Zoals jullie weten kan ik geen genoegen krijgen van havermout recepten. En er staat dan ook dikwijls een overheerlijke pap van havermout op het ontbijtmenu. Deze Salted caramel havermoutpap is onze nieuwste verslaving.
Pap van havermout met banaan
Het favoriete ontbijt van mijn dochter is toch wel havermoutpap met meegekookte plakjes banaan. Maar omdat ik dit anders gerust 5x per week eet met haar, besloot ik om een twist aan mijn standaard pap van havermout met banaan te geven. Dadels gebruik ik wel vaker als zoetmiddel in recepten en kook deze dan ook mee tijdens het bereiden van deze salted caramel havermoutpap. Met een flinke snuf zou erbij krijg je zo een mooie uitgebalanceerde smaak. En die banaan, die bak ik apart in een pannetje en laat hem lekker karameliseren in kokosolie en kokosbloesemsuiker. Dit recept voor salted caramel havermoutpap is er eentje die ook vaker op het menu gaat willen zetten!
Wil je alles te weten komen over het bereiden van de perfect havermoutpap! Check dan hier de video met al mijn tips en trucs!
Nog meer lekkere havermoutontbijtjes
Ben je helemaal fan geworden van deze salted caramel havermoutpap met banaan? Dan hebben we natuurlijk nog veel meel lekkers in petto voor je! Zo maak je bijvoorbeeld deze carrotcake havermoutpap met wortel en rozijnen of maak eens appeltaart havermoutpap ter variatie. Maar wist je dat havermout zich ook uitstekend leent voor het bakken van gezonde ontbijttaartjes zoals deze met rood fruit. En laten we natuurlijk de ‘Baked Oats’ trend niet vergeten. Geniet er heerlijk van dus!
Recept: Salted Caramel Havermoutpap
Havermout is een altijd een goed ontbijt! Deze salted caramel havermoutpap zoet je met dadels en gekarameliseerde banaan. Gezond genieten dus!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 10 min.
- Total Time: 20 minuten
- Yield: 2 personen 1x
- Category: ontbijt
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 80 gram havermout
- 6 medjool dadels, fijngehakt
- 250 ml gekookt water
- 250 ml plantaardige melk
- flinke snuf zout
- (optioneel) 1 el. agavesiroop, honing of maple syrup
- 1 banaan
- 1 tl. kokosolie
- 1 el. (kokosbloesem)suiker
Toppings (optioneel):
- 1 eetlepel pindakaas of amandelboter
- paar chocolade chips
- walnoten of pecannoten
- gepofte quinoa etc
Instructions
- Stop de havermout en fijngehakte dadels in een pannetje en overgiet met het gekookte water. Laat 10 minuten wellen.
- Schenk de plantaardige melk erbij en breng de havermout aan de kook en gedurende 5 – 10 minuten. (Voor meer bereidingsopties ga naar deze video)
- Ondertussen halveer je de banaan in de lengte. Verwarm de kokosolie in een kleine koekenpan en strooi de helft van de kokosbloesemsuiker in de pan. leg hier de banaan in, met e snijkant omlaag en bestrooi vervolgens met de rest van de kokosbloesemsuiker. Laat de banaan in een paar minuten op zacht vuur karameliseren en draai voorzichtig om. Zet daarna het vuur uit.
- Breng tot slot de havermoutpap op smaak met een flinke snuf zout en eventueel de siroop of honing. Proef even goed of de ontbijtpap op smaak is en verdeel over twee kommen.
- Top de salted caramel havermoutpap af met de banaan, en verdeel hier overige toppings overheen. Serveer direct!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Geef een reactie