Bloemen houden van mensen, en mensen houden nou eenmaal van bloemen. Dus duik vandaag de keuken in om zelf lavendel sorbet ijs te maken met eetbare lavendelbloemetjes.
Het is een ode aan de zomer en aan deze prachtige en aan de heerlijk ruikende lavendel plant. En zelf lavendel sorbet ijs maken is heel eenvoudig. En kan zelfs zonder ijsmachine! Lees snel verder voor het recept. Maar check ook zeker onze vele andere IJS recepten!
Een bloemige zomer
De zomer is een feestje. Diverse bloemen en planten staan volop in de bloei en de vlinders en bijtjes lachen je tegemoet. Om wat verkoeling te geven tijdens deze warme en soms benauwde dagen, heb ik vandaag een ijsrecept van Mooiwatbloemendoen.nl voor jullie.
Deze lavendel sorbet ijs wordt gemaakt met de prachtige paarse lavendel bloemen. Niet alleen de bijtjes zijn erg dol op deze plant, maar de geur van lavendel doet bij mij ook een innerlijke rust ontwaken. Het is een geur om bij te ontspannen en met dit recept doe je precies dat.
IJs maken met of zonder ijsmachine
Zonder stress in de keuken staan, een beetje mengen en opkloppen. Of maak het jezelf helemaal gemakkelijk en gebruik een ijsmachine. Let op: zorg er in ieder geval altijd voor dat je eetbare planten of bloemen gebruikt bij het maken van recepten. Dit kun je overleggen met je bloemist of winkel waar je de ingrediënten afneemt. En daarna kun je heerlijk zomers (na)genieten van sorbetijs met lavendel en witte chocolade. Om lekker mee te natafelen met vrienden. Of gewoon voor jezelf .
Ga voor meer inspiratie, DIY’s en recepten met bloemen naar: : Mooiwatbloemendoen.nl
Recept: Lavendel sorbet ijs
- Total Time: 1 nachtje
- Yield: 4 personen 1x
- Category: IJS
Ingredients
- lavendel van 12 eetbare lavendelbloemetjes,
- 250 ml volle melk,
- 250 ml slagroom,
- 6 eierdooiers *,
- 100 gram suiker,
- ongeveer 200 gram witte chocolade, in brokjes,
(* TIP: Gebruik de eiwitten om bijvoorbeeld een Cappuccino Pavlova te maken! )
Instructions
- Haal de lavendel bloemblaadjes van de steel en leg 1/3 opzij voor de garnering.
- Verhit de room in een pan en giet de melk en de overige 2/3 van de lavendel bloemblaadjes erbij. Breng het mengsel aan de kook en zet het vervolgens een uur op laag vuur.
- Voeg de suiker bij de dooiers en klop het geheel goed luchtig.
- Haal de pan van het vuur en giet het dooier-suikermengsel rustig bij de lavendelmelk. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm alles rustig, onder constant roeren. Het mengsel mag niet koken!
- Blijf rustig verwarmen totdat het zo dik is dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Giet door een fijne bolzeef, in een bak die in de vriezer kan. (de plastic bakjes van de afhaalchinees zijn hier ideaal voor!). Eventuele klontjes en blaadjes lavendel zullen in de zeef achterblijven.
- Mix het geheel op de hoogste stand, gedurende 1 minuut, zodat je lucht in het mengsel klopt en zet de bak daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje door en zet het weer terug. Herhaal dit elke 30 minuten totdat het ijs koud en dik begint te worden. Verkort de wachttijd dan tot 15-20 minuten. Afhankelijk van hoe koud je vriezer staat, zal je 6 à 7 keer moeten mixen voordat je ijs klaar is.
- Als je een ijsmachine hebt, is het allemaal een stuk makkelijker. Deze klopt en koelt tegelijkertijd voor je.
- Garneer je lavendel sorbet ijs met de brokjes witte chocolade en bestrooi met de overgebleven zomerse lavendelbloempjes.
Bon appétit
Debbie Bodewes
Ik ben heel benieuwd naar dit recept! Ik ga het zeker proberen!