• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Vegetarische Hoofdgerechten / Spanakopita (Griekse Spinazietaart)

Spanakopita (Griekse Spinazietaart)

25 april 2017 Door Betina Oostveen 2 Reacties

Jump to Recipe

Mocht je ooit in Griekenland op vakantie zijn geweest, dan heb je vast wel eens Spanakopita geproefd.

recept spanakopita Griekse spinazie taart in filodeeg betty's kitchen

Deze vegetarische Griekse spinazietaart wordt gemaakt met knapperige filodeeg en is traditionele lekkernij met o.a. spinazie en feta.

Griekse Spinazietaart

Spanakopita is een heerlijk bijgerecht uit de Griekse keuken. Het is een vegetarische Griekse spinazietaart met feta en wordt simpelweg in de oven bereid. Vaak in een grote ovenschaal, en daarna in vierkanten gesneden. Maar je kunt ook (kleine) driekhoekjes vouwen met filodeeg en deze vullen met het spinazie-fetamengsel. En deze zijn dan weer ideaal voor bij de borrel of griekse mezze (soort tapas). Deze kleinere hapjes worden ook wel bourekia genoemd.

Spanakopita samenstellen

Hoewel de basis van Spanakopita altijd uit filodeeg, feta, spinazie en ei bestaat, brengt men in de verschillende delen en regio’s van Griekenland weer andere soorten kruiden aan, waardoor je spanakopita eigenlijk overal wel weer anders smaakt. In het ene gebied is men meer fan van hartige smaken met bijv. dille, en in een andere regio kun je weer zoetere contrasten verwachten met bijvoorbeeld kaneel en munt. Deze laatste is een van mijn favorieten en een combinatie die je niet snel meer zult vergeten.  Spanakopita samenstellen is puur een kwestie van geduld, want elk vel filodeeg wordt rustig ingekwast met gesmolten boter. Maar daarna doet de oven het werk voor je.

Print

Recept: Spanakopita (Griekse Spinazietaart)

recept spanakopita Griekse spinazie taart in filodeeg betty's kitchen
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 35 minutes
  • Total Time: 55 minutes
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Griekse keuken

Ingredients

Scale
  • 125 gram roomboter,
  • 2 sjalotjes,
  • 1 ui,
  • 2 tenen knoflook,
  • 750 gram diepvries spinazie,
  • 2 kaneelstokjes,
  • 1/2 theelepel nootmuskaat,
  • 3 eetlepels fijngehakte munt,
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
  • 400 gram fetakaas, 
  • 4 eieren,
  • 12 vellen filodeeg
  • peper & zout,
  • olijfolie.

Extra:

  • steelpannetje,
  • kwast,
  • hapjespan,
  • grote ovenschaal, licht ingevet.

Instructions

  1. Smelt de boter in het steelpannetje en roer hier 1 eetlepel fijngehakte munt doorheen. Zet apart.
  2. Pel en snipper de sjalotten en uien. Pel de knoflook en pers deze uit. Verhit 1-2 eetlepels olijfolie in de hapjespan en bak hierin de sjalotten, uien en knoflook glazig. Voeg de diepvries spinazie en kaneelstokjes toe en verwarm/laat smelten gedurende 10 minuten op middelmatig vuur.
  3. Verwijder de kaneelstokjes en breng op smaak met de nootmuskaat, de overgebleven 2 eetlepels munt, peterselie, peper & zout. Verkruimel vervolgens de feta er doorheen en bak mee gedurende 2-3 minuten. Zet daarna het vuur uit.
  4. Kluts in een kommetje de eieren door elkaar en giet bij het spinazie mengsel. Roer het geheel goed door en laat met de deksel op de pan rustig verwarmen .
  5. Ondertussen ga je het deeg bereiden. Verwarm hiervoor de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). recept spanakopita Griekse spinazie taart in filodeeg betty's kitchen
  6. Leg 1-2 filodeegvellen in de ovenschaal en laat de randen ruim overhangen in de schaal. (Dit vouw je aan het einde terug namelijk). Kwast het vel op de bodem en opstaande randen in met de muntboter en plaats hier vervolgens een nieuw vel filodeeg bovenop. Kwast deze ook weer in met de boter en ga zo door totdat je nog 1 vel overhoud.
  7. Schep het spinaziemengsel bovenop het filodeeg en dek af met het laatste vel filodeeg. Kwast deze in met de muntboter en sla laagje voor laagje de overhangende zijden van het filodeeg terug over het spinaziemengsel. Vergeet niet tussendoor in te blijven kwasten met de muntboter.
  8. Plaats de spanakopita in de voorverwarmde oven en bak mooi bruin en krokant in 30-35 minuten. Laat na afloop 5 minuten in de ovenschaal afkoelen. Snijd in vierkanten en serveer direct! Heerlijk met een dot tzatziki komkommer dip!

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

 

Kali Orexi (= Eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

recept spanakopita Griekse spinazie taart in filodeeg betty's kitchen

 

Category: Vegetarische Hoofdgerechten Tags: eieren, feta, filodeeg, Griekse keuken, kaneel, knoflook, munt, nootmuskaat, peterselie, roomboter, sjalotten, spinazie, uien, vegetarisch

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Regenboog pannenkoeken
Volgend bericht: Koningsdag cake (met amandel en sinaasappel) »

Lees Interacties

Reacties

  1. Sandra

    25 april 2017 om 5:39 pm

    Dit is een van mijn favoriete gerechten! Maar maak het niet zo vaak want het is wel een klusje… Maar zooo Lekker!

    Beantwoorden
    • Betina Oostveen

      30 april 2017 om 4:50 pm

      Zo zeker lekker het! Thanks Sandra!

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee