• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Betty's Kitchen

Recepten & Food fotografie

  • Home
  • Recepten Index
    • Bakrecepten
    • Bijgerechten
    • Borrelhapjes en Snacks
    • Cake recepten
    • Deeg recepten
    • Dips, Dressing en Saus Recepten
    • Drankjes recepten
    • Gevogelte Recepten
    • High Tea Recepten
    • How-to en tutorials
    • Koekjes recepten
    • Lunch recepten
    • Nagerechten
    • Ontbijt Recepten
    • Pasta Recepten
    • Pizza Recepten
    • Salade recepten
    • Smoothie Recepten
    • Soep Recepten
    • Taart Recepten
    • Vegetarische Recepten
    • Vis Recepten
    • Vlees Recepten
    • Voorgerechten
  • Internationale Keukens
    • Afrikaanse Keuken
    • Amerikaanse Keuken
    • Argentijnse Keuken
    • Australische Keuken
    • Aziatische Keuken
    • Balkan Keuken
    • Belgische Keuken
    • Britse Keuken
    • Caribische Keuken
    • Chinese Keuken
    • Duitse Keuken
    • Franse Keuken
    • Griekse Keuken
    • Hongaarse Keuken
    • Ierse Keuken
    • Indiase Keuken
    • Indonesische Keuken
    • Italiaanse Keuken
    • Japanse Keuken
    • Koreaanse Keuken
    • Levantijnse Keuken
    • Marokkaanse Keuken
    • Mediterrane Keuken
    • Mexicaanse Keuken
    • Nederlandse Keuken
    • Oostenrijkse Keuken
    • Peruaanse Keuken
    • Portugese Keuken
    • Russische Keuken
    • Scandinavische Keuken
    • Spaanse Keuken
    • Surinaamse Keuken
    • Tex-Mex Keuken
    • Thaise Keuken
    • Turkse Keuken
    • Vietnamese Keuken
    • Zwitserse Keuken
  • Inspiratie
    • Events
    • Gadgets en Keukenapparatuur
    • Gezondheid
    • Kookboeken & Tijdschriften
    • Mama & Kind
    • Persoonlijk
    • Restaurants
    • Travel
    • Overige
  • Betty
    • Over mij
    • Contact
    • Samenwerken
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
    • YouTube
Je bent hier: Home / Recepten algemeen / Bijgerechten / Komkommer Kimchi (Oi Kimchi)

Komkommer Kimchi (Oi Kimchi)

29 april 2023 Door Betina Oostveen Reageer

Jump to Recipe

De afgelopen maanden heb ik meerdere recepten voor en met Koreaanse kimchi gedeeld. Hoewel kimchi van Chinese kool het meest bekend is, heb ik vandaag een lekker variatierecept hierop, namelijk met knapperige komkommer. Deze komkommer kimchi is pittig, fris, maar ook zout en wordt ook wel ‘Oi Kimchi‘ genoemd.

Wat is Koreaanse Oi Kimchi?

In het Koreaans betekent ‘Oi’ komkommer en ook die kun je heel goed verwerken tot Kimchi. In Korea zijn ze dol op gefermenteerde groenten, want het is hartstikke gezond! Zelf ben ik al een poosje fan en zijn er steeds meer mensen die zelf groenten gaan fermenteren of zelfs kimchi thuis maken. De versie met vierkante plakjes Chinese kool (Baechu kimchi) is verreweg de meest bekende Koreaanse kimchi. Maar deze komkommer kimchi (Oi Kimchi dus) is een goede tweede. Het is erg lekker bij gebakken of gekookt ei, op een broodje kaas of bij de tosti. Maar ook een zeer fijne gefermenteerde pickle voor bijvoorbeeld hamburgers of vlees van de barbecue!

Normaal gesproken wordt je kimchi beter van smaak en ontwikkeling als je deze twee weken of langer laat staan. Maar dat is dus absoluut niet het geval voor komkommer kimchi, dat komt doordat komkommer veel vocht loslaat. Je wilt geen komkommerpap maken toch? Dus als je dit recept gaat maken, zorg dan dat je het binnen 1 week opeet!

recept oi kimchi komkommer kimchi maken © bettyskitchen.nl
recept oi kimchi komkommer kimchi maken © bettyskitchen.nl

Recepten met kimchi en zuurgoed maken

Koreaanse kimchi bevatten over het algemeen weinig calorien maar wel lekker veel vitamines en goede bacteriën voor de buik? Wij serveren de gefermenteerde groenten dan ook vooral als groente bijgerecht voor de lunch of het avondeten. Deze komkommer kimchi is heerlijk voor bij een gebakken ei, gewokte rijst of zelfs als ‘pickles’ op een broodje hamburger. De zelfgemaakte Koreaanse kimchi van bijvoorbeeld Chinese kool of met witlof is verrukkelijk tussen een tosti met kip of ham, maar ook een heerlijke topping voor op de Korean Fried Chicken van TSFC in Utrecht Check hier maar liefst 10x recepten om met kimchi te maken!

Benieuwd hoe de video voor deze ‘Oi Kimchi’ maken er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Komkommer Kimchi (Oi Kimchi)

recept oi kimchi komkommer kimchi maken © bettyskitchen.nl
Print Recipe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 1 uur marineren
  • Total Time: 1 uur en 15 minuten
  • Yield: 1 liter pot 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: fermenteren
  • Cuisine: Koreaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 500 gram snoepkomkommers
  • 50 gram wortel
  • 1 bosui
  • ¼ peer, geschild en geraspt *
  • 10 gram fijn zout **
  • 1 el. Gochujang (rode peper pasta)
  • 1 el. Gochugaru (gedroogde rode pepers)
  • 1 el. lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl geraspte knoflook
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 tl vissaus

Extra:

Weckpot

Instructions

  1. ⁠Was de snack komkommers en snijd ze in ringen. Plaats in een mengkom. Schraap de wortel, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in dunne halve ringen. Maak de bosui schoon en snijd in ringen. 
  2. Stop de groenten met de andere ingrediënten samen in een mengkom. Roer het geheel even goed door elkaar en laat 1 uur staan om te marineren. Je kunt het dan meteen gebruiken en serveren.
  3. Wil je de komkommer kimchi langer bewaren? Trek dan een plastic handschoentje aan en stop alles in een schoongemaakte weckpot van 1 liter in houd. Ook het reeds losgekomen vocht voeg je toe. Maak de rand schoon en doe de deksel dicht. Bewaar de Oi Kimchi in de koelkast.
  4. Wees er op bedacht dat er veel water uit de komkommers getrokken zal worden. De pot zal zich dus ook meer en meer gaan vullen met vocht. Na een aantal dagen kunnen de groenten ook daarom ‘papperig’ gaan worden en is het advies om komkommer Kimchi niet meer dan 7 dagen te bewaren. ⁠

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Het fruit is bevordelijk voor de fermentatie. Gebruik een stukje peer of bijvoorbeeld een appel voor een beetje een zoetje en zuur. Je kunt ook eventueel een halve citroen uitknijpen en toevoegen.

**je houdt 1.5 – 2% zout aan op het gewicht van de groenten. Maak je dus meer of minder van dit recept, weeg dan de gesneden groenten (komkommer, wortel en bosui) af en daarmee ook de hoeveelheid zout. Voor 500 gram groenten gebruik je dus max 10 gram zout = 2%

Heb jij dit recept gemaakt?

Deel je foto en tag @bettyskitchennl op Instagram

recept oi kimchi komkommer kimchi maken © bettyskitchen.nl

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit recept voor Koreaanse Komkommer kimchi wilt gaan maken, beter bekend als Oi Kimchi!

recept oi kimchi komkommer kimchi maken © bettyskitchen.nl

Dit artikel bevat affiliate links naar bol.  Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Category: Bijgerechten Tags: bosuien, chilipepers, gember, Glutenvrij, gochugaru, gochujang, kimchi, knoflook, komkommer, Koreaanse keuken, peren, pickles, vissaus, wecken, wortels, zout

Over Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Vorig bericht: « Brookies Baked Oats
Volgend bericht: Mexicaanse Quinoa Bowl »

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

profielfoto betty

Welkom kookliefhebbers, lekkerbekken en bakfanaten! In deze online keuken deel ik mijn favoriete recepten uit verschillende Internationale keukens, kookvideo's, toffe restaurants en nog veel meer lekkers met je!

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

#PISTACHETREND

recepten voor Pasen

Het voorjaar kleurt groen dankzij de pistache trend! Check de recepten hier:

#VEGETARISCH

vegetarische recepten

Op maandagen eten wij vegetarisch! Check hier alle gerechten uit de 'Meatless Monday' rubriek!

#GINTONIC

gin tonic recepten

Check hier 10x Gin Tonic recepten en hun 'perfect serve' om van te genieten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

#BARBECUE

barbecue recepten

De barbecue staat hier heel het jaar door aan! Bekijk hier alle barbecue recepten op een rijtje.

#SHOP

gin tonic recepten

Bestel nu al onze keukenfavorieten in de shop!

#Bakrecepten

recept croissant wafel met pistache creme © bettyskitchen.nl

Croissant Wafel met Pistache Creme

recept hemelse tongetjes hurmazice uit balkan © bettyskitchen.nl

Hemelse Tongetjes (Hurmašice)

Meer bakrecepten →

#Borrelhapjes en #Snacks

recept loaded nachos met gehakt © bettyskitchen.nl

Loaded Nachos met Gehakt (uit de oven)

recept vegetarische Pissaladière met prei en olijven © bettyskitchen.nl

Pissaladière met prei en olijven

Meer borrelhapjes recepten →

#Pasta

recept burrata caprese met tomaten en salie © bettyskitchen.nl

20x recepten met burrata

recept pasta met vier kazen en tomatensaus © bettyskitchen.nl

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Meer pasta recepten →

Footer

Lets stay in touch!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2025 Betty's Kitchen · disclaimer · Log in

Naast gevulde koeken zijn wij ook dol op het verzamelen van digitale cookies. Vind je dat goed?JaNee