Vandaag wordt wereldwijd het Indiase ‘Lichtjesfeest’ Diwali gevierd! De tijd om samen te komen met familie en vrienden en lekker te genieten van zoete versnaperingen. Deze Gulab Jamun zijn een van mijn favorieten en zijn Indiase deegballetjes in een siroop met kardemom. Heb jij ze wel eens gegeten?
Wat is gulab jamun?
Omdat er in de Indiase keuken veel met kruiden, pepers en specerijen wordt gewerkt, is een maaltijd afsluiten met iets zoets een goede keuze. Deze Indiase deegballetjes in siroop zijn een klassiek dessert en een lekkere zoete tegenhanger na een pittige maaltijd. De grootste smaakmakers zijn kardemom, rozenwater en citroen. De deegballetjes bestaan voornamelijk uit melk, melkpoeder en bloem. Het zijn eigenlijk een soort cakejes die zich volgezogen hebben met de suikersiroop en na 1 of 2 balletjes heb je echt al genoeg ‘gesnoept’. Zo lekker! Wil je meer lezen over het Diwali feest en daarbij onze verrukkelijke indiase klassieker recepten bekijken? Neem dan even hier een kijkje!
Nog meer Internationale desserts en zoete recepten
Deze Indiase deegballetjes in siroop zijn dus kenmerkend voor India. Maar we hebben nog meer Internationale desserts en zoete recepten op de website staan. Zo zijn ze in de balkan Fan van deze hurmazice (hemelse tongetjes) die ook overgoten worden met suikersiroop. In Griekenland is men dol op walnoten en staat de Kardopita walnotencake op tafel. Daarnaast zijn in het Midden-Oosteen baklava populair en geliefd voor bij de muntthee. En in Indonesie maakt men Lontarcake – ook wel Kue Lontar- met custard om die pittige gerechten af te remen. Naast de gulab jamun zijn dit ook lekker zoete versnaperingen om van te genieten.
Recept: Indiase deegballetjes in siroop (Gulab Jamun)
Vandaag wordt wereldwijd het Indiase ‘Lichtjesfeest’ Diwali gevierd! De tijd om samen te komen met familie en vrienden en lekker te genieten van zoete versnaperingen. Deze Gulab Jamun zijn een van mijn favorieten en zijn Indiase deegballetjes in een siroop met kardemom. De balletjes worden gefrituurd en gemarineerd in de siroop.
- Prep Time: 30 min. + rusten
- Cook Time: 40 min.
- Total Time: 4 uur
- Yield: 15 stuks 1x
- Category: Dessert
- Method: frituren
- Cuisine: Indiase keuken
Ingredients
Voor de deegballetjes
- 125 gram melk poeder
- 40 gram bloem
- snufje kardemom
- snufje zout
- 100 ml melk
- 2 el geklaarde boter of ghee, gesmolten
- 1 el citroensap
- fijngehakte pistachenoten, ter garnering
Voor de siroop:
- 350 ml kristalsuiker
- 350 ml water
- 4 kardemompeulen (of ¼ tl gemalen kardemom)
- paar saffraan draadjes (optioneel)
- 1 el citroensap
- 1 tl rozenwater
Extra:
- 1 liter zonnebloemolie, voor frituren
- keukenthermometer
- schuimspaan
- keukenpapier
Instructions
- Maak als eerste de suikersiroop. Meng de kristalsuiker, water, kardemompeulen en saffraandraadjes in een pannetje en breng aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost en laat zo’n 10 minuten op middelmatig vuur doorkoken tot suikersiroop. TIP: gebruik hiervoor een ruime kookpan zodat straks alle balletjes er naast elkaar in passen.
- Zet het vuur vervolgens uit en meng citroensap en rozenwater er doorheen. Plaats een deksel op de pan om warm te houden.
- Vul een mengkom met het melkpoeder, bloem, snufje kardemom, snufje zout en roer dit door elkaar.
- Smelt de ghee en voeg samen met de helft van de melk en citroensap toe. In het begin roer ik even het deeg door elkaar met een eetlepel en daarna ga ik over tot kneden met mijn handen. Kneed dan ook beetje bij beetje de laatste melk erbij.
- Als het deeg teveel plakt aan je handen wrijf dan een beetje extra ghee tussen je vingers. Belangrijkste is niet teveel te kneden, maar een mooie zachte bol te maken. Laat het deeg 15 minuten rusten.
- Verwarm ondertussen een pan met de zonnebloemolie voor het frituren. Breng de temperatuur naar 160 graden celcius.
- Gebruik eventueel een rond theelepel maatlepeltje en scoop 15 bolletjes van het deeg. Rol deze kort tussen 2 warme handen heen en weer tot gladde balletjes. Plaats de balletjes in het frituur en bak ze in een paar minuten rondom goudbruin. Gezien de hoeveelheid balletjes zul je dit waarschijnlijk in 2 -3 batches moeten frituren. Schep daarna de deegballetjes uit de frituur en laat 5 minuten uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord.
- Leg daarna de balletjes in de siroop en laat 2-3 uren marineren. Doordat de siroop lekker warm is zullen de balletjes zich volzuigen en twee keer zo groot worden. Schep tussendoor een keer voorzichtig door. Serveer 1 tot 3 balletjes per persoon in een kommetje. Overgiet dit met wat van de siroop en strooi er gehakte pistachenoten overheen.
Happy Diwali!
Groetjes, Betty
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Indiase deegballetjes in siroop, ook wel Gulab Jamun genaamd.
Geef een reactie