Print

Recept: Indiase deegballetjes in siroop (Gulab Jamun)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Vandaag wordt wereldwijd het Indiase ‘Lichtjesfeest’ Diwali gevierd! De tijd om samen te komen met familie en vrienden en lekker te genieten van zoete versnaperingen. Deze Gulab Jamun zijn een van mijn favorieten en zijn Indiase deegballetjes in een siroop met kardemom. De balletjes worden gefrituurd en gemarineerd in de siroop. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 min. + rusten
  • Cook Time: 40 min.
  • Total Time: 4 uur
  • Yield: 15 stuks 1x
  • Category: Dessert
  • Method: frituren
  • Cuisine: Indiase keuken

Ingredients

Scale

Voor de deegballetjes

  • 125 gram melk poeder
  • 40 gram bloem
  • snufje kardemom
  • snufje zout
  • 100 ml melk
  • 2 el geklaarde boter of ghee, gesmolten
  • 1 el citroensap
  • fijngehakte pistachenoten, ter garnering

Voor de siroop:

  • 350 ml kristalsuiker
  • 350 ml water
  • 4 kardemompeulen (of ¼ tl gemalen kardemom)
  • paar saffraan draadjes (optioneel)
  • 1 el citroensap
  • 1 tl rozenwater

Extra:

  • 1 liter zonnebloemolie, voor frituren
  • keukenthermometer
  • schuimspaan
  • keukenpapier

Instructions

  1. Maak als eerste de suikersiroop. Meng de kristalsuiker, water, kardemompeulen en saffraandraadjes in een pannetje en breng aan de kook. Roer tot alle suiker is opgelost en laat zo’n 10 minuten op middelmatig vuur doorkoken tot suikersiroop. TIP: gebruik hiervoor een ruime kookpan zodat straks alle balletjes er naast elkaar in passen.
  2. Zet het vuur vervolgens uit en meng citroensap en rozenwater er doorheen. Plaats een deksel op de pan om warm te houden.
  3. Vul een mengkom met het melkpoeder, bloem, snufje kardemom, snufje zout en roer dit door elkaar.
  4. Smelt de ghee en voeg samen met de helft van de melk en citroensap toe. In het begin roer ik even het deeg door elkaar met een eetlepel en daarna ga ik over tot kneden met mijn handen. Kneed dan ook beetje bij beetje de laatste melk erbij.
  5. Als het deeg teveel plakt aan je handen wrijf dan een beetje extra ghee tussen je vingers. Belangrijkste is niet teveel te kneden, maar een mooie zachte bol te maken. Laat het deeg 15 minuten rusten.
  6. Verwarm ondertussen een pan met de zonnebloemolie voor het frituren. Breng de temperatuur naar 160 graden celcius.
  7. Gebruik eventueel een rond theelepel maatlepeltje en scoop 15 bolletjes van het deeg. Rol deze kort tussen 2 warme handen heen en weer tot gladde balletjes. Plaats de balletjes in het frituur en bak ze in een paar minuten rondom goudbruin. Gezien de hoeveelheid balletjes zul je dit waarschijnlijk in 2 -3 batches moeten frituren. Schep daarna de deegballetjes uit de frituur en laat 5 minuten uitlekken op een met keukenpapier bekleed bord. 
  8. Leg daarna de balletjes in de siroop en laat 2-3 uren marineren. Doordat de siroop lekker warm is zullen de balletjes zich volzuigen en twee keer zo groot worden. Schep tussendoor een keer voorzichtig door. Serveer 1 tot 3 balletjes per persoon in een kommetje. Overgiet dit met wat van de siroop en strooi er gehakte pistachenoten overheen. 

Happy Diwali!

Groetjes, Betty