• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Zelf Runderbouillon maken

Zelf Runderbouillon maken

23 januari 2024 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

Stap voor stap zelf runderbouillon maken:

Ingrediënten voor bouillon trekken

Voor een gebakken stuk vlees wil je de meest malse soorten op tafel zetten. Maar voor stoofvlees en bouillon maken gebruik je eigenlijk voornamelijk de spieren en botten. Daarvan zijn runderpoulet en een mergpijpje mijn favoriete ingrediënten voor homemade soep en die twee kun je overigens gewoon in de supermarkt krijgen. Maar denk ook eens aan been schenkels. Laat je runderbouillon in ieder geval minimaal 3 uur trekken op laag vuur – het liefst zelfs 6 uur voor een intense smaak.

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl
Afscheppen van bouillon

Leg tijdens de bereiding van je runderbouillon een teezeefje en kommetje vast klaar. Zodra het water een kookpunt bereid zal het vlees een deel van zijn eiwitten afstaan en dat zorgt er voor dat je soep gaat schuimen. Schep dit schuim af met behulp van een zeefje of gewoonweg een eetlepel. Zo blijft je soep mooi helder en zonder ‘stukjes’. Na de bereidin

Smaakmakers voor homemade soep

Naast het vlees geef je een bouillon veel meer diepgang door verschillende groenten mee te stoven in het vocht. Denk bijvoorbeeld aan uien, wortels, prei en bleekselderij, maar ook een laurierblaadje en peperkorrels zijn de perfecte smaakmakers voor homemade soep. Van oudsher ingrediënten die iedereen eigenlijk wel in huis heeft. Na de totale bereiding van je runderbouillon giet je de bouillon af door een schone theedoek die je in een bolzeef hangt. De groenten en kruiden heb je niet meer benodigd. Maar zet het vlees apart voor vulling van een soep of maak hier bijvoorbeeld kroketten van. Daarnaast is de gouden regel bij soep maken: je voegt pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat je dan pas weet hoe ‘krachtig’ hij is en wat je nodig hebt om tot je perfecte smaak te komen.

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl
basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl

Bewaren en invriezen van runderbouillon

Bouillon bewaren

De zelfgemaakte runderbouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Door het koelen zullen eventuele ‘vetdeeltjes’ gaan stollen en vormen op de bovenlaag. Het meeste heb je er met de theedoek al opgevangen maar je kunt overige vetdeeltjes nu alsnog afscheppen als je wilt.

Bouillon ontdooien

Wil je de runderbouillon langer bewaren? Vries deze dan in porties in. Een heel klein beetje bouillon kan zelfs rechtstreeks in de ijsblokjes vorm en daarom is het ‘ontvetten’ van de bouillon ook zo belangrijk. Om je bouillon weer te ontdooien stop je de het bevroren blok met soep simpelweg in een ruime soeppan en zet het vuur op middelmatig. De ijs zal volledig smelten in de pan en kun je daarna enkele minuten aan de kook brengen. De bouillon is dan weer klaar voor gebruik.

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl

Soeprecepten maken met eigengemaakte runderbouillon

Nu je dan eindelijk zelf runderbouillon gemaakt hebt, wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk aan de slag met zelf verse soepen maken. Check dan ook een aantal recepten waarin ik graag mijn eigen gemaakte runderbouillon bij gebruik:

  • Franse Uiensoep met stokbrood
  • Groentesoep met balletjes
  • Tortellini al brodo met Parmezaanse kaas
  • Hollandse kroketten met rundvlees
  • Betty’s Minestronesoep met vlees, tomaat en pasta
  • Maar eigengemaakte runderbouillon is ook perfect voor het maken van risotto!
  • voor een Chinese versie van bouillon maken moet je eens kijken bij dit recept. Heerlijk voor bij Ramen namelijk.
  • En wist je dat je ook een vegetarische groentebouillon kunt maken voor je vega gerechten?

Print

Recept: Zelf Runderbouillon maken

basis recept zelf runderbouillon maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 3 – 6 uren
  • Yield: 4 personen (ca 1,5 L bouillon) 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gr runderpoulet
  • 2 st. mergpijpje van rund (ca 300 gr)
  • 2 liter koud water
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • zout & peper

Voor het kruidenboeket:

  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 5 takjes peterselie

Instructions

  1. Stop de runderpoulet en mergpijpjes in een soeppan. Schenk hier het water op en dek de pan af met de deksel. Breng tegen het kookpunt aan.
  2. Ondertussen spoel je de prei, wortels en bleekselderij schoon en snijd elk in 2 -3 stukken. Ontvel de ui en snijd doormidden. 
  3. Schep met een theezeefje of eetlepel het schuim van de bouillon af. Draai het vuur naar de laagste stand en voeg de prei, wortel, bleekselderij en ui toe aan de pan. Voeg tevens de kruiden en peperkorrels toe aan de pan en plaats de deksel. Laat de runderbouillon gedurenden 3 – 6 uren trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. Het soepvlees houd je apart om te verwerken in recepten. 
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. In veel gevallen voeg ik zelf max 1 theelepel zout toe en breng de schone bouillon heel eventjes aan de kook in een pannetje om het zout goed op te lossen. Proef opnieuw.

Groetjes, Betty

Notes

Wil je liever kippenbouillon maken?

Vervang de runderpoulet en mergpijpje dan door 1600 gr kippenpoten of kippenbouten. Ga hiervoor naar dit recept voor kippensoep maken.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf runderbouillon maken als basis voor je soepen en andere recepten.

Category: How-to en tutorials, Soep Recepten Tags: basis recept, bleekselderij, bouillon, laurier blad, mergpijpje, Nederlandse keuken, peterselie, prei, runderpoulet, rundvlees, soep, tijm, uien, wortels

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Vanille-Chocolade Swirls – uit het 50x Koekjes kookboek
Volgend bericht: Snelle pangranola »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee