en aardbeien mee.
- Prep Time: 10 min
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 25 minuten
- Yield: 1 persoon 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
Ingrediënten havermoutpap:
- 4 eetlepels havermout,
- 250 ml (amandel) melk,
- eetlepel pompoenpitten.
Ingrediënten rabarber – aardbeien compote:
- 250 gram rabarber (circa 2 stengels),
- 50 gram (kokosbloesem) suiker,
- handje aardbeien,
- halve theelepel vanile essence,
- scheutje water,
- pompoenpitten
Extra:
- kleine kookpan, voor de havermout,
- grotere kookpan, voor de compote,
- staafmixer, of blender met pulse stand,
- 1 schoongemaakte en gesteriliseerde jampot(ten) met deksel(s).
Instructions
- Maak als eerste de rabarber-aardbeien compote: Schil de rabarber (om de draden te verwijderen), snijd de uiteinde eraf, en de rest in stukjes van 2 cm. Was de aarbeien en verwijder het kroontje. Doe alle ingrediënten voor de compote bij elkaar in een pan, en breng aan de kook. Laat dit minstens 10 minuten zachtjes doorkoken, en roer regelmatig over de bodem om aanbranden te voorkomen. Als je kokosbloesem suiker gebruikt, dan wordt de compote vrij donker van kleur.
- Gebruik een staafmixer of blender, en maal de compote fijn. Je wilt de stukken er uit hebben, maar je mag nog wel duidelijk de ‘draden’ van de rabarber zien.
- Voor het ontbijt maak je de pap: doe de melk en de havermout in een kleine pan en breng aan de kook. Draai het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 10-15 minuten koken, tot je een pap hebt. Let op dat deze niet aanbrand, en roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.
- Giet de havermoutpap in een kommetje, schep hier 1-2 eetlepels rabarber-aardbeien compote overheen, en garneer met de pompoenpitten. Deze havermoutpap met rabarber dient wel direct opgegeten te worden.
Eet smakelijk! groetjes, Betty
Notes
Heb je nog rabarber-aardbeien compote over? Schep dit in een schoongemaakte jampot en bewaar nog enkele dagen in de koelkast.
Geertje
Dank je wel voor deze gezonde recepten!!
Geïnspireerd door jou heb ik radarbermoes met appel en pruimen gemaakt zonder verdere toevoegingen, ook erg lekker. Ik hou niet zo van aardbeien verwerkt in een gerecht, vandaar de aanpassing.
Betina Oostveen
Maar wat een ontzettend lekkere aanpassing! Bedankt voor het delen en geniet er van!