Deze pita chips komen uit het ‘Borreltijd’ kookboek van Susan Aretz! De knapperige pitachips zijn heerlijk om te serveren met tahin borrel boter, wat het een geweldige set maakt voor op een Tel Aviv style borrel plank!
Over Borreltijd Kookboek
Een aantal jaar geleden kwam ik regelmatig Susan Aretz tegen op evenementen. Als er een dame is die onwijs geniet van het leven dan is zij het wel. Ze doet geen concessies als het op goed eten aan komt en ik lees dan ook met plezier haar (instagram) posts en kookboeken door. Als dochterlief dan voorstelt om van haar 3e kookboek een borrelboek te maken, dan weet je dat het er eentje is om eindeloos van te genieten. Borreltijd bevat meer dan 70 recepten voor top bites & drankjes voor tijdens een avondje borrelen. Het boek is onderverdeeld in diverse thema borrelplanken en daarbij dus meerdere bijpassende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een typisch Hollandse plank, een Scandinavische borrel of mijn grote favoriet, de Tel-Aviv plank! Want daar staat het recept voor deze pita chips en tahin borrelboter ook bij namelijk!
Zelf pita chips met borrel boter maken
Oh en als ik dus een ding van Susan heb geleerd, is het wel om kwaliteitsproducten te gebruiken. In haar boek noemt ze bepaalde merken ook gewoon bij naam omdat dat haar persoonlijke favorieten zijn. Zo maakt de Rotterdamse Tomasu sojasaus werkelijk alle verschil in dit recept voor borrelboter. Geloof me, ik heb het geprobeerd met een ander merk, maar Susan had gelijk: het is dan gewoonweg niet hetzelfde! Nu maak ik zelf regelmatig crostini voor bij de borrel, maar ik moet zegen dat deze zelf gemaakte pita chips ook zeker een blijvertje zijn! Zeker omdat ik pita broodjes vaak standaard op voorraad heb liggen! Tja… en die tahin borrelboter… zoiets heb je nog nooit eerder geproefd, maar het is verslavend lekker kan ik je vertellen! Check hier overigens een compleet artikel met onze recepten voor het samenstellen van een Tel Aviv style borrelplank!
Receptvideo: pita chips met tahin borrel boter
+SUBSCRIBE om op de hoogte te blijven: https://www.youtube.com/bettyskitchenNL
Recept: Pita Chips met tahin borrel boter
Deze pita chips komen uit het ‘Borreltijd’ kookboek van Susan Aretz! De knapperige pitachips zijn heerlijk om te serveren met tahin borrel boter, wat het een geweldige set maakt voor op een Tel Aviv style borrelplank!
- Prep Time: 10 min.
- Cook Time: 15 min.
- Total Time: 25 minuten
- Category: borrel
- Cuisine: Tel Aviv
Ingredients
Voor de borrel boter:
- 150 gram ongezouten roomboter,
- 50 gr tahin
- 25 gr (Tomasu) sojasaus
Voor de pita chips:
- 5 grote pita (of shoarma) broodjes
- 3 el za’atar
- 0,5 tl sumak
- 0,5 tl zout
- extra vierge olijfolie
Instructions
- Maak als eerste de borrel boter klaar. Maar voor je begint, zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Komt hij echter net uit de koelkast? Maak hem dan smeuïg door de boter dan 40 seconden op vol vermogen in de magnetron te verwarmen. Let op, je wilt geen volledig gesmolten boter!
- Klop met een mixer de zachte roomboter, tahin en sojasaus lekker romig. Schep over in kleine schaalje(s) en plaats in de koeling. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm nu de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Giet 7 eetlepels olijfolie in een kommetje. Voeg hier de za’tar, sumak en zout aan toe en roer het geheel goed door elkaar.
- Halveer de pitabroodjes en kwast beide zijden in met de kruidenolie. Plaats de pita’s op de bakplaat en bak ze, in batches, goudbruin en krokant. Ik gebruikte afbak pita broodjes en bij mij duurde het 12 minuten.
- Laat daarna volledig afkoelen op een rooster en bak ondertussen een nieuwe bakplaat vol met pitabroodjes af.
- Snijd met een scherp met elke pita in 6 stukken en geef er de tahin borrel boter bij!
Eet smakelijk!
Notes
Variatietip: Gebruik verschillende pita broodjes door elkaar. Wissel bijvoorbeeld een paar normale pita’s af met volkoren of spelt variant. Dit geeft ook een speels kleurverschil en verschillende texturen pita chips.
Bewaartip: de schaaltjes borrelboer die je niet direct gebruik kun je gerust twee weken in de koelkast bewaren tot een volgende borrel. Haal wel 10 minuten van tevoren uit de koeling om iets zachter te worden.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze pita chips met tahin borrel boter gaat maken!
Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.com. Mocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.
Geef een reactie