Deze week begint Chanoeka, het Joodse lichtjes feest! En dit leek mij dan ook een uitgelezen kans om eens aan de slag te gaan met een recept van de Israëlisch-Britse kok Yotam Ottolenghi. Het werd een overheerlijk bijgerecht van kool met gemberroom die uit zijn nieuwste boek Flavour komt!
Kool met gemberroom en ‘verdovende olie’
Tijdens mijn laatste bezoek aan London moest ik uiteraard ook weer een hapje gaan eten bij Ottolenghi. Ik word altijd zo blij van de kleurrijke gerechten en veelal groenten in de hoofdrol. Ja, voor zijn recepten heb je vaak een lange lijst aan ingrediënten benodigd. Maar het pakt dan ook telkens weer uit tot een fantastische smaakbom! Neem nu de spitskool, dat is echt een typisch winterse groente die ik niet zo vaak op het menu zet. Maar dankzij dit recept voor kool met gemberroom zijn wij thuis weer helemaal lyrisch over de kool! Dit is gewoonweg een overheerlijk recept. Wat betreft de ‘verdovende olie’: als je onderstaand recept maakt dan hou je nog genoeg over voor een tweede keer. En geloof me die gaat heel gauw weer komen!
Ode aan de Midden Oosterse keuken
Breng deze week dan ook een ode aan de Midden Oosterse keuken! Naast dit recept voor kool met gemberroom kun je bijvoorbeeld ook zelf aan de slag met zelf falafel balletjes maken. Maar deze gevulde Libanese wraps met gegrilde groenten zijn ook een aanrader! Ook lekker: Sabich! deze pita met aubergine, ei en hummus is een ware streetfood hit in de wording en die maak je dus ook gewoon lekker zelf!
Bestel hier de boeken van Ottolenghi:
Recept: Kool met Gemberroom a la Ottolenghi
Je hebt er even een waslijst aan ingrediënten voor benodigd, maar dit recept voor kool met gemberroom met verdovende olie is een top gerecht van de Israelisch-Britse chef Yotam Ottolenghi! Een smaakvol bijgerecht van spitskool, gember, limoen, pittige specerijen en romige kaas!
- Prep Time: 20 min.
- Cook Time: 20 min.
- Total Time: 40 min.
- Yield: 4–6 personen 1x
- Category: Bijgerecht
- Cuisine: Midden-Oosterse
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 50 gr vers geraspte gemberwortel
- 220 gr roomkaas
- 1 teentje knoflook, uitgeperst
- 1 el limoensap
- 1 spitskool
- 1 el sojasaus
- zout
Voor de ‘verdovende olie’:
- 150 ml zonnebloemolie
- 60 gr gepelde sjalotten, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 10 gr geschilde verse gember, fijngeraspt
- 0,5 rode chili peper
- 1 hele steranijs
- 1 el. rode paprikavlokken
- 1 tl chilivlokken
- 1,5 tl szechuan peperkorrels, grof gekneusd
- 1.5 tl tomatenpuree
- 1 tl zwarte sesamzaad
- 1 tl witte sesamzaad
Instructions
- Ga als eerste aan de slag met de ‘verdovende olie’ maken.Verwarm hiervoor 2 eetlepels van de zonnebloemolie in een klein pannetje op middelmatig vuur. Hou de rest van de olie nog even apart, evenals de tomatenpuree en sesamzaadjes. Voeg de sjalot, knoflook, gember en specerijen samen in de pan en bak alles 5 minuten zodat de sjalot gaar is.
- Voeg nu de tomatenpuree toe en sesamzaadjes toe en bak ook 2 minuten mee. Draai daarna het vuur naar de laagste stand en schenk de overgebleven 120 ml olie erbij. De olie mag niet gaan borrelen maar dient nu 10 minuten zachtjes te sudderen en infuseren.
- Ondertussen ga je de gemberroom maken: druk 50 gr. vers geraspte gemberwortel door een theezeefje om al het sap uit te persen. Je hebt 2 eetlepels gembersap nodig. De pulp gooi je weg. Roer het gembersap door de roomkaas, samen met de knoflook, limoensap en een snuf zout. Zet apart.
- Breng een grote pan met water + zout aan de kook. Verwijder het uiteinde van de spitskool, snijd de spitskool in 4 parten en haal de bladeren los van de stronk. Blancheer de kool 2 minuten in de pan zodat ze net gaar zijn. Giet af en laat goed uitlekken in een zeef. Dep ze daarna droog met keukenpapier en laat afkoelen.
- Combineer in een kommetje de sojasaus met 3 eetlepels van de verdovende olie. Voeg daarna ook 1 eetlepel van de ‘stukjes’ uit de pan toe. Strijk de gemberroom uit over een grote schaal of bord. Verdeel hier de koolbladeren bovenop en lepel er het oliemengsel overheen. Heerlijk met voorverwarmde Libanese wraps! Serveer direct.
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze kool met gemberroom a la Ottolenghi wilt gaan maken!
Geef een reactie