• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / High Tea Recepten / Kweeperenjam maken

Kweeperenjam maken

17 oktober 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Het perenseizoen begint elk jaar in de herfst dus rond september. Maar naast de conventionele groene handperen is er ook een grote gele peer genaamd ‘Kweepeer’. Een bijzonder lekkere vrucht waar je onder andere een kweeperenjam van kunt maken.

Wat is een kweepeer?

Een kweepeer is een mooi grote, geel-groene vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer. De vrucht is rauw echter te hard en zuur om gegeten te worden, daarom wordt een kweepeer het liefst gekookt of gestoofd. Het is een bijzonder lekkere vrucht voor verwerkingin jam, gelei, compote en in taarten. Kweeperen zijn rijp om te oogsten in het najaar, rond september of oktober. Een vriendin kwam laatst een tas vol kweeperen uit eigen tuin langs brengen dus gingen we massaal aan de slag met het maken van onderstaande kweeperenjam.

recept zelf kweeperenjam maken © bettyskitchen.nl

Zelf Kweeperenjam maken

Zelf jam maken is niet moeilijk. Het wordt als sinds eeuwen gedaan als middel om seizoensfruit te conserveren en het maakt er meteen een fantastisch zoet goedje voor brood beleg, in taarten als topping voor wafels, pannenkoeken en meer. Jam maken van kweeperen is niets anders, al heb je vandaag de dag ‘geleisuiker’ in de schappen liggen en die zal ik altijd aanraden voor het maken van jam of marmelade. In geleisuiker zit namelijk pectine die ervoor zorgt dat de jam nog beter geconserveerd blijft. Dat wordt dus kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en aan de kook brengen met water en suiker!

recept kweeperen jam maken © bettyskitchen.nl

Nog meer recepten met peren

Zoals ik al zei is het najaar de tijd van het jaar om te smullen van peren. Niet alleen onderstaand recept voor het maken van een kruidige kweeperenjam, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld deze kruidige perentaart met Skyr yoghurt. Of ga eens voor een heerlijke weekendbrunch met deze geroosterde peren uit de oven met notengranola. Ook lekker is deze glutenvrije ontbijtcake met peer. En voor het avondeten is de combinatie van peer in een boerenkoolsalade met ham en gorgzonzola ook een aanrader. Geniet dus heerlijk van nog meer recepten met peren.


Print

Kweeperenjam maken

recept kweeperen jam maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In september en oktober vallen de peren letterlijk van de bomen. Zo kregen wij een flinke lading kweeperen in handen en maakte daar deze verrukkelijke kweeperenjam mee. Het is een makkelijk recept, lekker kruidig van smaak en past perfect op brood als beleg, op een kaasplankje, over wafels, pannekoeken, in taart en meer.

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 1.500 gram Kweeperen
  • 1.000 gram geleisuiker
  • 800 gram water
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4–5 kruidnagels

Extra:

  • steriele  jampotjes of weckpotjes (bijv. 4x 330 ml)*
  • pureerstaaf (0ptioneel)
  • trechter

Instructions

  1. Schil de kweeperen, snijd in parten en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in blokken en stop in een ruime pan.
  2. Voeg geleisuiker en water toe, evenals kaneelpoeder, citroensap en kruidnagels. Plaats de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat de jam gedurende 60 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Je kunt er eventueel voor kiezen om met een pureerstaaf (blender) de hete massa kort te pureren als je van minder stukken kweepeer houdt, maar dit hoeft niet. 
  4. Plaast een trechter op de jampotjes en giet deze voorzichtig vol met de kweeperenjam. Schroef direct de deksels erop en laat de jams volledig afkoelen. In de voorraadkast blijven deze gesloten potjes maanden houdbaar. Eenmaal geopende bewaar je de jam in de koelkast, daar blijft het gerust een paar weken goed maar ruik en kijk altijd goed voor gebruik.

Eet smakelijk!

Notes

* om je jampotjes te steriliseren stop je schoongemaakte open potjes met losse deksel in een ruime pan met kokend heet water. Alles dient onder te staan en gedurende 5 minuten door te koken. Haal daarna met een tang uit het water en laat potjes en deksels aan de lucht drogen. 

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept zelf kweeperenjam maken © bettyskitchen.nl
recept zelf kweeperenjam maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op jouw Pinterest bord. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze verrukkelijke kweeperenjam.

recept kweeperen jam maken © bettyskitchen.nl

Category: High Tea Recepten Tags: appel, citroen, fruit, Glutenvrij, Herfst, Hollandse keuken, jam, kaneel, kruidnagels, kweepeer, pectine, peer, suiker

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « 20x recepten voor Halloween (ontbijt, lunch of diner)

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#HALLOWEEN

recepten voor halloween

Vier de Griezeligste maand van het jaar met deze Halloween Recepten

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#POMPOEN

recepten met pompoen

het is het seizoen van de pompoen!

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept pompoen pasteitjes harry potter © bettyskitchen.nl

Pompoen Pasteitjes – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

recept halloween popcorn maken © bettyskitchen.nl

31x Film tips voor Halloween

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept krokant gebakken vleermuizen vleugels halloween @Bettyskitchen.nl

Gebakken vleermuizen vleugels

rauwkost skelet voor gezonde halloween snacks © Bettyskitchen.nl

Gezonde Halloween Snacks (video)

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

recept mediterraanse traybake met orzo en worst © bettyskitchen.nl

Mediterraanse Traybake met Orzo en Worst

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?