Ben je op zoek naar een heerlijke snack zonder gluten en geraffineerde suikers? Dan zijn deze energierepen met quinoa en chocolade voor jou! Ze geven je een echte energyboost en zijn ideaal om te ‘preppen’ voor een hele week! Bekijk snel het recept hieronder.
Vezelrijke energierepen met quinoa
Deze vezelrijke energierepen bevatten slecht 5 ingrediënten en worden gemaakt met gepofte quinoa, dadels, smeuïge pindakaas en pure chocolade. Snacken met dadels is een gezonder alternatief dan suiker, want dadels bevatten ook nog eens lekker veel vezels. Wikkel de repen in een stukje bakpapier en neem mee voor onderweg. Maar je kunt de repen ook in kleinere blokjes snijden, en serveren met een pittig bakje koffie. (= powerboost op de vroege morgen!)
Nog meer gezonde tussendoortjes om zelf te maken
Smaken deze energierepen met quinoa en chocolade je naar meer? Dan moet je ook zeker eens deze havermout repen met noten en pitten gaan maken! Deze kun je zelfs als ontbijt eten en anders lekker voor onderweg. Onze Nanda maakte tevens deze raw Notenrepen met peer en deze gezonde chocolade bonbons met banaan die je eens moet proeven. Wist je overigens dat ‘Bliss Balls‘ ook onder gezonde snacks vallen? Geniet er iedere dag heerlijk van met gezonde tussendoortjes om zelf te maken.
Recept: Energierepen met quinoa en chocolade
Dit is een heerlijke snack zonder gluten en geraffineerde suikers. Maak in een handomdraai deze energierepen met quinoa en chocolade voor een echte energyboost!
- Prep Time: 15 min + opstijven
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 2,5 uren
- Yield: 20 repen 1x
- Category: tussendoortjes
- Cuisine: Amerikaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 8 grote medjoul dadels, ontpit (150 gram nettogewicht)
- 300 ml kokend heet water
- 100 gram 100% pindakaas
- 75 gram gepofte quinoa
- 75 gram (vegan) pure chocolade, gehakt
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 tl vanille extract
Extra:
- Keukenmachine (foodprocessor) of hakmolentje
- Siliconen spatel
- Een vierkant bakblik 20 x 20 cm
- bakpapier
Instructions
- Haal de pitten uit de dadels, snijd in grove stukken en stop in een kommetje. Als het goed is heb je ongeveer 150 gram aan ontpitte dadels. Giet hier het kokende water over heen en laat 15 minuten staan.
- Giet de dadels af, maar vang het vocht op. Stop de dadels met 3 -4 eetlepels vocht en de pindakaas in de keukenmachine of hakmolen en laat draaien tot een smeuige massa.
- Stop de gepofte quinoa in een mengkom en stop de dadelpasta erbij. .Gebruik je spatel om smerende bewegingen te maken en wrijf zo de pasta door de quinoa.
- Bedek een bakblik met bakpapier en stort hierop het quinoa mengsel uit. Gebruik de spatel om het mengsel te verdelen en druk goed aan (vooral in de hoeken). Stop daarna even in de koelkast.
- Smelt ondertussen de pure chocolade au-bain marie. Zet daarna het vuur uit. Voeg de kokosolie en vanile toe en roer goed door elkaar. Giet de warme chocolade bovenop het quinoa mengsel en kantel het bakblik heen en weer tot alle chocolade goed verdeeld is. Gebruik eventueel weer je spatel om goed uit de smeren.
- Dek het blik af met zilverfolie en zet zo’n 2 uren in de koelkast om de energierepen uit te laten harden. Snijd er vervolgende repen (of blokjes) van.
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Notes
Bewaar de repen het liefst in de koelkast, in een afgesloten bakje, dan zijn deze gerust een paar dagen houdbaar.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze energierepen met quinoa en chocolade wilt gaan maken.
Julie Hapjesprincess
Yummie !!!! Lijkt me heerlijk !!! Ga ik zeker eens proberen.
Cassandra
Klinkt gooooed!
Drumles Den Haag
Heerlijk! Staat nu in de koelkast 😀
Betina Oostveen
Lekker! en geniet er van!
Groetjes, Betty
sabina
ik heb het geprobeerd omdat het me zoo lekker leek maar het is een los-vast iets, niet echt een geheel, dus ik begrijp niet hoe je de chocola kunt uitstorten en verdelen want bij mij verdwijnt alles meteen tussen de gepofte quinoa, tis geen vast geheel zeg maar…..
Betina Oostveen
Goede middag Sabina,
het kan liggen aan de soort dadels dat je gebruikt. Met medjoul dadels heb je meer ‘vulling’ en ook een steviger koekje.
Maar bij een andere soort, die ik wel eens in de supermarkt haal, blijft het mengels droger, en merk ik dat ik veel meer dadels nodig heb om de goede consistentie te krijgen.
Voeg dus gerust een extra dadel toe en dan hoop ik dat het probleem is opgelost.
Succes! Groetjes, Betty
Joyce
Bij mij precies hetzelfde. Het blijft een korrelig mengsel..
Saskia
Sorry voor de opmerking maar het receptje op zich is super gezond niets op de ingredienten aan te merken maar zo suiker vrij is da nu ook weer niet he 22 medjoul dadels dat zijn suikerbommetjes voor diabeetjes zoals ik type 1
Diabeetdietiste raadde het gebruik van dadels af. Zou je dit door iets anders kunnen vervangen?
Groetjes snoopy
Betina Oostveen
Hi Saskia,
als wij het hebben over suikervrij, dan wordt hiermee bedoeld vrij van geraffineerde suikers.
De repen hebben echter de dadels in het recept nodig, om binding en structuur te verkrijgen. Zonder de smeuige dadels krijg je een crumble en geen reep.
Je zou eventueel ook kunnen proberen met gedroogde mango, abrikozen of ander fruit kunnen gebruiken, maar ik ben bang dat dit voor jouw situatie dan weer hetzelfde uitpakt? Zover gaat mijn diabetes kennis helaas niet.
groetjes, Betty
Katja
Ziet er lekker uit. Kan je de kokosolie vervangen door olijfolie?
Betina Oostveen
Hi Katja, dat kan maar ik vind persoonlijk de smaak van olijfolie met chocolade niet heel lekker.
Daarnaast hard kokosolie in de koelkast ook uit, waardoor je echt meer een vaste chocoladelaag krijgt.
Maar probeer het gerust uit en oordeel zelf.