Het is weer rabarbertijd! Deze vrolijke roze stengel ligt bij de groenteboer van medio april tot en met juli. Dus geniet er lekker van en ga bijvoorbeeld zelf rabarber jam maken!
Zelf rabarber jam maken
Rabarber is een fris zure groente, die heerlijk is in taarten en gebak. Je kunt hier heel veel verschillende rabarber recepten terugvinden. Maar je kunt ook een heerlijke rabarber jam mee maken. Ik doe hier bijvoorbeeld een lepel van over de havermout of door mijn yoghurt ontbijtje. Maar schroom ook niet om gewoon op een beschuitje met roomboter te smeren. Normaal gesproken gebruik je gelijke delen fruit en suiker in een jam recept (1:1). Ik heb er voor gekozen om iets minder suiker toe te voegen, en deze te vervangen door de specerijen voor een lekkere twist.
nog meer homemade jam recepten
Ook als is het nu het seizoen van de rabarber, je kunt natuurlijk nog veel meer lekkere jams maken! Wat dacht je van bijvoorbeeld een blauwe bessen jam met kaneel? Of een frisse frambozenjam met munt. Maar deze bramen jam met steranijs is ook een aanrader!
Recept: Rabarber jam maken recept
Het is weer rabarbertijd! Deze vrolijke roze stengel ligt bij de groenteboer van medio april tot en met juli. Dus geniet er lekker van en ga bijvoorbeeld zelf rabarber jam maken!
- Cook Time: 40 minutes
- Total Time: 40 minutes
- Yield: 2 potjes a 350 gram 1x
- Category: jam
- Cuisine: Hollandse Keuken
Ingredients
- 700 gram rabarber,
- 300 gram aardbeien,
- 200 ml water,
- sap van halve citroen,
- 1 vanille peul, uitgeschraapt,
- 3 steranijs,
- 750 gram (riet)suiker.
Instructions
- Was de rabarber en schil deze met een dunschiller om draden te verwijderen. Snijd daarna in plakken van 3 cm breed. Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer ze. Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap deze uit. Breng de rabarber met de aardbeien, water, citroensap, vanillepeul en merg en steranijs aan de kook in een (hoge) pan. Totaal dient dit 15 minuten door te koken. Gebruik een spatel om een beetje te pletten.
- Steriliseer ondertussen de jampot(jes) en deksels in een pan met kokend water: gewoon een paar minuten latendoorkoken.
- Verwijder de vanilepeul en steranijs en voeg de suiker toe. Laat hierna nog minstens 20 minuten doorkoken op middelhoog vuur door. Roer hierbij goed over de bodem, zodat de rabarber jam niet vastplakt. (Het roeren gaat het beste met een spatel).
- Laat de gesteriliseerde jampot(jes) even drogen aan de lucht, en schep hier voorzichtig de hete warme rabarberjam in.
- Sluit direct af met de gesteriliseerde deksels, en zet de potjes op zijn kop: deze trekken nu vacuüm tijdens het afkoelen. De rabarberjam is nu een half jaar houdbaar. (Bewaren op een koel en donkere plek). Na opening is de rabarberjam gerust 2-3 weken houdbaar in de koelkast.
Veel plezier,
Groetjes, Betty
Paula
Goedemiddag, heb je voor de basis hoeveelheid in dit recept (1x) 2 potten van ongeveer 200 gr nodig?
Groeten, Paula
Betina Oostveen
Hi Paula,
ik kon het recept in 2 standaard jampotjes kwijt (ca 350 ml per stuk)
Anne
Ben t nu voor het eerst aan t maken met rabarber van eigen tuin Ben benieuwd of t zoet genoeg is. Normaal is het 1:1 suiker toch?
Betina Oostveen
Hi Anne,
dat klopt. De standaard verhouding is 1:1.