Zeevruchten zijn onlosmakend verbonden met vakanties aan de Spaanse Costa del Sol. Dus een lekker visgerecht voor deze tapas weken mag dan ook niet uitblijven. En wat denk je: deze knoflook garnalen blijken een grote favoriet te zijn tijdens tapas avondjes.
Garnalen met knoflook uit de koekenpan
Zorg ervoor dat je mooie grote garnalen of gamba’s koopt. Want tijdens het bakken slinken ze behoorlijk. Ik koop schoongemaakte garnalen, want dat vind ik anders zo’n vreselijk klusje! En daarna bak je de garnalen met knoflook in de koekenpan. Je kunt deze ‘Gamba’s al ajillo’ lekker wegprikken met je tapas vorkje. Vaak serveer ik er ook nog wat geroosterd brood en een flesje goede olijfolie bij, want velen vinden het ook lekker om ze op een stukje brood te doen en nog een extra beetje olie eroverheen te sprenkelen. Zo simpel maar zo lekker!
Nog meer Tapas Recepten
Behalve deze overheerlijke knoflook garnalen hebben we natuurlijk nog veel meer lekkers uit de Spaanse keuken voor je. Check bijvoorbeeld ook deze tapas recepten: maak een Spaanse Paella met garnalen en mosselen op de barbecue! Of ga voor deze empanada’s met chorizo en gehakt! Deze kleine Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus zijn ook een klassieker en zeer bekende tapas!
Recept: Knoflook garnalen
In Spanje heet dit gerecht ‘gambas al ajillo’ wat dus garnalen met knoflook betekend. Serveer dit visgerechtje als tapas met een prikker, of met wat geroosterd brood en extra olijfolie.
- Total Time: 15 minuten
- Yield: 3–4 personen 1x
- Category: Tapas
- Method: bakken
- Cuisine: Spaanse keuken
- Diet: Gluten Free
Ingredients
- 300 gram gepelde gamba’s of tijger garnalen
- 3 eetlepels (Spaanse) olijfolie,
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst,
- halve theelepel gerookt paprika poeder,
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
- 1 eetlepel sherry of citroensap,
- peper & zout.
Instructions
- Gebruik je bevroren gambas? Zorg ervoor dat je deze dan eerst laat ontdooien en spoel ze af met koud water. Laat uitlekken en dep droog met een keukenpapiertje.
- Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 10 seconden in de olie. Schep daarna de schoongemaakte gambas of garnalen doorheen. Bak rondom aan en verlaag het vuur naar middelmatig.
- Schep de gerookte paprikapoeder en fijngehakte peterselie doorheen. Bak mee gedurende een paar minuten of in ieder geval tot de gamba’s gaar zijn. Blus vervolgens het geheel af met de sherry of citroen en bak de gamba’s nog een paar minuten mee. Breng op smaak met een snufje peper & zout. Schep de gamba’s uit de pan op een serveerschaaltje.
- Verhoog vervolgens het vuur en kook de ‘saus’ een beetje in, terwijl je blijft roeren. Schep de stroperige saus over de warme gamba’s met knoflook en serveer direct.
Buon Apetito!
Groetjes, Betty
Bewaar dit recept op Pinterest!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je hem wilt koken!
Martine
Het is 7.48 uur, maar hier heb ik nu zin in…Ziet er heerlijk uit!
Betina Oostveen
Dat is goed om te horen! Dank je wel!
henk
lijk me heerlijk
henk
heerlijk
Ceciel
Hoi Bettina, voor hoeveel personen is dit recept. Ik denk 4, maar wil graag zeker zijn. Krijg 7 mensen te eten.
Betina Oostveen
Hi Ceciel,
verdubbel in dat geval het recept en dan heb je zeker genoeg voor iedereen.
groetjes, Betty
Justine
Vandaag gemaakt, de halve theelepel gerookte paprikapoeder is mij veel te veel!
Ik laat dit een volgende keer achterwege, mogelijk iets van zoete paprikapoeder en iets van half rood Spaans pepertje erbij! Wel dank voor je recept! Smaken verschillen.
Justine
Oh ja en het wat bij bijna 500 gram garnalen!
Betina Oostveen
Hi Justine,
dank je wel voor je terugkoppeling en dit zijn prima alternatieven hoor! Geniet er in ieder geval heerlijk van!