Print

Recept: Pita Chips met tahin borrel boter

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze pita chips komen uit het ‘Borreltijd’ kookboek van Susan Aretz! De knapperige pitachips zijn heerlijk om te serveren met tahin borrel boter, wat het een geweldige set maakt voor op een Tel Aviv style borrelplank!

Ingredients

Scale

Voor de borrel boter:

  • 150 gram ongezouten roomboter,
  • 50 gr tahin
  • 25 gr (Tomasu) sojasaus

Voor de pita chips:

  • 5 grote pita (of shoarma) broodjes
  • 3 el za’atar
  • 0,5 tl sumak
  • 0,5 tl zout
  • extra vierge olijfolie

Instructions

  1. Maak als eerste de borrel boter klaar. Maar voor je begint, zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Komt hij echter net uit de koelkast? Maak hem dan smeuïg door de boter dan 40 seconden op vol vermogen in de magnetron te verwarmen. Let op, je wilt geen volledig gesmolten boter!
  2. Klop met een mixer de zachte roomboter, tahin en sojasaus lekker romig. Schep over in kleine schaalje(s) en plaats in de koeling. Bewaar ze in de koelkast tot gebruik. 
  3. Verwarm nu de oven voor op 200 graden (180 hete lucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Giet 7 eetlepels olijfolie in een kommetje. Voeg hier de za’tar, sumak en zout aan toe en roer het geheel goed door elkaar.
  5. Halveer de pitabroodjes en kwast beide zijden in met de kruidenolie. Plaats de pita’s op de bakplaat en bak ze, in batches, goudbruin en krokant. Ik gebruikte afbak pita broodjes en bij mij duurde het 12 minuten.
  6. Laat daarna volledig afkoelen op een rooster en bak ondertussen een nieuwe bakplaat vol met pitabroodjes af.
  7. Snijd met een scherp met elke pita in 6 stukken en geef er de tahin borrel boter bij!

Eet smakelijk!

Notes

Variatietip: Gebruik verschillende pita broodjes door elkaar. Wissel bijvoorbeeld een paar normale pita’s af met volkoren of spelt variant. Dit geeft ook een speels kleurverschil en verschillende texturen pita chips.

Bewaartip: de schaaltjes borrelboer die je niet direct gebruik kun je gerust twee weken in de koelkast bewaren tot een volgende borrel. Haal wel 10 minuten van tevoren uit de koeling om iets zachter te worden.