Voor deze Nationale Week zonder Vlees heb ik wederom een vegetarisch recept voor jullie gemaakt! Namelijk een salade van parelgort met pompoen, feta en granaatappel. Een verrassende combinatie met de frisse granaatappel, zoutige feta en milde maar kruidige pompoen. Je hebt bijna geen omkijken naar deze maaltijdsalade dus in een mum van tijd zet je hiermee weer een vullende, gezonde maaltijd op tafel.
Salade van parelgort maken
Nu schreef ik laatst nog in mijn recept van de boerenkool salade dat ik nog niet eerder had gekookt met parelgort. Ik heb er meteen werk van gemaakt en het resultaat vind je dus in deze salade van parelgort met pompoen! Geloof mij, hier blijft het niet bij want ik vind parelgort blijkbaar echt superlekker! Heb jij er al eens mee gekookt?
Zelf pompoen snijden en schillen
Volgens mij zijn jullie inmiddels wel een beetje van mij gewend dat ik van snel en makkelijk hou… Zelf pompoen schillen is dan ook niet echt mijn hobby. Mocht jij dit nu wel zelf willen doen vind je op Betty’s Kitchen deze handige tutorial: How-to pompoen snijden en schillen. Het voordeel van zelf pompoen snijden en schillen is dat je de pompoenpitten kunt gebruiken voor dit heerlijke recept van Geroosterde pompoenpitten. Volgende keer ga ik me er ook maar weer eens aan wagen. 🙂 En van die heerlijke geroosterde pompoen uit de oven, maar je deze salade van parelgort met pompoen natuurlijk. Heb je nog wat pompoen over? Maar er dan bijvoorbeeld ook deze pittige pompoensoep mee. Je vindt hier nog veel meer lekkere recepten met pompoen.
Salade van parelgort met pompoen, feta en granaatappel
- Cook Time: 15 minutes
- Total Time: 45 minutes
- Yield: 3 personen 1x
- Category: Vegetarisch hoofdgerecht
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 150 gram parelgort
- 400 gram pompoenblokjes
- 50 gram granaatappelpitjes
- 2 flinke handen rucola
- 100 gram feta
- 2 el. pompoenpitten
- 2 takjes verse krulpeterselie
- 1 groentebouillonblokje
- 1 tl. nootmuskaat
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schep in een ovenschaal de pompoenblokjes samen met 3 el. olijfolie, de nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper door elkaar. Zodra de oven is voorverwarmd, rooster de pompoen dan in 45 minuten gaar.
- Ondertussen was je de parelgort met koud water in een vergiet. Zet een pan op het vuur met 0.5 liter koud water. Verkruimel de groentebouillon erboven en schep de parelgort erdoorheen. Breng het water aan de kook en laat de parelgort 25 minuten zachtjes doorkoken. Zet het vuur vervolgen uit en laat de parelgort nog 5 minuten afgedekt in de pan staan. Giet de pan af als nog niet al het water is verdwenen. Roer wat olijfolie door de parelgort.
- Snij de feta ondertussen alvast in kleine blokjes en knip de verse krulpeterselie alvast fijn. Rooster de pompoenpitten een paar minuten in een droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan tijdens het roosteren regelmatig, zodat de pitjes niet aanbranden.
- Zodra de blokjes pompoen en parelgort gaar zijn kun je de salade opbouwen. Meng de pompoen en parelgort in een kom met de rucola, granaatappelpitjes, peterselie, feta en geroosterde pompoenpitjes. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe aan deze salade van parelgort.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Bewaartip: Deze salade van parelgort en pompoen is heel goed geschikt om nog enkele dagen (goed afgedekt) in de koelkast te bewaren. Je neemt gemakkelijk een bakje mee naar je werk of neem het als diner de dag erna.
Paulien
Een héérlijke pompoen -parelgort salade!
We hadden een groot stuk gratis pompoen van de grootste van Nederland gekregen. Deze was al vrij zacht, dus heb hem wat korter geroosterd met wat paprikapoeder en kerrie. De geroosterde pompoenpitten gaven het pit en de granaatappel pitjes kleur en bite.
Een fijne lauwwarme maaltijdsalade!
Betina Oostveen
Super leuk om te horen! Geniet dus heerlijk van dit recept!
Joke Hensen
Ontzettend lekker, kleurrijk ook, daar hou ik wel van.
Betina Oostveen
Dat is altijd heel leuk om te horen! Geniet er van!