Deze Januarimaand staat in het teken van gezonder eten en daar past deze ontbijtpizza met peer en blauwe bes perfect bij!
Zo kun je namelijk pizza kunnen eten als ontbijt en toch de dag gezond beginnen! Dus zet hem meteen op de boodschappenlijst en geniet er lekker van dit aankomende weekend!
Gezonde ontbijtpizza maken
Ik ben gek op alle soorten en maten pizza. Helaas niet al te gezond, dus ik heb al verschillende gezondere varianten bedacht voor mijn guilty pleasure. Zie bijvoorbeeld hier een bundeling van 10x pizza maar dan anders. Het liefst eet ik de hele dag door pizza, dus daar heb ik iets op verzonnen: Ontbijtpizza die lekker én gezond is. Een heerlijk alternatief ontbijt met een bodem van noten en zaden, en een topping van kwark, warme peer en blauwe bessen. Heerlijk toch?
Toppings voor je ontbijtpizza
Net als bij een ‘gewone’ pizza, kun je ook toppings voor je ontbijtpizza gebruiken. Eet het hele gezin mee? Dan kan ieder zijn pizzapunt beleggen naar keuze. Ik maakte deze ontbijtpizza met gedroogde vijgen, warme peer en blauwe bessen. Maar dadels, cranberries, stukjes chocola, kokosflakes, bananen, appels of wat voor fruit dan ook behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden!
Let op: De ontbijtpizza bodem moet minimaal 1 uur de koelkast in voordat je hem kunt beleggen. Hou hier rekening mee bij de bereidingstijd! Maak de bodem eventueel de avond van tevoren, dan hoef je de pizza de volgende ochtend alleen nog maar te beleggen.
Recept: Ontbijtpizza met peer en blauwe bes
- Cook Time: 20 minutes
- Total Time: 1 hours 20 minutes
- Yield: 8 punten 1x
- Category: Ontbijt
- Cuisine: Hollandse keuken
Ingredients
- 175 havermout
- 50 gram ongebrande, ongezouten noten (ik gebruikte amandelen)
- 30 gram sesamzaadjes
- 30 gram chiazaad
- 100 gram kokosolie
- 4 el. honing
- 1 el. kokosbloesemsuiker
- 250 gram magere kwark
- 1 peer
- Een flinke hand blauwe bessen
- 50 gram gedroogde vijgen
- 1.5 tl. speculaaskruiden
- Snuf zout
- Boter of olie om in te vetten en te bakken
Instructions
- Vet een springvorm in met boter of olie. Zet apart.
- Zet een droge koekenpan op middelhoog vuur. Rooster de havermout, sesam- en chiazaadjes en noten zo’n 10 minuten tot het lichtbruin begint te kleuren (en heerlijk gaat ruiken). Schud de pan regelmatig zodat het niet aanbrandt.
- Giet de geroosterde havermout, zaden en noten in een beslagkom. Vervolgens roer je de kokosolie, 3 el. de honing, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden en een snuf zout erdoorheen. Meng alles goed door elkaar.
- Schep het mengsel in de ingevette springsvorm en druk het goed aan, bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel. Dek de springvorm af en zet voor minimaal een uur in de koelkast.
- Zodra de pizzabodem voldoende gekoeld en opgestijfd is haal je hem voorzichtig uit de springvorm en plaats hem op een (pizza)bord.
- Was de peer en snij hem in plakjes. Verwijder het klokhuis. Verwarm een klein klontje boter en 2 el. water in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakken peer aan beide kanten in zo’n 5 minuten lichtbruin. Snij de gedroogde vijgen fijn.
- Vervolgens schep je de kwark op de ontbijtpizza bodem. Verdeel de peer, blauwe bessen en vijgen eroverheen.
Eet smakelijk!
Liefs, Nanda
Notes
Meal Prep tip: Bespaar jezelf sochtends veel tijd. Je kunt de ontbijtpizza prima nog een paar dagen bewaren in de koelkast! Snij hem alvast in punten, dek goed af en zo pak je ‘s ochtends gemakkelijk een punt voordat je naar je werk gaat.
Geef een reactie