• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Kool met Gemberroom a la Ottolenghi

Kool met Gemberroom a la Ottolenghi

7 december 2020 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

Deze week begint Chanoeka, het Joodse lichtjes feest! En dit leek mij dan ook een uitgelezen kans om eens aan de slag te gaan met een recept van de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi. Het werd een overheerlijk bijgerecht van kool met gemberroom die uit zijn nieuwste boek Flavour komt!

Kool met gemberroom en ‘verdovende olie’

Tijdens mijn laatste bezoek aan London moest ik uiteraard ook weer een hapje gaan eten bij Ottolenghi. Ik word altijd zo blij van de kleurrijke gerechten en veelal groenten in de hoofdrol. Ja, voor zijn recepten heb je vaak een lange lijst aan ingrediënten benodigd. Maar het pakt dan ook telkens weer uit tot een fantastische smaakbom! Neem nu de spitskool, dat is echt een typisch winterse groente die ik niet zo vaak op het menu zet. Maar dankzij dit recept voor kool met gemberroom zijn wij thuis weer helemaal lyrisch over de kool! Dit is gewoonweg een overheerlijk recept. Wat betreft de ‘verdovende olie’: als je onderstaand recept maakt dan hou je nog genoeg over voor een tweede keer. En geloof me die gaat heel gauw weer komen!

recept kool met gemberroom ottlenghi © bettyskitchen.nl

Ode aan de Midden Oosterse keuken

Breng deze week dan ook een ode aan de Midden Oosterse keuken! Naast dit recept voor kool met gemberroom kun je bijvoorbeeld ook zelf aan de slag met zelf falafel balletjes maken. Maar deze gevulde Libanese wraps met gegrilde groenten zijn ook een aanrader! Ook lekker: Sabich! deze pita met aubergine, ei en hummus is een ware streetfood hit in de wording en die maak je dus ook gewoon lekker zelf!


Bestel hier de boeken van Ottolenghi:


Print

Recept: Kool met Gemberroom a la Ottolenghi

recept kool met gemberroom ottlenghi © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Je hebt er even een waslijst aan ingrediënten voor benodigd, maar dit recept voor kool met gemberroom met verdovende olie is een top gerecht van de Israelisch-Britse chef Yotam Ottolenghi! Een smaakvol bijgerecht van spitskool, gember, limoen, pittige specerijen en romige kaas! 

  • Author: Flavours kookboek – Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 40 min.
  • Yield: 4–6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Midden-Oosterse
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 50 gr vers geraspte gemberwortel
  • 220 gr roomkaas
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 el limoensap
  • 1 spitskool
  • 1 el sojasaus
  • zout

Voor de ‘verdovende olie’:

  • 150 ml zonnebloemolie
  • 60 gr gepelde sjalotten, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 10 gr geschilde verse gember, fijngeraspt
  • 0,5 rode chili peper
  • 1 hele steranijs
  • 1 el. rode paprikavlokken
  • 1 tl chilivlokken
  • 1,5 tl szechuan peperkorrels, grof gekneusd
  • 1.5 tl tomatenpuree
  • 1 tl zwarte sesamzaad
  • 1 tl witte sesamzaad

Instructions

  1. Ga als eerste aan de slag met de ‘verdovende olie’ maken.Verwarm hiervoor 2 eetlepels van de zonnebloemolie in een klein pannetje op middelmatig vuur. Hou de rest van de olie nog even apart, evenals de tomatenpuree en sesamzaadjes. Voeg de sjalot, knoflook, gember en specerijen samen in de pan en bak alles 5 minuten zodat de sjalot gaar is.
  2. Voeg nu de tomatenpuree toe en sesamzaadjes toe en bak ook 2 minuten mee. Draai daarna het vuur naar de laagste stand en schenk de overgebleven 120 ml olie erbij. De olie mag niet gaan borrelen maar dient nu 10 minuten zachtjes te sudderen en infuseren.
  3. Ondertussen ga je de gemberroom maken: druk 50 gr. vers geraspte gemberwortel door een theezeefje om al het sap uit te persen. Je hebt 2 eetlepels gembersap nodig. De pulp gooi je weg. Roer het gembersap door de roomkaas, samen met de knoflook, limoensap en een snuf zout. Zet apart.
  4. Breng een grote pan met water + zout aan de kook. Verwijder het uiteinde van de spitskool, snijd de spitskool in 4 parten en haal de bladeren los van de stronk. Blancheer de kool 2 minuten in de pan zodat ze net gaar zijn. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Dep ze daarna droog met keukenpapier en laat afkoelen.
  5. Combineer in een kommetje de sojasaus met 3 eetlepels van de verdovende olie. Voeg daarna ook 1 eetlepel van de ‘stukjes’ uit de pan toe. Strijk de gemberroom uit over een grote schaal of bord. Verdeel hier de koolbladeren bovenop en lepel er het oliemengsel overheen. Heerlijk met voorverwarmde Libanese wraps! Serveer direct.

Groetjes, Betty

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept kool met gemberroom ottlenghi © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze kool met gemberroom a la Ottolenghi wilt gaan maken!

Category: Bijgerechten Tags: Britse keuken, Chanoeka, chilipepers, gember, knoflook, Levantijnse keuken, limoen, Ottolenghi, platbrood, roomkaas, sesamzaad, sojasaus, spitskool, szechuan peper

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Witlof salade met peer en blauwe kaas
Volgend bericht: Makkelijke Kerstboom Borrelplank »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept alfajores koekjes met dulche de leche © bettyskitchen.nl

Alfajores – Koekjes met dulche de leche

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee