Print

Recept: Zelf Runderbouillon maken

Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

Ingredients

Scale
  • 300 gr runderpoulet
  • 2 st. mergpijpje van rund (ca 300 gr)
  • 2 liter koud water
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • zout & peper

Voor het kruidenboeket:

  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 5 takjes peterselie

Instructions

  1. Stop de runderpoulet en mergpijpjes in een soeppan. Schenk hier het water op en dek de pan af met de deksel. Breng tegen het kookpunt aan.
  2. Ondertussen spoel je de prei, wortels en bleekselderij schoon en snijd elk in 2 -3 stukken. Ontvel de ui en snijd doormidden. 
  3. Schep met een theezeefje of eetlepel het schuim van de bouillon af. Draai het vuur naar de laagste stand en voeg de prei, wortel, bleekselderij en ui toe aan de pan. Voeg tevens de kruiden en peperkorrels toe aan de pan en plaats de deksel. Laat de runderbouillon gedurenden 3 – 6 uren trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. Het soepvlees houd je apart om te verwerken in recepten. 
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. In veel gevallen voeg ik zelf max 1 theelepel zout toe en breng de schone bouillon heel eventjes aan de kook in een pannetje om het zout goed op te lossen. Proef opnieuw.

Groetjes, Betty

Notes

Wil je liever kippenbouillon maken?

Vervang de runderpoulet en mergpijpje dan door 600 – 650 gr kippenpoten of kippenbouten.