• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Soep Recepten / Koreaanse Zeewiersoep (Miyeok-Guk)

Koreaanse Zeewiersoep (Miyeok-Guk)

16 januari 2025 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

In Aziatische landen komt zeewier regelmatig terug in soepen of als topping. In Korea maakt men een Koreaanse Zeewiersoep van wakame genaamd ‘Miyeok-guk‘, een krachtig brouwsel om mee aan te sterken of om je moeder mee te eren. Het zit boordevol vitamientjes en is ook gewoon erg lekker met rijst en eventuele andere groenten!

Wanneer wordt de Koreaanse Zeewiersoep gegeten?

Zeewier is heel gezond en een goede bron voor eiwitten en ijzer. Het bevat naast jodium, calcium en magnesium ook veel vezels, vitamine B, D, E en K. Het is niet voor niets dat ze er in landen zoals Korea en Japan bijvoorbeeld zo dol op zijn. De Miyeok-guk Koreaanse zeewiersoep staat onder andere bekend als DE soep om te eten in de maanden na een bevalling. De newborn mama kan namelijk alle extra vitamines en mineralen gebruiken om aan te sterken in deze zware periode. Maar het is ook een soep die traditioneel op verjaardagen wordt gegeten, om de vrouw die je geboren heeft te eren.

recept koreaanse zeewiersoep met vlees en rijst © bettyskitchen.nl

Zelf zeewiersoep maken

Ben je dol op zeewier? Of kun je wel een soep gebruiken om goed aan te sterken ivm ziekte? Dan is deze Koreaanse Zeewiersoep dus voor jou. Ik trok daarnaast ook zelf een runderbouillon om te gebruiken in dit recept, maar dit is optioneel. In Korea gebruikt men regelmatig ‘dashida’ poeder of bouillon voor het maken van soep, maar hiervoor zul je even bij de Toko langs moeten gaan. Serveer Miyeok-guk met kleine stukjes gebakken vlees, rijst, eventueel kimchi of andere Koreaanse bijgerechten (banchan). Ook lekker is deze Indonesische Soto Ajam met kip, dat is ook zo’n heerlijke soep om bij aan te sterken. Deze vegetarische misosoep met zeewier is overigens ook een aanrader om te maken.


Print

Koreaanse Zeewiersoep (Miyeok-Guk)

recept koreaanse zeewiersoep met vlees en rijst © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Koreaanse zeewiersoep is er eentje om lekker bij aan te sterken na bevalling of ziekte. Maar in Korea wordt het ook gegeten op verjaardagen etc. Het is een zeer voedzame en vitaminerijke soep. Miyeok-guk wordt veelal geserveerd met dunne plakjes rundvlees en gegaarde rijst. Eventuele toppings en smaakmakers zoals bosui en pittige kimchi zijn altijd heerlijk!

  • Author: Betina Oostveen

Ingredients

Scale
  • 300 gram rundvlees (bijv. steak of brisket)
  • 20 gram gedroogd zeewier (wakame)
  • 1500 ml water
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 theelepel dashida poeder*
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • snufje witte peper
  • zonnebloemolie en sesamolie

Voor erbij:

  • gegaarde sushi rijst
  • kimchi
  • 2 bosuien, in ringen

Instructions

  1. Let het stuk rundvlees voor 30 minuten in de vriezer, zodat je straks makkelijk plakjes kunt snijden.
  2. In de tussentijd ga je tevens de gedroogde zeewier weken. Vul een kom met koud water en voeg de wakame toe. Laat 20 – 30 minuten weken. Giet daarna af. Hak de zeewier grof.
  3. Dep het vlees droog en snijd in dunne plakjes. Verwarm een soeppannetje op het vuur, voeg olie toe en bak de plakjes vlees heel kort aan, je dient nog wel rood te zien. Blus af met het water. Breng daarna aan de kook.
  4. Voeg de gehakte zeewier toe, verlaag het vuur en laat heel zachtjes koken gedurende 30 minuten. In de laatste 5 minuten voeg je de knoflook toe en breng je de Koreaanse zeewiersoep op smaak met sojasaus, vissaus, dashida poeder, een snuf witte peper en eventueel een druppel je er nog wat sesamolie overheen
  5. Serveer Miyeok-guk met gegaarde sushi rijst, bosui en kimchi voor extra smaak en pittigheid toevoegen. 

Eet smakelijk!

Notes

*Dashida is een Koreaanse rundvleesbouillon poeder. Je kunt dit vinden bij de Toko. Maar je kunt 1 tl. dashida poeder ook vervangen door een 1 (rundvlees) bouilonblokje dat verkruimeld is.

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept koreaanse zeewiersoep met vlees en rijst © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je de slag wilt gaan met het maken van deze Koreaanse Zeewiersoep genaamd Miyeok-guk.

Category: Soep Recepten Tags: Aziatische keuken, dashida, hoofdgerechten, Japanse keuken, kimchi, knoflook, Koreaanse keuken, rijst, runderpoulet, sesamolie, soep, sojasaus, uien, vissaus, vlees, wortels, zeewier

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Afvallen zonder hongergevoel: de zes beste strategieën
Volgend bericht: Ricotta taart met citroen en amandel »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee