Print

Recept: Indonesische Kipsate (Sate Ajam)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In Indonesie is sate ajam een heel bekend gerecht van gegrilde kipstukjes. Je maakt het vlees lekker mals middels een marinade en rijgt vervolgens aan een dunne houten spiesjes. Deze sate, ook wel satai of sateh genoemd is bij ons Nederlanders ook enorm geliefd. Een heerlijk recept voor 12 indonesische kipsate stokjes. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 2 uur marineren
  • Cook Time: 10 min.
  • Total Time: 2.5 uur
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met kip
  • Method: grillen
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 750 gram kippendij
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 sjalotjes
  • 2 stengels citroengras
  • 1 rode peper
  • 40 gram palmsuiker ( of lichtbruine basterdsuiker)
  • sap van 1 limoen
  • 5 eetlepels ketjap manis (=75 ml)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie (=45 ml)
  • peper & zout

Extra:

Instructions

  1. Snij de kippendijen in blokjes en stop in een mengkom.
  2. Pel de knoflook en sjalotten en snijd in stukken. Snijd de citroengras in de lengte door en vervolgens in kleine stukjes. Verwijder de steel van de peper en snijd in stukken. (Tip voor met kleine kinderen: snijd eerst de peper in de lengte doormidden en schraap de zaadlijst met een lepel er uit.). Snijd de limoen door en pers het sap uit. 
  3. Voeg de knoflook, sjalotten, citroengras, peper, palmsuiker en sap van de limoen in een foodprocessor en maal tot een grove pasta. Schep dit over de kip. Schenk de ketjap manis en olie erbij en breng op smaak met zout en peper. Roer het geheel goed door, dek vervolgens de kom af met folie en laat 2 uur marineren.
  4. Ondertussen leg je ook vast de houten prikkers in een bak met water zodat ze 2 uur kunnen marineren. Zo zuigen ze zich vol water, splinteren nauwelijks en verbranden ook niet zo snel tijdens het grillen.
  5. Rijg steeds een paar stukken kip aan de bovenste helft van de spiesjes. Zorg dat ze lekker tegen elkaar aan zitten en niet losse stukken met gaten dus. Overtollige marinade af laten druipen voor het rijgen en de kipsate spiesjes afgedekt in de koeling bewaren tot je daadwerkelijk gaat grillen.
  6. Verwarm de barbecue of grillpan op fornuis voor. Gril de spiesjes rondom gaar. Over het algemeen duurt dit 7 -10 minuten (afhankelijk van de warmtebron en temperatuur.) Serveer direct!

Selamat Makan! (= eet smakelijk!)

Groetjes, Betty

Notes

Serveer de kipsate met bijvoorbeeld pindasaus, of bestrooi met seroendeng (gebakken kokos en pinda’s) voor een zoete smaak, of simpelweg gebakken krokante uitjes (uit pot of zak)